Sliding Doors feat. Mållgan
Sunday, January 1, 2006, 16:12


Den jag aldrig var - Majgull Axelsson, 2004

Första bokvalet varje år är alltid speciellt, nästan rituellt. Jag vill ha en riktig läsupplevelse, något som anger tonen för det som ska komma. I övergången mellan läs-åren 2005 och 2006 höll jag på att läsa en bok om oro och en om ilska, och det kändes inte bra, så jag började på en helt annan. I Läsdagbokens begynnelse läste jag Långt borta från Nifelheim, med bokklubben som sprack, och blev positivt överraskad av den för mig då relativt okända Majgull Axelsson. I Den jag aldrig var återkommer Nässjömiljön, ambassadpeople och samhällskritik. För mig var namnet Majgull problemet, då det ohjälpligt signalerar tantlitt, och jag vet flera som avskräckts av detta. Tror hon skulle tjäna på ett catchy pen name. Tänk bara på hur framgångsrik lille Andreas Svensson från samma stad blivit som Dregen.

Kanske är MaryMarie ett tankevärldens alter ego för Majgull. MaryMarie är huvudpersonen i Den jag aldrig var och hon har i 20 år stått ut i ett dåligt äktenskap med den obotlige kvinnokarlen Sverker. En dag får hon veta att han hittats svårt skadad i en östeuropeisk stad. Han har bruten nacke och nästan inga kläder på sig. Förmodligen har han knuffats ut genom fönstret från en prostituerads lägenhet. MaryMarie reser dit från Stockholm, för Sverker är nu ett vårdpaket, och där vid sjuksängen börjar ett spännande Sliding Doors -scenario: antingen drar en riktigt förbannad MaryMarie ut sladden till respiratorn och får sitta av ett sjuårigt fängelsestraff på Hinseberg, eller så fortsätter hon spela den goda hustrun, tar hem den rullstolsbundne Sverker och vårdar honom i hemmet, samtidigt som hon gör karriär som biståndsminister, med trafficking som kärnfråga. Boken är svår att beskriva med alla parallellhandlingar och tids-och identitetsförskjutningar, men jag kan också tillägga att ända sedan den trassliga barndomen i Nässjö har Marie left i en låtsasvärld med den påhittade "mållgan"tvillingen Mary, eller tvärtom?

Årets läsupplevelse, säger jag om Den jag aldrig var. Inte så konstigt eftersom det är den första och enda jag läst i år, d.v.s. idag, den 1 januari, men jag är övertygad om att den kommer att ligga mycket högt på listan även efter de 99 anticiperade läsupplevelserna jag skrev om igår. Titeln kommer från en dikt av den argentinska poeten Alejandra Pizarnik: Jag vågade inte sluta vara den jag aldrig var. Minns det fullsatta miniseminariet på Bokmässan -04 då en skarp Majgull Axelsson presenterade och läste utdrag ur den nyutkomna Den jag aldrig var. Det är en stark och välskriven roman, med många originella grepp, och måste (sträck)läsas! Om jag ska likna den vid något annat blir det Marie Hermansons Musselstranden.

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

Bokslut och bokbörjan
Friday, December 30, 2005, 19:38


Välkommen till Läsdagboken 2006. Ny adress har den också, dotcom-status, minsann. Årets layout är inspirerad av en ganska oansenlig, men humörhöjande, skrivbok, som ska innehålla mina lektionsplaneringar för vårterminen. Lika oskrivna som bladen i den, lika oskrivet är det nya året, 2006. Nu har jag läsdagbokat i fyra år. Hoppas motivationen att läsa och skriva håller i sig även under kommande år. Som vanligt, inleder jag med lite statistik över föregående läs-år. För att läsa mer om någon av böckerna, gå in i Läsdagboken 2005 och använd sökfunktionen för att hitta rätt.

Totalt antal lästa böcker: 92 st
varav
Böcker på svenska: 41
Böcker på engelska: 39
Böcker på franska: 12

CD-böcker: 5 st

Böcker av kvinnliga författare: 36
Böcker av manliga författare: 53

Årets bästa:
Becoming Strangers - Louise Dean
The Sheltering Sky - Paul Bowles
Tunnel Vision - Keith Lowe


Årets sämsta:
Det bästa som kan hända en croissant - Pablo Tusset

Årets isbitar:
The Rule of Four och Atonement, som förpassades till Frysfacket efter några sega kapitel.

Årets CD-bok:
Från Doktor Klimkes horisont - Håkan Nesser (författaruppläsning)

Årets vassaste chicklit:
Kiss my Tiara - How to Rule the World as a Smartmouth Goddess - Susan Gilman

Årets törnfåglarna:
The Catalpa Tree - Denyse Devlin

Årets snyftare:
L arbre de Noël - Michel Bataille

Årets starkaste:
Rape - A Love Story - Joyce Carol Oates

Årets ungdomsbok:
The Curious Incident of the Dog in the Night-Time - Mark Haddon

Årets bilderbok, för vuxna:
Moi, j attends - Serge Bloch & David Cali

Årets novell:
Ariel - Göran Tunström

Årets omläsning:
Wuthering Heights - Emily Brontë

Årets ofrivilligaste bookcrossing:
The Seven Sisters - Margaret Drabble (glömde den halvläst på Regent Palace i London, men den var så bra att jag köpte en ny)

Årets snyggaste (och längsta) titel:
Stranger on a Train - Daydreaming and Smoking Around America with Interruptions - Jenny Diski

Årets mersmak:
Anja Snellman, David Sedaris och Steven Saylor

Kommentar: Förra året läste jag 137 böcker och trodde jag hade lika många läsupplevelser framför mig under 2005, men det blev "bara" 92. Själva antalet är inte så viktigt, men det är faktiskt första gången sedan Läsdagbokens start som antalet lästa böcker minskat. Paradoxalt nog tog jag ytterligare 10 p litteraturvetenskap under våren, men då är det en annan typ av litteratur man läser. 2005 blev året då jag (äntligen) läste 600-sidingar och giganter som Den gudomliga komedin, Aeneiden, Don Quijote, Brott och straff och Det andra könet. Den senare på egen hand, bör tilläggas, då den tyvärr inte tillhör kanon. Litteraturstudier = studier av manliga författare.

Orsakerna till det minskade antalet lästa böcker kan vara fler: under 2005 reste jag mer än någonsin och jag läser mycket mindre då än hemma i soffan. Tränade också mer än någonsin, men det är mest TV-tittandet som har prioriterats bort. Sommaren gick åt till didaktikteori, läromedelsförfattande och ännu fler resor. Inför hösten bytte jag arbetsplats, vilket alltid innebär merjobb, oavsett hur stimulerande det samtidigt är.

Vidare, var endast 12 böcker av dessa 92 på franska, vilket betyder att jag inte nådde målet att läsa mer. Det är skandal att jag inte lyckats öka antalet franska böcker. Montpelliervistelsen borde inspirerat, men märkligt nog får de franska böckerna alltid stå kvar efter en titt i Bokkylskåpet. Det kan bero på att det är svårt att hitta normal, ska vi kalla det £6.99-litteratur - och då syftar jag inte på priset - på franska. Antingen är det skräp, eller väldigt elitistiskt. Tips mottages tacksamt. Fransk litteratur är dessutom ofta förpackade i samma trista, vita foliopocket, numrerade från 1 till 4000 nånting, och med titlarna åt fel håll... Målet för år 2006 är att läsa minst 100 böcker, varav minst 25 på franska, resten brukar fördela sig jämnt mellan sv-eng.

Under året har jag upptäckt att CD-böcker kanske inte är så dumt ändå, och med min nya ipod nano kan det bli en och annan mp3-bok under 2006.  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink


Tillbaks


powered by pppBLOG