Gruissan, 27,2° le matin
Tuesday, June 24, 2008, 15:40


Franskt bokkollo på Betty Blues strand.

A+Samma varje dag: sovmorgon, baguetter & croissanter på altanen, Starsix med fransk musik på M6, sol, bad och böcker på stranden med avbrott för musslor & rosévin. Därefter eftermiddagslur och mer läsning uppe på det mysiga loftet, grill och strandpromenad i solnedgången.Den melankoliska karusellen från filmen finns inte kvar, men baren Le Bikinis silhuett påminner om den på långt håll och blev ett favoritställe!
1 comment 1 comment ( 6 views )   |  permalink   |   ( 3 / 707 )

Egoresan till Paris
Friday, June 20, 2008, 00:09


Bio på mk2 bastille om en franskmarockansk tjej, som varken känner sig fransk eller marockansk... Halvbra, men vad gör väl det när man är i Paris! Sistaminutenbokade ett 'hotel de charme'. De brukar inte vara särskilt charmiga, men det här är perfekt för mig! Att Georges Simenon skrev The Outlaw här hade inte med just det här kvarteret att göra. Det ligger i Le Marais, precis vid ingången till Place des Vosges och har renoverade rum med synliga takbjälkar o.dyl. Fortfarande parisiskt charmigt, men lite åt loft conversion-hållet med B&O-TV och trendig badrumsinredning med massagedusch. Just nu på TV:n är det en intressant debatt om franska kulturen/språket/identiteten med Marjane Satrapi, Charlotte Rampling och Karl Lagerfeld m.fl. Wifi är en välsignelse.


Efter ankomsten hade jag planeringsmöte med mig själv på Place des Vosges. Ville egentligen inte lämna lugnet under träden, men gick bl,a. till Musée Carnavalet, där den stora skatten är de bevarade butiksskyltarna från det gamla Paris. Så vackra! Man kan även se hur det såg ut i de litterära salongerna på 1600-talet m.m.Paris haussmannvita arkitektur är mycket ljusare och luftigare än Londons och bara det känns befriande. Har även gått Promenade Plantée, två ggr faktiskt, och titta, här sitter Anna Gavalda signerar sin senaste roman i en kvällsöppen bokhandel här nere på rue St Antoine. Kunde förstås inte motstå frestelsen att möta solnedgången vid floden.


2 comments 2 comments ( 26 views )   |  permalink   |   ( 3 / 559 )

Intrusive authoress-athon
Thursday, June 19, 2008, 00:13


Cromwells huvud - Carina Burman, 1998

En s.k. antropologisk komedi i Cambridgemiljö. Om man inte gillar greppet 'närvarande berättare' ska man inte läsa den här boken. Som en irriterande Iprén-man armbågar sig berättaren ner i varje soffa läsaren slår sig ner i. Tycker inte heller om tonen* och boken lämnar mig tyvärr lika oberörd som Vit som marmor, men en tur till Cambridge läggs till höstens kulturella kalender. Först vill jag läsa Sebastian Faulks Engleby. "Its MY student life" sade en god kollega, och det vill jag gärna ta del av.

Har varit free range i ytterligare tvenne dagar och även 'locally grown', fastvuxen med bok i handen i de sköna solstolarna i Chiswick Park, som endast lämnats för Starbuckspåfyllning och simpauser. Brukar ju vara där sena kvällar och det är en helt annan värld under office hours! Hemma har jag njutit av pappershögskatharsis och att vara ensam hemma på dagarna. Förra veckan Äggotrip, den här veckan egotripp till Paris utan elever och Eiffeltorn. Räknar med att åter vara en people person framåt fredag!

* Fick akademisk uppsatsflashback från när jag fick för mig att undersöka 'tonarten' i Vonneguts Slaughterhouse-Five, baserat på den textlingvistiska SPEAKING-teorin. Föredrar numera free range-navelskåderi utan deadlines, ändå har bokfloden har bara tilltagit, eller borde jag säga stigit flera oktaver?
1 comment 1 comment ( 9 views )   |  permalink   |   ( 3 / 638 )

The Curious Incident on the Eye in the Daytime
Tuesday, June 17, 2008, 21:14


The London Eye Mystery - Siobhan Dowd, 2008

En londonfamilj får besök av kusinen Salim. Under en tur på stan får barnen en gratisbiljett till London Eye av en snäll främling. Generöst ger man den till kusinen, som köar och kliver in i en kapsel. De andra barnen väntar där nere, men kusinen kommer aldrig ner igen. Var är Salim? En härlig bok för alla oss som älskade språket och stilen i The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Den är så London och så now.


Den nyutkomna lilla tjocka barn(?)boken säljs i London Eyes shop och på Waterstone's, Amazon o.s.v. Framförallt fångade den mitt intresse som undervisningsmaterial. Egentligen räcker det med första kapitlet, men efter att eleverna framkastat egna teorier vill man ju veta vad som egentligen hände. Det finns också en mängd andra tänkbara övningar och diskussionsämnen i samband med läsningen. Återkommer med det när hjärnan haft sommarlov!


London, men inte now! Efter att ha skjutit upp det i månader har jag nu sett katastroffilmen om scenariot man helst inte vill tänka på, att Thames Barrier inte kan hålla emot en stormflod. Tänk Deep Impact eller The Day After Tomorrow, fast i London. Klichéerna klarar att hålla skräcken at bay och vågen tycktes inte nå så mycket längre västerut än Hammersmith, men jag sörjde hela tiden Strand on the Green - vår närmaste flodstrand med mysiga Chiswick cottages och pubar. Sörjde även bristen på Brit-witty oneliners i filmen, men kul att återse Robert Carlyle.
1 comment 1 comment ( 8 views )   |  permalink   |   ( 3 / 468 )

Den pockettid nu kommer
Monday, June 16, 2008, 19:58


Hennes mjukaste röst - Bengt Ohlsson, 2007

Min första Bengt Ohlsson sedan Gregorius. Kanske också Bengt Ohlssons första sedan Gregorius. Men, en hel bok utan något enda kludd i marginalen måste betyda att jag aldrig kom in i storyn, som går ut på att en kvinna vaknar upp efter en bilolycka och tvingas tänka tunga tankar.


Myggor och tigrar - Maja Lundgren, 2007

Denna förmodligen redan daterade kultursmocka kan numera avnjutas som initierad travelogue tillika parlör från södra Italien. Oj, vad arg Lundgren måste varit när hon skrev och oj, vad arga kulturmännen måste blivit när de läste! Själv är jag måttligt intresserad av ordagranna upprepningar av vad Björn Ranelid egentligen sade under Bokens Dag i Värnamo 1991, men Maja ska ha cred för att i en bisats ha dammat av Lars Demian, Halmstads egen varietévariant av Dylan.


Bekantas bekanta - Mats Strandberg, 2007

Nej tack, till skillnad från blurbaren vill jag inte "vara bästis med Mats Strandbergs karaktärer", men uppskattar underhållningsfaktorn. Att namnge kapitelrubrikerna efter eurodancelåtar från 90-talet är väl ett säkert lockbete för oss 70-talister. Se även Bokmässan 2007 och Jaktsäsong.

Vilka var dina favoriter på den tiden? Tänker på Beat International med Dub Be Good to Me, Betty Boos 24 Hours , Dee Lites Groove is in the Heart, Alexias Oh la la la och B52:s Love Shack, men i just den här genren:
Black Box - Ride on Time
Haddaway - What is Love?
La Bouche - Be My Lover
Corona - The Rhythm of the Night
Culture Beat - Mr Vain
Whigfield - Saturday Night

Nu är det svenska comfort lit-lagret nästan tömt. Vad är aktuellt i svensk pocketutgivning? Sommarpockettips, tack!
3 comments 3 comments ( 31 views )   |  permalink   |   ( 3.1 / 425 )

Söndag and the city
Sunday, June 15, 2008, 23:47


Sex and the City - The Movie : Produktplacering och prinsessdrömmar med manustrogna modedockor. Ska man vara cyniker eller Cinderella? En film för fansen, helt enkelt. Gillar idén med bröllop i bibliotek, särskilt NYPL.


Be a free range Londoner kallas en pågående PR-kampanj, som vill synliggöra det gröna, sköna London. Med tanke på Whitbyresans teambuildingtema Ägg (med bl.a. äggrullning och Eggovision Song Contest med räggaedans iförd deviled egg-utstyrsel, kanske det mest bisarra inslaget i undervisningen sedan detta) är det självklart! Vägen till Coronet var lång. Det var mest en slump att jag befann mig utanför kl 18.10, just när filmen började.

Söndagen i the city började med det stora buss 27-äventyret. Den brukar stå här vid Turnham Green, med den lockande men långt härifrån belägna slutstationen Chalk Farm. Idag hade jag tid att testa turen: Chiswick High Road, Hammersmith, High Street Ken, Kensington Church Street, solande människor i Hyde Park, Bayswater, Paddington, Edgware Road, Baker Street och till sist, efter 1,5 h, Camden! Efter Jamaicansk kycklinggryta och japansk Sunrise-mocktail på matmarknaden samt shopping på Punk Glamour gick jag längs Regent's Canal ända till Little Venice och Duffyland. Fin kväll, så det blev Sex and the City-stopp vid Notting Hill Gate på hemvägen. Igår Devonshire Road och Strand on the Green (Jeremy Irons var där!), idag detta: sommarlovet har börjat bra! Må freerangeförfarandet fortgå!
add comment add comment ( 4 views )   |  permalink   |   ( 3 / 369 )

Reading in Bed
Saturday, June 14, 2008, 19:06


Reading in Bed - Sue Gee, 2007

... busy working lives behind them...[...]...looking forward to books and outings, conversation and carefree days...

Symboliskt vald sommarlovsbok. Lästes dock inte i sängen utan på ett skönt café i eftermiddagssolen på Devonshire Road - favoritgatan i Chiswick tillsammans med highroaden och Turnham Green Terrace. Lagom tidsfördriv men tyvärr en pensionärsbok. Pluspoäng för akademisk miljö, katter, anglofilmarkörer och feministisk tendens.
1 comment 1 comment ( 19 views )   |  permalink   |   ( 3 / 417 )

Bok & pool!
Wednesday, June 11, 2008, 21:50


Esporta har satt poolkant på mitt liv ända sedan dag två i London. Alltid så skönt och roligt att gå dit och idag startade deras bokklubb! Vi är nio st som turas om att välja bok och kommer att träffas en gång i månaden. Många medelålders damer som är sugna på att "work down the Richard & Judy-list" förvisso, men det kan ändå bli roligt. Träffade t.ex. en tjej i min ålder, som jobbar i BSI Tower precis här intill. Hon sade att hon brukar drömma sig bort från skrivbordsjobbet, titta ut genom fönstret på The Grange och undra vad vi som bor här sysslar med. Många gånger har vi undrat precis detsamma om medarbetarna i skyskrapan. Skulle kunna bli stoff till en tänkt novell med titeln The British Standard Sky is the Limit!

Övrigt boknytt:

Boknörderi är trendigt! - bra bibliomaniartikel i min svenska local rag. Bokhylleutformning kan diskuteras i det oändliga men boktapeter måste vara bokvärldens svar på Nicorette - ytterst otillfredsställande, kan möjligen lindra akut bokbehov, men aldrig jämföras med the Real McCoy.

Proust and the Squid Ny neuropsykologisk bok lite i Sacks anda om hjärnans reaktioner vid bokläsning m.m.
add comment add comment ( 3 views )   |  permalink   |   ( 3 / 389 )

Books & Cats
Saturday, June 7, 2008, 23:33


Stor shout-out till Mrs. B för bildspelet om författare och deras katter. En fröjd att titta på!

Snart sommarlov! Snart obegränsad tillgång till böcker och katt och relativt snart Sverige! Brukar inte till vardags gå och tänka på fosterlandet men många av oss kände att det klack till i oss under gårdagens nationaldagsfirande vid textraderna "det fladdrar till i en tyllgardin", "där sitter jag uti i bersån på en bänk" och "solens ljus och lundens sus" - Ajvide Lindqvists Taubediss till trots. Tills dess går det lika bra med t.ex. en Penguin deck chair på Turnham Green. Höra "vågorna klucka mot strand" får vi redan imorgon i Whitby. Ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Yorkshire!
add comment add comment ( 5 views )   |  permalink   |   ( 3.1 / 408 )

Swing it, Sacks!
Wednesday, June 4, 2008, 19:34


Började fundera på inspirationskälllor och idoler inom olika ämnesområden. Vilka är dina? Förutom Oprah Winfreys dagliga inflytande under studietiden är några av mina:

Engelska - David Crystal, Jan Svartvik och Staffan Klintborg
Franska - Romain Gary och Raymond Queneau
Latin - Säde Ikonen och Kjell Weinius
British History - Simon Schama och Andrew Marr
Psykologi - Johan Cullberg , Steven Pinker och Oliver Sacks

De flesta känner till Awakenings och The Man Who Mistook His Wife for a Hat. Just nu är den legendariske Mr Sacks aktuell med boken Musicophilia : Tales of Music and the Brain. Samtidigt visar BBC dokumentären Imagine : Tales of Music and the Brain, som bygger på Sacks senaste fallstudier. Såg just första programmet. Egentligen är jag själv lagd mer åt det socialpsykologiska och psykodynamiska hållet, men det här är verkligen fascinerande och härmed är boken lagd till litteraturlistan för Psykologi B nästa vår.

- Matt, 25, med svår Tourette's, som endast är hanterbar när han sitter vid sitt trumset
- Tony, den medelålders ortopeden som efter att ha träffats av ett blixtnedslag fick förmågan att spela och komponera komplicerad pianomusik
- Autistiske Derek, blind sedan födseln och kan inte räkna till 10, men kan återspela ett mycket komplicerat pianostycke även om han aldrig hört det förut.
- En irländsk dam, vars familj i alla år drivit musikhandel, men som visar sig ha en musikalisk motsvarighet till färgblindhet. Testa här om du tror att du också lider av amusia. (Vad skulle den bokliga motsvarigheten vara - abiblia? - och vari skulle syndromet bestå? Oförmåga att uppskatta litterära verk annat än Liza Marklund och Jens Lapidus?)
- Programledaren egen MRI-scan, som visade hur stimulerad hela hjärnan blir av en sång man tycker om och har minnen kring, till skillnad från en låt man irriterar sig på.

Var det inte också en man i Hatt-boken, som tyckte sig kunna "se" människors musik? Möjligen en pensionerad musiklärare? Minns någon?
1 comment 1 comment ( 14 views )   |  permalink   |   ( 3 / 438 )


<<First <Back | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Next> Last>>