"Le cul, le pognon, le pouvoir - c'est comme ça depuis le temps de Balzac"
söndag, november 22, 2009, 15:46


På DVD: Rastignac ou les ambitieux, 2001

När jag bodde i Paris passerade jag ofta förbi Balzacs trevliga hus hemma i Passy, men som författare har han aldrig fångat mig. I den här TV-serien, löst baserad på Balzacs verk, men med en pessimistisk fin-de-20e-siècle-ton tycks man vilja påvisa perversiteten i denna mänskliga tragedi som kallas livet och poängen är väl att det ska vara provocerande.

L'ambition, l'amitié, l'amour. Den här sextimmarsserien sändes i svensk TV redan när den var nyproducerad - mirabile dictu - men jag hann bara se första avsnittet då. Nu har DVD:n legat några år med plasthöljet intakt, men i helgen uppstod tillfälle att se hela. Först snabbläste jag hela antologiklassikern Le père Goriot för att repetera Rastignacs karaktär. Som gäst på pensionatet i 1800-talets Paris är han mest en ung, ambitiös student. I den här moderna versionen ett kyligt svin med ständigt knullrufs - obegripligt charmig och attraktiv för många.

Föredrar La meglio gioventú för den mer genuina tonen, högre trovärdighet och nyhetskrönikefaktorn, men här kan man möjligen lära sig något nytt om fransk politik. Man kan undra om den patetiska politikern Sérizy baserades på Sarkozy, som vid denna tid bör ha varit borgmästare i Neuilly.
kommentarer 302 kommentarer 302 ( 1928 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 317 )

Because you're worth it, boknördar!
lördag, november 21, 2009, 21:09


Visst finns det en korrelation mellan att gilla böcker och att vara svag för stickade klänningar...? Andra variabler kan vara att gilla hösten, gilla choklad, gilla kaffe, thé och rödvin och gilla katter. Åtminstone är så fallet hos mina vänner, bekanta och the extended internet family. Yumi för Asos har gått in på Geek Chic-spåret och söker kanske locka den intelligenta och köpstarka målgruppen fictionista-fashionistan. Lade vantarna på en annan röd klänning i Florens. Den har en fin ros gjord av blixtlås i samma Ferrari/Vespa-röda nyans för Fornarina.


Känner man en Chokladista kan man ju slå till på det här vackra chokladbiblioteket från Fortnum & Mason. Såg det första ggn i en svensk bokblogg, men har glömt var. Tackar!


Vad ska vi köpa i julklapp till Narcissistan då? En Personalised Classic, kanske, där hon/han kan agera huvudperson i t.ex. Pride & Prejudice?

Ovanstående noterades under en liten oplanerad post-italiensklektionspromenad från Hyde Park Corner till Piccadilly och genom Soho, där julbelysningen lyste Peace & Love-planenligt (se nedan).


Min egen önskelista är mycket kort, tre bokstäver, PEN. Olympus crèmevita retrokamera har wow:at mig och många andra och är en geekgadget med mycket hög modfaktor.


Geek Revisited - ett tidningsurklipp från Hallandsposten daterat december - 90: "Favorityrket är fotografens, men för närvarande går CM på humanistisk linje..." Åh, får fashionflashback när jag ser den där svarta Gul & Blå-tröjan med Andy Warhol-citatet ALL IS PRETTY tryckt i vitt. Kanske det mest använda plagget i min garderob någonsin, efter Modesty Blaise-tröjan från samma affär.

I artikeln spontanhyllar vi 17-åriga discipulae latinets och övriga humanistiska ämnens förträfflighet, men klagar på att det inte finns möjlighet att läsa italienska... och snart sluts cirkeln när den nya regeringen återinför Humanistiska Programmet och jag själv är latinlärarinnan med planer på att införa kurser i italienska på min skola. La vita è strana. Den där tonårsdrömmen att arbeta som fotograf försvann någonstans på vägen, men får väl förbli en slags SOGNO NEL CASSETTO och detta är dagens ord på italienska. I svenskan finns uttryck rörande byrålådeinnehåll: från män till opublicerade alster, men italienarna har hemliga drömmar i byrålådan. Bellissima!


En annan gammal sogno ska komma ut ur cassetton under 2010: suonare la chitarra!
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 70 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 316 )

Off the beaten London soundtrack
torsdag, november 19, 2009, 10:40


Soul warming! Det kom en länk i retur för den förföriska kaffepausen nedan - bästa bloggupptäckten på länge - grazie, amica! Låttexterna kan läsas som slice-of-life-noveller från det alternativa London. Nextopianer börjar fantisera om en 'The London Nobody Writes'-blogg med litterär inriktning...

Oh, to be in London, now that December's almost there...
Modculture rapporterar så klart ang. julbelysningen på Carnaby Street.


Peace & Love!
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 25 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 334 )

'Blokus' bonus rara avis est: Beards blogg blir bok
tisdag, november 17, 2009, 23:22


Kasuskärringar rule! Mary Beards vassa och välformulerade inlägg på klassikerbloggen A Don's Life har omarbetats i bokform och det är högst befogat. I somras läste jag Beards bok om Pompeji med stor behållning. Antecknar den senaste utgivningen på önskelistan.


I dagarna kommer även en ny bok inriktad mot vad man skulle kunna kalla latinets curriculum vitae. Charlotte Higgins har läst och hon ligger ju själv bakom böckerna It's All Greek to Me och kanske min favorit hittills i genren, Latin Love Lessons.A Classical Education, (the stuff you wish you'd been taught at school) - Caroline Taggart, 2009

Latin Matters - Simon James, 2008

21st Century Latin. From ASBO Teens to Being Green - Sam Foster, 2007


Dumbing down-debatten fortgår alltjämt, ändå väljer många att korsa Rubicon och skriva liknande böcker i syfte att inspirera ignoranta (?) britter. Innehållet är ungefär detsamma - sentenser, latinska ord i engelskan, förkortningar, mytologi, lite grekiska, amo, amas, amat and all that - och i alla förord inleder författarna alltid tyvärr defensivt med att bemöta argument som att latinet är ett tråkigt, svårt, irrelevant och dött språk. De här böckerna är verkligen av skiftande kvalitet, men läs cum grano salis, med en nypa salt, och du skall finna åtminstone några små guldkorn, grani aurei?

Det bästa med Taggarts bok är priset och tillgängligheten, under £5 på HMV, t.ex. I samma serie har vi tidigare sett bl.a. i before e except after c. Fosters bok är lite för lik X-treme Latin men det är kul att se hur han har översatt Facebook och YouTube m.m. Ett nytt favoritord är fjärrkontroll: teleimperator!

Simon James lilla latinbok har kanske mest substans av alla, så långt nu trivia kan ha det: utförlig lista på Harry Potter-besvärjelser på latin, latin i filmer, latinska citat i Astérix, listettor på latin, rekommendationer av turistmål med romerska lämningar i länder som Albanien och Libyen m.m.. Antecknar titlarna på böckerna och TV-serien Roman Mysteries. De verkar mer lagom och tillrättalaga än t.ex. Jag, Claudius Caligula som glatt visar gayporr för 'Uncle Tiberius' eller de våldsamma - men rysligt välgjorda! - Rome-avsnitten. Symposius lilla gåta är också småtrevlig:

Littera me pavit, nec quid sit littera novi.
In libri vixi, nec sum studiosor inde.
Exedi Musas, nec adhuc tamen ipsa profeci.

Literature has fed me, but I do not know what literature is.
I have lived in books, but I'm not any more studious for it.
I have devoured the Muses, but have not made any progress myself.


Symposius, Riddle 16

Svaret postar jag cras, i morgon!
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 29 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 292 )

Huxley goes Bridget Jones, eller vice versa
tisdag, november 17, 2009, 15:26


"[...] books and lectures are better sorrow-drowners than drink and fornication;
they leave no headache, none of that despairing post coitum triste feeling."


Aldous Huxley, Point Counter Point

Brave new words of the day,
tillika blinkning till Aristoteles,
för alla oss rafistulerande prokrastinatörer
som sitter i eskapistiska tankar och mest av allt önskar en dos soma.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 166 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 268 )

- Are you sitting comfortably?
måndag, november 16, 2009, 12:51


Kaffepaus? Här är några färgstarka personligheter som i samarbete med Carte Noire fått carte blanche till den bästa brittiska litteraturen. Klicka så läser mysiga, mumsiga män med mörkrostade röster kärleksscener högt för dig ur klassiker som för alltid kommer att ha en nybryggd arom.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 17 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 247 )

"I'm not Forrest Gump, you know."
söndag, november 15, 2009, 20:52


Desperately seeking Adam! Var tog den här filmen vägen? Här har den inte gått på bio, vad jag vet. Filmen verkar charmig och NY-romantik får vi aldrig nog av. Ser ut som en Charlie Gordon-Miss Kinnian-liknande love story. Tillrättalagd eller inte, vill jag också använda den i psykologiundervisningen då det sägs att filmidén föddes då manusskribenten lyssnade på en person med Aspberger som berättade om sitt liv på amerikanska NPR.50 Psychology Ideas You Really Need to Know - Adrian Furnham, 2009

Oxford Revision Guides: AS Level and A Level Psychology Through Diagrams


Sedan sist har institutionen bl.a. utökats med två handböcker av olika slag. Den första kan vem som helst läsa; i kompakt format med månadsmagasinlayout förklaras begrepp som placeboeffekten, EQ, Rorschachtest, kognitiv dissonans, prägling och tabula rasa. Bok nummer två ser inuti ut som ett enormt kopieringsunderlag, tråkigt dessutom. Humanistiska diagramfobiker som jag bör dock inte låta sig avskräckas utan det är fråga om avancerade men översiktliga jämförelser av perspektiven. Mycket bra sektioner om minnets funktion samt idrotts- och reklampsykologi längre bak. Glad att ha funnit denna psykologiska pärla på Waterstone's!


Projektet Psykologer tittar på film får mig att vilja flytta till Stockholm. Har någon besökt detta evenemeang? Mina elever tyckte den Freudpastisch-artade trailern var jätterolig. Någon av dem frågade vem som är Sveriges Dr Phil - och inte är det Miss Törnblom eller Fru R-M, men kanske Naroskin? Hur som helst, Sveriges Cullberg eller Crafoord Junior är kanske på ett neofreudianskt sätt Unge Herr Mosskin själv. Han marknadför sig själv i kaxig-cum-cool-80-talistanda och det skulle inte förvåna mig om det i framtidens psykologiböcker kommer att finnas kapitel med begrepp som Mosskineffekten, Mosskinmekanismer e.dyl. Good job!


Från sommarens favorit Psykologifabriken hämtar jag veckans utmaning. Imorgon, måndag, när alla frågar hur helgen varit, varför inte svara lite mer nyanserat??

Några idigare inlägg om psykologi:
marshmallowtestet, Touched with Fire och Waltz with Bashir m.m.
The Wave - nya tyska verison vs. den gamla amerikanska
För fler titlar se 'författarindex' för respektive år.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 47 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 261 )

Ett bloggmoln på min himmel
söndag, november 15, 2009, 17:40

Bonjour tristesse, adieu tristesse...
omwordlesanalys för sysslolösa (läs: prokrastinerande) cloudspotters.
kommentarer 2040 kommentarer 2040 ( 5065 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 252 )

La vita è bella... e brutta... 20 år på 6 timmar
lördag, november 14, 2009, 23:55


På DVD: La meglio gioventú, 2003

"Everything was beautiful but some things hurt" för att parafrasera Vonneguts legendariska SF-epitaf och detta är konklusionen efter att ha följt två fiktiva italienska bröders öden från frihetslängtande Vespafärder under universitetstiden på 60-talet till nutid. Hörde något om en 9-minutersapplåd i Cannes och instämmer i den. Sono molto commossa!

Man kan se filmen som en kurs i italiensk 1900-talshistoria: översvämningen i Florens - 66, studentuppror - 68, Brigate Rosse, bilindustrin m.m. Tack vare den ena broderns yrkesval får man insikt i den italienska psykiatrin och geografiskt sett spänner storyn över nästan hela Italien: Rom, Milano, Torino, Toscana, Sicilien. Soundtracket är förstås anpassat till de olika tidsepokerna. Tyckte mycket om jukeboxscenen där Matteo spelar A chi för den psykiskt sjuka Giorgia - efter ett antal nattliga färder på crèmevit Vespa! Några decennier senare var det dags att ta fram näsduken för femtielfte gången då man hör Freddie Mercury sjunga Who Wants to Live Forever i bakgrunden.

Sextimmars-gjord-för-TV-film blev internationell biosuccé! Är över huvud taget svag för den här genren, bara det blir någorlunda trovärdigt och inte för mycket kuliss och poetic justice, för så är ju inte livet.
Jfr. Forrest Gump, Min bror är enda barnet och nu senast Rien dans les poches. Nu är jag även nära att klicka hem en gammal guilty pleasure från 90-talet: Danielle Steels Family Album. Hennes filmer "gick på Danmark", som vi sade hemma i Halmstad, då in my cultural salad days. Här snackar vi skämsfilm, bambini, men be my guest!


Idag fick jag dessutom möjlighet att exklusivt se fem originalteckningar av da Vinci och Michelangelo på Institutet. Det var bara jag och vakten; skulle jag gjort ett smash-and-grab i montern? Comunque, var alldeles för överväldigad för att ens prata. Kanske är det Stendhalismon som sitter i sedan Florens? I feel quite the renaissance woman...
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 33 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 261 )

Ständigt denne Volo: sträckläser, streckläser
torsdag, november 12, 2009, 01:50


Il giorno in più - Fabio Volo, 2007

Andra romanen för mig av den italienska författaren, skådespelaren och radioprataren Fabio Volo. Heter egentligen Benetti, men har använt Volo som cognome d'arte sedan MTV-tiden och 90-talets eurodiscoperiod. Huvudpersonen påminner starkt om Francesco i E una vita che ti aspetto och jag misstänker att alla Volos böcker påminner om varanda, men att det är just detta coming-of-middle-age-"Adriano Molo"-Volo-gnället och kidulthoodledan som lockar manlig målgrupp i åldern 25-40, kan man tänka. Volos kvinnliga fans är förstås legio, av uppenbara skäl - vem uppskattar inte en rolig, smart och snygg doer? - men det som inspirerade mig att läsa honom var att jag observerat en kille i min ålder läsandes Un posto nel mondo på tåget.

Språk och stil är right up my strada - är så glad att jag orkat gå utanför min bokbekvämlighetszon och börjat läsa på ett nytt språk. Har överseende med huvudpersonens överdrivna omnipotens, med betoning på potens, och en del slitna banaliteter, som "när man bara är två i gymmets omklädningsrum, varför har man ofelbart skåpen precis bredvid varandra så att man måste trängas".

På italienska säger man 'si legge in un fiato' - läses i ett andetag. Streckläsning är en vanlig felstavning av ordet sträckläsning, men egentligen är det ett begrepp som kan beskriva processen för oss som alltid läser med penna i handen: ringar in, stryker under, gör utropstecken, jämförelser och markerar favoritpassager med två sträck (!?) i marginalen. Det här är den typen av bok där det syns spår av interaktion på varje sida.

Så till handlingen: Giacomo, 35, är uttråkad och frustrerad för att alla hans dagar ser likadana ut: "sveglia, caffè, tram, ufficio, palestra, pizza-cine-sesso..." (väckarklocka, kaffe, spårvagn, kontoret, gymmet, pizza-bio-sex), men nota bene ord nummer tre, för det är en dag på spårvagnen han får syn på en 'misteriosa sconosciuta' , blir förtrollad och börjar fantisera ihop ett nytt liv med den okända tjejen. I flera månader ser han henne varje dag i samma vagn utan att våga prata med henne, men en dag kommer hon fram, presenterar sig som Michela och frågar om de ska fika. Dessvärre visar det sig att syftet inte är det han tror utan hon verkar bara vilja ta farväl innan flytten till New York.

Kris! Möjlighet! Efter ett tag bestämmer sig Giacomo för att åka till NY och överraska henne. Det finns en ramberättelse med Parismiljö, med ett upplägg inte olikt Egoresan, men nu blir det NY-romantik galore med mycket namedroppande av mysiga kvarter och caféer. Intressant att observera takeawaylattekulturen och jobba-med-laptop-på-café-livsstilen med en förvånad italienares ögon. Kanske var det på omslagets Café Doma hela romanidén föddes. Fotografen är Fabio själv och när man tittar ut inifrån ser det ut som det är skrivet AMO på rutan, passande nog. I boken ligger caféet precis utanför Michelas kontor, där Giacomo väntar på henne första gången de ska ses nella Grande Mela. Den okonventionella kärlekshistorien kan närmast beskrivas som 500 Days of Summer meets Before Sunset. Hoppas Volo blir översatt till svenska och att den här boken blir film så småningom.


Läsdagboken likes this book.

Andra bokbloggar om Italien: Hermia rapporterar från Cinque Terre
kommentarer 92 kommentarer 92 ( 4379 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 308 )


<< <Tillbaks | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Nästa> >>