The Curious Incident on the Eye in the Daytime
Tuesday, June 17, 2008, 22:14


The London Eye Mystery - Siobhan Dowd, 2008

En londonfamilj får besök av kusinen Salim. Under en tur på stan får barnen en gratisbiljett till London Eye av en snäll främling. Generöst ger man den till kusinen, som köar och kliver in i en kapsel. De andra barnen väntar där nere, men kusinen kommer aldrig ner igen. Var är Salim? En härlig bok för alla oss som älskade språket och stilen i The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Den är så London och så now.


Den nyutkomna lilla tjocka barn(?)boken säljs i London Eyes shop och på Waterstone's, Amazon o.s.v. Framförallt fångade den mitt intresse som undervisningsmaterial. Egentligen räcker det med första kapitlet, men efter att eleverna framkastat egna teorier vill man ju veta vad som egentligen hände. Det finns också en mängd andra tänkbara övningar och diskussionsämnen i samband med läsningen. Återkommer med det när hjärnan haft sommarlov!


London, men inte now! Efter att ha skjutit upp det i månader har jag nu sett katastroffilmen om scenariot man helst inte vill tänka på, att Thames Barrier inte kan hålla emot en stormflod. Tänk Deep Impact eller The Day After Tomorrow, fast i London. Klichéerna klarar att hålla skräcken at bay och vågen tycktes inte nå så mycket längre västerut än Hammersmith, men jag sörjde hela tiden Strand on the Green - vår närmaste flodstrand med mysiga Chiswick cottages och pubar. Sörjde även bristen på Brit-witty oneliners i filmen, men kul att återse Robert Carlyle.
1 comment 1 comment ( 8 views )   |  permalink   |   ( 3 / 469 )

Den pockettid nu kommer
Monday, June 16, 2008, 20:58


Hennes mjukaste röst - Bengt Ohlsson, 2007

Min första Bengt Ohlsson sedan Gregorius. Kanske också Bengt Ohlssons första sedan Gregorius. Men, en hel bok utan något enda kludd i marginalen måste betyda att jag aldrig kom in i storyn, som går ut på att en kvinna vaknar upp efter en bilolycka och tvingas tänka tunga tankar.


Myggor och tigrar - Maja Lundgren, 2007

Denna förmodligen redan daterade kultursmocka kan numera avnjutas som initierad travelogue tillika parlör från södra Italien. Oj, vad arg Lundgren måste varit när hon skrev och oj, vad arga kulturmännen måste blivit när de läste! Själv är jag måttligt intresserad av ordagranna upprepningar av vad Björn Ranelid egentligen sade under Bokens Dag i Värnamo 1991, men Maja ska ha cred för att i en bisats ha dammat av Lars Demian, Halmstads egen varietévariant av Dylan.


Bekantas bekanta - Mats Strandberg, 2007

Nej tack, till skillnad från blurbaren vill jag inte "vara bästis med Mats Strandbergs karaktärer", men uppskattar underhållningsfaktorn. Att namnge kapitelrubrikerna efter eurodancelåtar från 90-talet är väl ett säkert lockbete för oss 70-talister. Se även Bokmässan 2007 och Jaktsäsong.

Vilka var dina favoriter på den tiden? Tänker på Beat International med Dub Be Good to Me, Betty Boos 24 Hours , Dee Lites Groove is in the Heart, Alexias Oh la la la och B52:s Love Shack, men i just den här genren:
Black Box - Ride on Time
Haddaway - What is Love?
La Bouche - Be My Lover
Corona - The Rhythm of the Night
Culture Beat - Mr Vain
Whigfield - Saturday Night

Nu är det svenska comfort lit-lagret nästan tömt. Vad är aktuellt i svensk pocketutgivning? Sommarpockettips, tack!
3 comments 3 comments ( 31 views )   |  permalink   |   ( 3.1 / 427 )

Söndag and the city
Monday, June 16, 2008, 00:47


Sex and the City - The Movie : Produktplacering och prinsessdrömmar med manustrogna modedockor. Ska man vara cyniker eller Cinderella? En film för fansen, helt enkelt. Gillar idén med bröllop i bibliotek, särskilt NYPL.


Be a free range Londoner kallas en pågående PR-kampanj, som vill synliggöra det gröna, sköna London. Med tanke på Whitbyresans teambuildingtema Ägg (med bl.a. äggrullning och Eggovision Song Contest med räggaedans iförd deviled egg-utstyrsel, kanske det mest bisarra inslaget i undervisningen sedan detta) är det självklart! Vägen till Coronet var lång. Det var mest en slump att jag befann mig utanför kl 18.10, just när filmen började.

Söndagen i the city började med det stora buss 27-äventyret. Den brukar stå här vid Turnham Green, med den lockande men långt härifrån belägna slutstationen Chalk Farm. Idag hade jag tid att testa turen: Chiswick High Road, Hammersmith, High Street Ken, Kensington Church Street, solande människor i Hyde Park, Bayswater, Paddington, Edgware Road, Baker Street och till sist, efter 1,5 h, Camden! Efter Jamaicansk kycklinggryta och japansk Sunrise-mocktail på matmarknaden samt shopping på Punk Glamour gick jag längs Regent's Canal ända till Little Venice och Duffyland. Fin kväll, så det blev Sex and the City-stopp vid Notting Hill Gate på hemvägen. Igår Devonshire Road och Strand on the Green (Jeremy Irons var där!), idag detta: sommarlovet har börjat bra! Må freerangeförfarandet fortgå!
add comment add comment ( 4 views )   |  permalink   |   ( 3 / 373 )

Reading in Bed
Saturday, June 14, 2008, 20:06


Reading in Bed - Sue Gee, 2007

... busy working lives behind them...[...]...looking forward to books and outings, conversation and carefree days...

Symboliskt vald sommarlovsbok. Lästes dock inte i sängen utan på ett skönt café i eftermiddagssolen på Devonshire Road - favoritgatan i Chiswick tillsammans med highroaden och Turnham Green Terrace. Lagom tidsfördriv men tyvärr en pensionärsbok. Pluspoäng för akademisk miljö, katter, anglofilmarkörer och feministisk tendens.
1 comment 1 comment ( 19 views )   |  permalink   |   ( 3 / 423 )

Bok & pool!
Wednesday, June 11, 2008, 22:50


Esporta har satt poolkant på mitt liv ända sedan dag två i London. Alltid så skönt och roligt att gå dit och idag startade deras bokklubb! Vi är nio st som turas om att välja bok och kommer att träffas en gång i månaden. Många medelålders damer som är sugna på att "work down the Richard & Judy-list" förvisso, men det kan ändå bli roligt. Träffade t.ex. en tjej i min ålder, som jobbar i BSI Tower precis här intill. Hon sade att hon brukar drömma sig bort från skrivbordsjobbet, titta ut genom fönstret på The Grange och undra vad vi som bor här sysslar med. Många gånger har vi undrat precis detsamma om medarbetarna i skyskrapan. Skulle kunna bli stoff till en tänkt novell med titeln The British Standard Sky is the Limit!

Övrigt boknytt:

Boknörderi är trendigt! - bra bibliomaniartikel i min svenska local rag. Bokhylleutformning kan diskuteras i det oändliga men boktapeter måste vara bokvärldens svar på Nicorette - ytterst otillfredsställande, kan möjligen lindra akut bokbehov, men aldrig jämföras med the Real McCoy.

Proust and the Squid Ny neuropsykologisk bok lite i Sacks anda om hjärnans reaktioner vid bokläsning m.m.
add comment add comment ( 3 views )   |  permalink   |   ( 3 / 393 )

Books & Cats
Sunday, June 8, 2008, 00:33


Stor shout-out till Mrs. B för bildspelet om författare och deras katter. En fröjd att titta på!

Snart sommarlov! Snart obegränsad tillgång till böcker och katt och relativt snart Sverige! Brukar inte till vardags gå och tänka på fosterlandet men många av oss kände att det klack till i oss under gårdagens nationaldagsfirande vid textraderna "det fladdrar till i en tyllgardin", "där sitter jag uti i bersån på en bänk" och "solens ljus och lundens sus" - Ajvide Lindqvists Taubediss till trots. Tills dess går det lika bra med t.ex. en Penguin deck chair på Turnham Green. Höra "vågorna klucka mot strand" får vi redan imorgon i Whitby. Ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Yorkshire!
add comment add comment ( 5 views )   |  permalink   |   ( 3.1 / 408 )

Swing it, Sacks!
Wednesday, June 4, 2008, 20:34


Började fundera på inspirationskälllor och idoler inom olika ämnesområden. Vilka är dina? Förutom Oprah Winfreys dagliga inflytande under studietiden är några av mina:

Engelska - David Crystal, Jan Svartvik och Staffan Klintborg
Franska - Romain Gary och Raymond Queneau
Latin - Säde Ikonen och Kjell Weinius
British History - Simon Schama och Andrew Marr
Psykologi - Johan Cullberg , Steven Pinker och Oliver Sacks

De flesta känner till Awakenings och The Man Who Mistook His Wife for a Hat. Just nu är den legendariske Mr Sacks aktuell med boken Musicophilia : Tales of Music and the Brain. Samtidigt visar BBC dokumentären Imagine : Tales of Music and the Brain, som bygger på Sacks senaste fallstudier. Såg just första programmet. Egentligen är jag själv lagd mer åt det socialpsykologiska och psykodynamiska hållet, men det här är verkligen fascinerande och härmed är boken lagd till litteraturlistan för Psykologi B nästa vår.

- Matt, 25, med svår Tourette's, som endast är hanterbar när han sitter vid sitt trumset
- Tony, den medelålders ortopeden som efter att ha träffats av ett blixtnedslag fick förmågan att spela och komponera komplicerad pianomusik
- Autistiske Derek, blind sedan födseln och kan inte räkna till 10, men kan återspela ett mycket komplicerat pianostycke även om han aldrig hört det förut.
- En irländsk dam, vars familj i alla år drivit musikhandel, men som visar sig ha en musikalisk motsvarighet till färgblindhet. Testa här om du tror att du också lider av amusia. (Vad skulle den bokliga motsvarigheten vara - abiblia? - och vari skulle syndromet bestå? Oförmåga att uppskatta litterära verk annat än Liza Marklund och Jens Lapidus?)
- Programledaren egen MRI-scan, som visade hur stimulerad hela hjärnan blir av en sång man tycker om och har minnen kring, till skillnad från en låt man irriterar sig på.

Var det inte också en man i Hatt-boken, som tyckte sig kunna "se" människors musik? Möjligen en pensionerad musiklärare? Minns någon?
1 comment 1 comment ( 14 views )   |  permalink   |   ( 3 / 439 )

Kommissarie Lynley live!
Tuesday, June 3, 2008, 01:18


To wake the soul by tender strokes of art, står skrivet i det vackra taket till Richmond Theatre - och varför inte, med Lynley som manlig musa? Premiär ikväll för Quartermaine's Terms med Nathaniel Parker i huvudrollen. Utmärkt tidsenlig dekor och tragikomisk pjäs:

Quartermaine is one of those people who never quite manage to make an impact. He works at a struggling school in Cambridge teaching English to foreign students, but fails to inspire. His colleagues lead varied and exciting lives around him, while Quartermaine bumbles along, trying desperately to be liked and accepted - which results in some painfully funny situations.
2 comments 2 comments ( 14 views )   |  permalink   |   ( 3 / 436 )

British History: Schama vs. Marr
Sunday, June 1, 2008, 13:25


A History of Britain - Simon Schama, 2003 ff

Storbritannien från år 3000 före Kristus fram till nutid. I 15 entimmesavsnitt på DVD eller 3 tjocka storpocketböcker undervisas man av den mycket humoristiska och humanistiska historieprofessorn Simon Schama. Lägg märke till att serien heter A History of Britain, inte THE history of Britain, men man upplever den som objektiv och detaljerad. Det tog mig ett halvår att komma igenom allt - religion och rojalism är inte min queenelisabethjublieumsthékopp - men jag tycker mycket om Schamas slutord:

"History ought never to be confused with nostalgia; it’s written not to revere the dead, but to inspire the living. It’s our cultural bloodstream, the secret of who we are. And it tells us to let go of the past, even as we honor it; to lament what ought to be lamented, to celebrate what should be celebrated."

Utdrag ur TV-serien: Schama om The British Empire.A History of Modern Britain - Andrew Marr, 2007

Just nu, på söndagkvällar, kan man se Andrew Marrs TV-serie om det brittiska samhället från efterkrigstiden fram tilll nu. Mycket intressant och lärorikt med lagom mix av gruvstrejker, konflikter, Thatcher och popmusik o.dyl. Än så länge bara i bokform i handeln, men dyker säkert upp som DVD inom kort.


The Jack the Ripper Walk - Paul Garner, 1998

Några elever på British History-kursen fick i uppgift att organisera en Jack the Ripper-walk i Whitechapel efter Shakespeare's Globe-besöket i tisdags. Det lilla häftet fungerade mycket bra som inspirationskälla och det blev en intressant tvåtimmarstur i en del av London där vi sällan är. Nästa år vill jag bygga mycket mer av kursen kring liknande London walks, tex:
The London Wall Walk
The Great Fire Walk
3 comments 3 comments ( 26 views )   |  permalink   |   ( 2.9 / 432 )

So you think you're good at English?
Saturday, May 31, 2008, 15:21


Engelsk Bildordbok - Anders Odeldahl et al
Bättre engelska - Axelsson, Jonason, Knight & Sundin


Words, words, words, my lords and peacocks. Norstedts lexikonränder går aldrig ur många av oss som studerat språk. Akademiska förlagets majböcker är mycket intressanta för språkälskare:

Har lämnat ifrån mig Människohamn till kolleger, men det fanns en passage om hur tonårsnördiga närstudier av t.ex. Morrissey bidrar till mkt hög framtida färdighetsgrad i engelska. Having said that, med tanke på Fredriks Lindströms kända kökslådeexempel eller när man får frågan: - Du som är expert, vad heter ... persiennsnöresknopp/ångkokningsinsats/ryggmärgsvätska/basebollsbomullsgarnbindning... på engelska? kan man ju sällan eller aldrig svara. Vid sådana tillfällen kan det vara bra att ha detta bildordbokess i rockärmen. Originalutgåvan verkar komma från Québec. Så liten bok och ändå så stor!

Bättre engelska är inte en bildordbok, men bygger på en liknande idé med ord indelade i sakområden som Education, Vehicles, Law and Order o.dyl. Efter varje område finns ett mycket bra inslag: en kort, autentisk, kanske korpusbaserad, text med många av orden inkorporerade. Funderar på om det kan bli ett frö till "veckans fackord" eller liknande i engelskundervisningen. Ofta svårt att komma åt sådana ord, men de behövs inför nationella provet i EnB.

En gammal favorit, Wesséns Våra ord har vi dammat av i år till den språkvetenskapliga delen av latinkursen med t.ex. fördjupade studier av typiska högskoleprovord. Bland Norstedts majböcker finns en ny etymologisk ordbok. LMS-medlemmar kan köpa den till rabatterat pris här.

I franskan brukar jag använda Eva Ljunggrens Franska ämne för ämne (Studentlitteratur).


Åh, jag satt just och sörjde att det blir en sommar utan kurs och att jag tappat italienskan - igen! Då kom det goda nyheter via jobbmailen; har fått beviljat Comenius-stipendium till en kurs för latinlärare i augusti. Den ges i Rom och man får bo i American Universiy of Romes bostäder i mysiga Trastevere.

För mig är detta den allra härligaste formen av semester! Va, ska man verkligen behöva jobba på sommarlovet? Hinner man ha någon fritid? Läs reseberättelserna och döm själv!

Sommaren 2005: Kurs i Montpellier för fransklärare.

Sommaren 2006: Kurs i Bordeaux för fransklärare.

Sommaren 2007: Kurs i Scarborough för engelsklärare.

Det är så skönt att åka iväg och gå kurs i just augusti, när vänner och familj som inte är lärare börjar jobba igen och man känner att sommaren börjar ta slut. De senaste åren har jag varit superinspirerad vid skolstarten! Staden och stoffet brukar sedan sätta spår under /skol/året också. Om en vecka drar vi t.ex. till Whitby och Scarborough med 65 elever och ingen läsdagboksläsare har väl undgått Betty Blue-hypen. Igår, på väg till det roliga Pizza Pomodoro i Knightsbridge, gick vi förbi Montpellier Street. Swoonade och började planera nombrösa besök med tåg från Gruissan.
3 comments 3 comments ( 10 views )   |  permalink   |   ( 3 / 385 )


<<First <Back | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Next> Last>>