That's Amore! 
lördag, november 3, 2007, 01:02 AM


The Almost Moon - Alice Sebold, 2007

Almost omöjligt att gå förbi Airport Edition-avdelningen på Londons flygplatser. Föll först för omslaget och titeln och gav strax därpå upp ett lyckligt Sebold-skri när jag insåg vilken bok det var.

When all is said and done, killing my mother came easily. Den Camus-artade öppningsmeningen såg lovande ut. Dysfunktionell mor-dotter-relation likaså. Mest av allt gillar jag språket och stilen. Sättet att avslöja små egenheter i löpande text, t.ex. att huvudpersonen sorterar sina böcker efter förnamn och alltid har minst ett fönster öppet året runt, den 85-åriga mammans tro på cellulitkrämer, pappans wafting-lek med lakanet, Weak Handsome, The Bat Phone och Mr Forrests bibliotek "I think of this as my city". Det morbida från Lovely Bones finns kvar. Senaste boken är också ett oväntat inlägg i anhörigvårddebatten. Utöver detta skriver jag inte mer nu p.g.a. spoilerrisken för alla er som har den här läsupplevelsen framför er.


Månen-nomenklatur är dagens lektionstips. Lugnets hav, Dödens sjö, Kärlekens bukt. Mångalna latinlärare kan låta eleverna studera namnen på månens mörka fläckar. Genitiv, allmän språkkunskap m.m. Dessutom är de vackra namnen som poesi i sig.

Mare Vaporum
Lacus Luxuriae
Lacus Doloris
Lacus Timoris
Lacus Mortis
Lacus Autumni
Lacus Oblivionis
Sinus Concordiae
Sinus Amoris

When the moon hits the sky, like a big pizza-pie - THAT'S AMORE!... Rum i Rom, Rom i regn. Lägenheten, d.v.s. googlefyndet, visade sig vara fantastisk. Förmedlar gärna kontakten. Stor takterrass med 180 graders utsikt över hela Rom gjorde det mkt svårt att säga Buona Notte, Roma och dra för jalusierna på nätterna. Annars byttes Londons duktiga metro-boulot-dodo-tendens välbehövligt mot sovmorgon till tio-cappuccino-gräddig fettuccine & vino rosso-rutin. Romerska kolonner lugnar min själ, särkilt volutkapitäl. Så har det varit sedan gymnasietiden.

PS. Särskild hälsning till Säde från Tre Scalini på Piazza Navona!
kommentar 1 ( 2 visningar )   |  permalink   |  related link   |   ( 2.9 / 347 )

Nemo legit sobrius 
söndag, oktober 28, 2007, 09:38 PM


A Special Relationship - Douglas Kennedy, 2003

Packade fem böcker inför Bokkollot och var ganska säker på att Sebastian Faulks skulle bli Bokkolloboken par excellence. Ändå ad hoc-köpte jag ovanstående Douglas Kennedy på Books Etc på Heathrow, trots att den inte hade det där fina omslaget med kaffekoppen. Men, allt detta hände innan jag hade fått syn på senaste Sebold på WH Smith! Dessutom var alltihopa i pre-goodiebag-stadiet, där till Sterlings fasa extra tyngd lades till Miss Malmers luggage i form av sex nya, inbundna böcker. Timeo Natur & Kultur et dona ferentes. Det blev Douglas Kennedy.

Mitt första encounter med författaren, The Big Picture, höll mig i ett järngrepp en sommarkväll ca 2003 och utspelar sig dessutom i "mina trakter" i Connecticut. Gillade även State of the Union. I A Special Relationship - som liksom State of the Union har titel med politiska konnotationer* - hade jag önskat lite mer partner in crime-passion och äventyr ā la Modesty Blaise & Willie Garvin när de två utrikeskorrespondenterna nu blev ett par. Istället blev de duktigt domesticerade (?) snabbt, fick barn snabbt och en stor del av boken ägnas åt amning, blöjbyten och sömnproblem, som övergår i förlossningsdepression. Post partum.

Hang in there och vänta på The Twist, sade min eminenta roommate Helena. Jo, twisten kom, och räddade läsupplevelsen. även om allt annat bleknat nu när jag håller på med Alice Sebolds The Almost Moon. Vi diskuterade också Douglas Kennedys överanvändning - tic or treat? - av franska och latinska uttryck, särskilt terra firma, men också mea culpa och beau monde, coup de grâce, coup de foudre, noblesse oblige, entente cordiale, femme fatale, la vie conjugale, vis-ā-vis m.fl. Noterade i somras att [dogglass kennödi] är mkt stor i Frankrike, så en liten clin d'oeil till läsarna kan vara på sin plats. Ett annat behändigt begrepp som Kennedy verkar hittat på själv, är att anta "The French Foreign Legion-approach to problems". MDR! **

En behållning för mig var att läsa om livet i London och you say tomato, I say tomato-clashen mellan Sally och Tony. De väljer att sätta bo i Putney, inte så långt härifrån. Chiswick nämns också som "a leafy inner suburb". Se artikeln Chiswick chic steals Notting Hill thrill. Inte visste jag att Colin Firth bor här i Chiswick! Stalking förbereds.

* Konnotation - ett av orden i årets högskoleprov. Var provledare igår.

**MDR, som LOL, fast på franska: Mort de rire


Nobody told me there'd be days like these*** tänker jag ofta - ganska upbeat - om kontrasterna i londonlivet. Vaknade denna första höstlovsdag med regn och blåst i brontobenjaminfikusen utanför The Grange. De på söndagar vanligen förekommande engineering works i tunnelbanan får mig alltid att känna mig som en District Line-detainee, men sedan slog det mig att alla tåg idag har ändstation High Street Ken! Shopping, Full English och paraplypromenad till South Ken för ett typiskt londonevent: Sunday French Classic på Ciné Lumičre. Har inväntat just A bout de souffle hela hösten. Jean Seberg var ju gift med Romain Gary, som skrev La vie devant soi- ständigt överst på min topplista.

***John Lennon-låt som J gör en mkt bra version av på pianobarerna, senast i torsdags natt på Piano på High Street Ken. Den har blivit något av en theme song för mig och E.


I Ciné Lumičres café visas så klart fransk TV. Hörde en artist, som är ny för mig: Renan Luce med låten Repenti. Kolla även den här killen från franska Idol, Nouvelle Star. För övrigt är han från Sčte Språklärare som bor nära Malmö och är intresserade av att använda YouTube i språkundervisningen kan kolla in LMS kalendarium 14 november.


Annars går jag mest och nynnar på Renée & Renatos lökiga julhit från 1982, eftersom jag ska möta Darling på flygplatsen i Rom imorgon! Save your love for Roma and for me...
kommentarer 3 ( 34 visningar )   |  permalink   |  related link   |   ( 3 / 369 )

Bokkollo-pepp 
torsdag, oktober 18, 2007, 01:33 PM


Massiv Bokkollo-pepp även här. Sebastian Faulks, Minstrels och mysbrallor?

Liveuppdateringar & bilder!


kommentarer 8 ( 114 visningar )   |  permalink   |  related link   |   ( 2.9 / 343 )

Nu har jag läst den. Tick. 
måndag, oktober 15, 2007, 11:24 PM


Män som hatar kvinnor - Stieg Larsson, 2005

Tadaa! Ladies & misandriska gentlemen, post-Modesty och post-Lara Croft. I give you den nya actionfiguren - Lisbeth Salander! Finns snart till försäljning på Pressbyrån?

Kön: androgyn
Ålder: 25
Vikt: 40
Längd: 1,50
Utseende: goth, typ. Piercad & tatuerad.
Fordon: Kawasaki
Superkrafter: hacker i världsklass, hämnare av tracy whitneyska proportioner, fotografiskt minne, löser komplicerade rättsfall, talar oklanderlig oxfordengelska och kan utan vidare brotta ner en fet medelålders advokat. Kan även städa och förföra om man trycker på rätt knapp.
Akilleshäl: socialt misfittad

Lägg därtill hobbysadism och neurotiska bibelthumpare. På andra försöket kom jag igenom boken, men tycker inte den var särskilt bra. Undulatmordet t.ex. var bara för spekulativt. Monty Python meets Jack the Ripper. Arbetet på tidningsredaktionen var intressant att läsa om, det var den enda behållningen. Dock gillar jag Lisbeth och kommer nog att läsa del två inom kort. Många gy-ungdomar läser böckerna med stort intresse och det är kul att den engagerat läs-Sverige så.
kommentar 1 ( 34 visningar )   |  permalink   |  related link   |   ( 3 / 348 )

Quis custodiet ipsos custodes? 
söndag, oktober 14, 2007, 03:12 PM


Watchmen - Alan Moore & Dave Gibbons, 1986

Stor läsupplevelse! Stort tack till Marika, som tipsade om Watchmen med superhjälten Rorschach till psykologin. Lycklig bokhora läste i snabb takt fram till Kitty Genovese-sidan, sedan gick det trögare, men det var intressant att upptäcka en ny genre. Till min stora förvåning skulle jag vilja kalla den akademisk, med tanke på alla referenser till historia och religion m.m.

I form av en grafisk roman skildras några superhjältars liv i en alternativ armageddonvärld liknande 80-talets New York. Boken är mkt skickligt illustrerad. Man kan titta i flera minuter på varje ruta. Särskilt gillar jag detaljerna i New Yorks gatubild, med tidningslöpsedlar, skyltar och fordon med olika inbyggda budskap. Juvenalis-citatet "Who watches the watchmen?" förekommer här och var som graffiti. Andra favoritscener är de melankoliska Master of the Universe-sekvenserna från planeten Mars, tror jag, med fotografiet i sanden. "It's 1966, and she's packing: tearful, careless with anger..." Åh, breaks my heart.

Watchmen blir film 2009 och jag ska se den!
kommentar 1 ( 11 visningar )   |  permalink   |  related link   |   ( 3 / 354 )

When a woman is tired of Rome... 
lördag, oktober 13, 2007, 01:22 PM


Tiro - Stewe Claeson, 2007

"När man läser flyttar sig väggarna."

Blev djupt imponerad av kloka Stewe Claeson och hans miniseminarium på Bokmässan. Det var så mycket mer substans i det än bara sedvanlig marknadsföring av senaste boken om Ciceros slav Tiro. Bl.a. talade han om bildning och läslust. Föredömligt att skriva en historisk roman som inte omfattar mer än 149 sidor. Förmodligen resultatet av darlingdödande utan nåd. Om jag minns rätt förekom Tiro även i Steven Saylors Roman Blood.Började kolla på säsong två av Rome inatt - och blev genast fast. I öppningsscenen ligger Caesar död i senaten med blodig toga, Cleopatra är på väg från Egypten för att ta Rom och Antonius med storm. Octavianus är på väg att bli Augustus och fiktiva Pullo försöker rädda Vorenus från galenskap. Kontrasterna mellan livet på Aventinen och Palatinen är tydligare i de här avsnitten och det är mkt skickligt gjort. Den enda gestaltningen jag inte är nöjd med är just Cicero. Flygbiljetter till Rom är bokade och det blir så klart många promenader i karaktärernas fotspår.Började dagen med ett stort skratt. Min snälla latinlärare från gymnasiet hade skickat en youtube-länk till Eddie Izzards The Romans. Verkar finnas mer intressant av honom om bilingualism, learing French, Pavlov's cats och USA - the new Roman Empire. Ska undersöka vid tillfälle.
Lägg till kommentar   |  permalink   |  related link   |   ( 3 / 351 )

The Silverkappa Manifesto 
fredag, oktober 12, 2007, 10:00 PM


Drömfakulteten - Sara Stridsberg, 2005

Jag vidhåller. En av de bästa böckerna jag läst i år! Skarpa Stridsberg skriver som mkt närvarande berättare om den spännande, men tragiska, Valerie Solanas liv. Miljön är 50- och 60-talets USA med the Rosenbergs, Robert Kennedy, Martin Luther King, Nabokov, Henry Miller m.fl. Universitetsmiljö, San Francisco, Chelsea Hotel i NY, mor & dotter-relation, psykologi och misandri m.m.

Valeries whitetrashiga mamma Dorothy framkallar minst lika mycket sympati som Valerie själv. Hon har aldrig läst en bok och "har varken TV eller självrespekt". Zeugma! Cool stilistisk figur. Vidare syr hon in lyckotrådar i dotterns kappa och är stolt över att hon verkar ha läshuvud, men ignorerar det faktum att hennes man förgriper sig på dottern.Senare i livet skriver Valerie SCUM-manifestet och försörjer sig alltjämt på att sälja sex, men en gång för alla slås fast att prostitution inte är någon jäkla glam-callgirlig success story utan helt enkelt betald våldtäkt. Fult, skitigt, elakt och det gör ont, det gör ont. Åh, jag har så många citat ur boken. Här är några:

"- I love you
- Fuck you"

"Manhattan Criminal Court: Domare David Getzoff kallar Valerie Solanas i målet Staten New York versus Valerie Solanas.
Valerie: - Tack så hemskt mycket. Det är inte ofta jag skjuter någon och får äran att komma hit." (Under rättegången efter att Valerie skjutit Andy Warhol*.)

"Sex är tillflyktsorten för den själlöse."

"To meet is murder."

"Det är en politisk handling att alltid ha läppstiftet utanför munnen."

"Jag vill begravas i min silverkappa."

"Döden är det enda lyckliga slutet".


Valerie Solanas dog ensam på Bristol Hotel - för socialfall - i San Francisco den 25 april 1988.


* Blev så förvånad när Andy Warhol dök upp i storyn. I David Bowies tappning har han varit så närvarande i veckan när vi tittar på Basquiat inom ramen för konstprojketet på Engelska C. Omslaget på Drömfakulteten är för övrigt ett riktigt konstverk - att titta länge på.
kommentarer 4 ( 29 visningar )   |  permalink   |  related link   |   ( 3 / 374 )

Soul Sistah 
torsdag, oktober 11, 2007, 04:23 PM

Nobelpriset i litteratur till Doris Lessing, 87.
Ja! Intellektuell feminist, londonbo, globetrotter och kattälskare.
My heart is singing!

Se hennes komiska Oh Christ!-uttalande på YouTube.
Lägg till kommentar   |  permalink   |  related link   |   ( 3 / 342 )

If... 
onsdag, oktober 10, 2007, 08:55 PM
Bjuder även på ett lektionstips i engelska idag: Katie Meluas nyutkomna If you were a sailboat är inget mindre än en konditionalislåt! Banala formuleringar varvas med riktigt vackra:

If you were a sailboat I would sail you to the shore
If you were a river I would swim you
If you were a house I would live in you all my days
If I was in darkness you would lead me to the light
If I was a book I know you'd read me every night


Mina 8:or tyckte den var fin. Efteråt lekte vi spanska Scarborough-Raquels gissningslek "If he/she were a colour/painting/animal/city she would be...". Eleverna kan även göra egna roliga spin-off-formuleringar som "If you were a meatball I would fry you".
kommentarer 4 ( 25 visningar )   |  permalink   |  related link   |   ( 3 / 329 )

Véliberté, Fraternité, Egalité! 
onsdag, oktober 10, 2007, 11:05 AM


Franskläxan var att ta reda på vad VELIB är. Alla googlade, men nu för tiden får man inte underskatta YouTube som resurs i undervisningen:

Länk till en liten 3-minutersfilm om de nya cyklarna i Paris: Vélib.

Mr Livingstone, liknande cyklar kommer snart till London, I presume. Jag vill cykla längs Themsen till jobbet!


Tips på skrivuppgift:

Nybörjare: Skriv 5 meningar om Vélib, t.ex. "C'est une trčs bonne idée". "C'est bon pour l'environnement" etc.

Medel: Beskriv steg för steg hur man använder en Vélib.

Avancerad nivå: Skriv dagbok "Moi - Un Vélib. Une journée dans la vie d'un Vélib ā Paris". The Secret Diary of a Call... Bike! Inspiration: en oförglömlig novell jag läste som ca 12-åring i tidningen Vi om en hundralapps liv under en tid. Jättekul!
kommentarer 2 ( 2 visningar )   |  permalink   |  related link   |   ( 3 / 326 )


Tillbaks Nästa