Gott bok-slut!
Sunday, December 31, 2006, 17:01


Mitt Nyår infaller när sommar blir höst. Så här års tillhör jag de mer melankoliska nyårsfirarna ā la John Lennon: So this is Christmas and what have you done? Another year´s over... Dags för återblick och analys av årets läslista. Använd sökfunktionen för att läsa mer om någon av böckerna:

Totalt antal lästa böcker år 2006: 93, en mer än förra året
varav
Böcker på svenska: 37
Böcker på engelska: 49, ökat ngt av naturliga skäl
Böcker på franska: 7, c´est l´horreur!

mp3/CD-böcker: 6, inte så tokigt

Årets bästa roman:
Flowers for Algernon - Daniel Keyes

Årets besvikelser:
Simone de Beauvoirs hjärta, Vindens skugga, The History of Love

Årets roligaste romanfigurer:
Erlend Loes haschrökande Maj-Britt och Adrian Moles mesiga flickvän Marigold

Årets språkgeni:
Raymond Queneau

Årets läspepp:
Nick Hornbys The Complete Polysyllabic Spree

Årets airport edition:
Anybody Out There - Marian Keyes

Årets chick lit:
Caipirinha med döden - Maria Ernestam

Årets HBT-lit:
Mannen som älskade Yngve - Tore Renberg

Årets NIMBY:
Paasilinna

Bästa svenska författare:
Håkan Nesser, Marie Hermanson, Maj-Gull Axelsson

Bästa brittiska författare:
Maggie O´Farrell, Sue Townsend

Årets londonroman:
My Lover´s Lover

Årets mersmak:
Mike Gayle

Snart börjar läs-året 2007. Let´s hope it´s a good one...

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

The Venus Throw-Up?
Sunday, December 31, 2006, 12:56


The Venus Throw - Steven Saylor, 1995

"He had left the girl at this house in the Subura. We walked there as quickly as we could, threading our way through the streets crowded with food vendors, acrobats and merrymakers.
- Where did you find her, I asked, stepping out of the way of a drunken band of gladiators coming up the street."
Odi et amo... En Steven Saylor om året är nog lagom, även om det just idag kan betyda att jag läser en till imorgon, år 2007. Roman Blood gav både blodsmak och mersmak, även om jag är kluven till hans deckare med tid och handling förlagda till antikens Rom. Så spekulativa, men samtidigt underhållande. Jag valde att inte följa den kronologiska ordningen, utan gick direkt på den bok som sades handla om Catullus.

I själva verket är Catullus långt ifrån huvudperson, utan gör entré först efter nästan 200 sidor, som mager poet i 30-årsåldern, vid den tiden mer smädesdiktare än kärleksdiktare då affären med Lesbia/Clodia redan var över. Detektiven Gordianus dras in i deras dekadenta kretsar i sökandet efter gärningsmannen bakom ett mord på en egyptier. Om någon undrar anspelar titeln på ett särskilt lyckosamt tärningskast i ett romerskt spel.

Tänk er nu en medelålders romersk medborgare i en bärstol, på väg genom Roms gator år 56 f.Kr:
"I stepped from the litter. Covered by her cape, Clodia was waiting, and at my appearance she turned and walked quickly to a high brick wall which appeared to enclose a corner of land against the craggy base of the Capitoline. There was a wooden door in the wall, for which she produced a key. The hinges creaked as she pushed the door open. I followed her inside and she closed the door behind us.

All around us were sepulchers of weathered marble, adorned with plaques and inscriptions, carved tablets and statues. Cypress and yew trees reared up from the jumble of marble. The brick wall shut off the teeming city behind us. The sheer base of the Capitoline loomed before us, with the blue sky above.

-There´s no more secluded spot anywhere in the city, said Clodia.
- What is this place?
- The ancient burial ground of the Claudii. It was granted to us back in the days of Romulus when our ancestors moved here from the Sabine lands."
Jo, jag gillar det här. Saylor levandegör allt ifrån Roms historia, arkitektur, gravinskriptioner, mat, traditioner, levnadssätt, kläder, statyer, mytologiska figurer till autentiska tal i Rostra eller senaten. De erotiska eller rättare sagt pornografiska inslagen är ofta skrattretande eller t.o.m. sorgliga, men den här gången fick hans fru Bethesda en mer framträdande roll i storyn än i föregående bok. Ganska högt betyg.

Det här var årets sista bok jag läste. Nu återstår det angenäma arbetet att summera och skriva årets Årets-lista. Coming soon!

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

Kommissarie Lynley
Saturday, December 30, 2006, 10:36Najs nyårstradition: Kommissarie Lynley i fyra delar, med början ikväll kl 21.30 på SVT1. Och, apropå TV-deckare, om någon legat sömnlös sedan gårdagens inlägg, ja, "Warren" i This Life är Barnabys sidekick i Midsomer Murders.Efter programmet: Vilket bra avsnitt! Kents kust, lite trainspotting, gravid tuffing till chef och för en gångs skull blev det kvinnliga mordoffret inte stereotypt "sexmördad". Lynleys nya Så som i himmelen-frisyr är inte så klädsam, men vilken trevlig slutscen på Primrose Hill . Det är min hemliga londondröm, att sitta där en hel natt och dricka vin med någon jag tycker om och se solen gå upp över staden.

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

Only the old...
Friday, December 29, 2006, 22:23


How lovely att återuppta en gammal fredagkvällstradition från slutet på 90-talet; att titta på This Life. London, flatshare, twentysomething-ångest, början-på-karriären-fasen, Egg, Miles fickleness och min cyniska men kärlekstörstande hjältinna Anna med sin leopardswagger (notera 90-talsordvalet) och postmoderna superlativ som Massive! Magic! och Wicked! För kännedom är det "fierce" som gäller nu bland brittiska ungdomar.

Avundsjuk på Lillasyster, som ska fira nyår i London, och sova i min säng på The Grange - om det blir aktuellt med sömn en sådan natt vill säga. Apropå 90-tal har jag i skrivande stund återfunnit en barndomsvän på msn, sett bilder på hennes ursöte 6-årige son, fick tillfälligt 30+fertilitets-twang i magen, men kom sedan till sans och bjöd över henne på valfri weekend i London. Hennes glada kommentar var "Kan bli som New York -95".

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

Hebbe lilla
Friday, December 29, 2006, 17:18


Språkmakargatan har ett inspirerande nyårslöfte inför 2007, att utveckla sitt ordförråd. Läsdagboken hoppar genast på tåget. Förutom lite halvhjärtat Wordfinder-klickande slår jag alltför sällan upp ord i lexikon nuförtiden, trots att jag talar tre språk flytande och att det är min förbannade plikt att hålla åtminstone två av dem synnerligen aktiva och uppdaterade.

Värst är det med franskan. En bra källa är de dagliga web-nyhetssändingarna på France2. Var noga med att skriva .fr sist i adressfältet, en annan vanlig domän tar dig till värsta porrsajten. Klicka på JT en vidéo i menyn till vänster för att se "live"nyheter. Det finns också bra nyhetssammanfattningar i skrift. här har jag lärt mig allt från la grippe aviaire (fågelinfluensa) till la console de jeu vidéo nintendo WII (ja, vad kan det vara?). Just nu ligger den hjärtevärmande nyheten om de röda tälten för uteliggare i Paris ute på sidan. Blivande presidenten (hoppas, hoppas!), med det vackra namnet Ségolčne Royal, har nyligen besökt dem där vid Canal St Martin - där Amélie Poulain för övrigt kastade smörgås i den eponyma filmen. Uteliggare kallas sedan länge för SDF - Sans Domicile Fixe / Utan Fast Bostad. Älskar akronymer!

Har Hebbes berömda bok reviderats nyligen? Lånade den på biblan för ca 5 år sedan och häpnade över de ålderdomliga uttrycken, men avdelningen för franska lånord - som ingen modern svensk använder längre - har förgyllt mången fransklektion.

... och bästa källan till nya ord i engelskan är forfarande Wordspy. Vet du t.ex. vad jumbrella* eller flog** är?

* stort parasoll över uteservering
** en kommersiell bloggIdag på gymmet hånflinade jag åt Björn Afzelius Tusen bitar-intro under nedvarvningen, tills jag hörde att det var en italiensk version. Så vacker! Vem är den manlige sångaren? Italienska sånger som Umberto Tozzis Gente di mare, i]Ti amo eller Laura Pausinis La Solitudine får mig alltid att genast vilja damma av min gamla kursbok Piacere eller anmäla mig pronto till en ny kurs. Faktum är att det finns språkkurser som medlemsförmån på underbara Esporta.

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

Life is a highway
Friday, December 29, 2006, 10:18


Animerade filmer gör mig rastlös, med några få undantag. Cars, årets lilla smakprov i Kalle Anka på julafton, är jätterolig och välgjord. Öppningsscenen är ett stort bilrace på en arena i Los Angeles. När man tittar noga består publiken också av - bilar! Istället för godisförsäljare kör små bilar upp och ner längs bänkraderna, men de ropar inte: "Peanuts and popcorn", utan "Köp roliga knoppar till antennen!".

Landsvägsromantiker unite! Get your kicks... o.s.v. Filmens hjälte är racerbilen Blixten, med Owen Wilsons röst. På grund av... omständigheter hamnar han i den hopplösa lilla hålan Radiator Springs. En gång låg den längs Route 66, men numera kör alla bilister förbi på en annan vägsträcka. En av invånarna driver det roliga motellet Cozy Cone, där man bor i en gigantisk vägkon, en annan är en gammal hippie som säljer organic fuel och råder Blixten att börja med yoga för att sänka sin RPM. Den viktigaste bekantskapen blir Doc Hudson/Paul Newman, själv gammal racerförare. Konflikten består i att byborna först avskyr Blixten, sedan hjälps åt att coacha honom så han har chans att vinna det stora racet Piston Cup. Förutom de visuella effekterna, mycket humor, ordlekar och detaljer som "Braking News" på CNN, bootcamp i svår terräng för smutsängsliga stadsjeepar och roliga gästspel av bl.a. Jay Leno/Jay Limo och Michael Schumacher.

Veckans sämsta film var Göta Kanal 2 - Kanalkampen - rasistisk och farsartad. Förvisso var det trevligt att få en glimt av svensk sommar med sol, vind och vatten, och så såg vi den med trevligt sällskap av släkten på biografen Cosmos i Katrineholms Folkets Hus på Juldagen.

Bohemian Rhapsody skrev häromdagen att det egentligen bara finns två intriger i litteraturen: 1. att någon företar en resa och 2. att en främling kommer till stan. Samma gäller för film, och här har vi flera exempel på båda.

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

Tsunamitårar
Thursday, December 28, 2006, 16:04


Tearjerker på tearjerker. Knappt hade tårarna torkat efter bloggbesök hos deckarmamman Camilla Läckberg förrän inredaren Nate Berkus, av The Big O kallad "cutie-pie", var med som gäst i Oprah och berättade om hur han förlorade sin pojkvän Fernando i tsunamin. För en gångs skull hade TV3 tajmat sändning efter säsong, även om programmet var ett år gammalt. Minns dagarna efter tsunamin för två år sedan. Hur läskoman byttes mot nyhetskoma. Hur man tittade på tidningarnas websidor där de saknade listades. Hur man höll andan vid varje musklick. Hur ovisst det var om det skulle saknas någon i klasserna vid skolstarten efter både tsunamin och Stormen Gudrun.

Motmedel mot melankoli: Palladium-fika och Yogalates på Hälsostudion m. god vän.

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

Who the hell is Sarah Walters?
Thursday, December 28, 2006, 11:55


Pinsamt, Aftonbladet. Sarah Waters, heter hon. Har haft Tipping the Velvet i Bokkylskåpet sedan Bokmässan 2004, men trots ett enastående seminarium, med Sarah Waters och Michel Faber, blev boken i princip Hornby-dödförklarad p.g.a. svårartad Dickens-aversion, men nu funderar jag på att låta den bli den Magiska Förstaboken läs-året 2007.

Waters egen websida

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

En filmdagbok gör entré
Thursday, December 28, 2006, 10:22


En nyhet i Läsdagboken 2007 blir en Filmdagbok. Redan nu brukar jag skriva om film, men för minnet behöver jag en översikt liknande funktionen Författarindex, fast för film. Just nu kan jag t.ex. knappt komma på en enda film jag sett under 2006, men här är min Topp 5, tror jag.

1. Breaking and Entering
2. The Queen
3. Volver
4. Heading South
5. The History Boys

Läste någonstans att Jude Law fyller år imorgon, 34. Det är så lätt att glömma de som fyller år i mellandagarna. Själv har jag använt Birthday Alarm i ett år och då fått iväg present, kort eller mail i god tid, även om de geografiska avstånden ibland är stora. Det går ut på att vännerna själva anmäler sig. Här är länken för er som ännu inte skrivit in er födelsedag:

- - -
Hi

I´m setting up a birthday calendar and need your help. Just click the link below and enter your birthday details. (It´s quick, easy and you can keep your age secret!) http://www.birthdayalarm.com/dob/39873841a863457291b363

Thanks
Camilla

- - -

Årets biogodis är inte Jude Law, utan supergoda Minstrels. Smakar som jätte-Never Stop:


  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink

Vit som marmor
Wednesday, December 27, 2006, 18:23


Vit som marmor: ett romerskt mysterium - Carina Burman, 2006

Nyutkommen pocket och julklappsbok för mig, och säkert många andra. Men, hur trovärdig blir en 1800-tals-romanfigur döpt till Euthanasia Bondeson? Yrke: författare och amatördetektiv. Jag delar hennes - och Burmans? - passion för antikens Rom, men har så svårt, så svårt för den där skröniga, mustiga, förnumstiga berättarstilen, i alla blurbs eufemistiskt kallad "rapp".

Författaren är säkert ett intellektuellt geni; stilmedveten och genusmedveten, men varför låter hon de kvinnliga huvudpersonerna t.ex. stå och och swoona över marmorstatyernas manliga bakdelar? Ska det vara någon slags Slitz-backlash? Pinsamt och "tantsjukt". Cecilia Hagen-syndromet gör sig påmint i Stolta Svenskanknytningar. Ständiga referenser till föregående Euthanasia-bok blir till irriterande säljpitchar, "när jag var i London", "jämfört med London", "precis som i London"... gaaah! Vad romanen däremot lyckas med är att påminna mig om att jag vill åka till Rom - subito!

Avundsjuk på en viss medbloggare med Romresa på agendan 2007. Väljer att stanna i Rom i tankarna genom att åter vända mig till Steven Saylors romerska privatdetektiv Gordianus The Finder, den här gången i The Venus Throw. Där står man inte, som hos Burman, på avstånd och betraktar staden, utan man lever i den, ungefär som Jag, Claudius vs. nya TV-serien Rome.

För den som trots allt längtar efter antika marmor-rumpor rekommenderar jag antika avdelningen på British Museum i London eller Glyptoteket i Köpenhamn.

  |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink


Nästa


powered by pppBLOG