Böcker som utspelar sig i Östra London
söndag, augusti 23, 2009, 21:41


Efter East End-peppen känner jag för att läsa en bok med den miljön, men den ska varken vara Brick Lane:ig eller Jack The Ripper-ish. Här har vi två av mig shortlistade kandidater, men ingen av dem är egentligen exakt det jag letar efter då den ena sägs vara de Sade-inspirerad och den andra tycks ha lite South London-bias även om en av huvudpersonerna är en East London boy. Era tips?

Vilken supersöndag!
Sunday paper och förmiddagscappuccino på Nude Espresso, promenerade vidare på Brick Lane, knuffades med krukväxtbärare och högljudda cockneykrängare på Columbia Road Flower Market, såg Hoxton Square för första gången i dagsljus.

Fick bordlägga Gilbert & George-stickspåren eftersom både White Cube och Rosa's var stängda, men då var det ändå dags att träffa vännerna för provsmakningsevenemanget på restaurangerna längs Regent's Canal i den 27-gradiga värmen.Det är trendigt, det är tatty: Östra London tycks vara en plats för kreativa vintage vultures med konstfulla hår- och klädkreationer på tight budget - lite äldre och mer well-off, så blir det nog Maida Vale. Lämnade just ett hotfullt Mile End avspärrat av ett 50-tal tjutande och blinkande polisbilar, utplacerade som en barriär för att undvika sammandrabbningar mellan fotbollssupportrar. Efter en dryg timmes tupplur på District Line var det inte utan en viss lättnad jag åter befann mig i det sköna, gröna, vänliga väst, där Marks & Spencer-medarbetaren tog sig tid att roa mig med en anekdot om hur en fågel bajsat på hans tröja på rasten. Farligare än så blir det sällan här.

Jo, förresten, lite farligt var det igår, när den anrika kanotklubben - enligt den trevliga men något påfrestande principen umgås i 3 timmar, paddla i 30 minuter - tog ut oss på kajaktur. Det började simpelt med torrpaddling på gräsmatta, till picknickande richmondbors förtjusning. På slutet blev det riktigt advanced uppströms vid high tide, men nu är vi väl härdade för kommande expeditioner. Det var en riktigt härlig känsla att paddla under Richmond Bridge, förbi slänten vid Pitcher & Piano där man annars själv brukar sitta och titta på båtar.


Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 298 )

Wordspy - abibliofobi och annat neologistiskt nörderi för anglofiler
lördag, augusti 22, 2009, 12:41


Då var det dags för den årliga Wordspy -checkup:en. Denna sajt listar nyord, bl.a. abibliophobia , som ju verkligen letat sig in i den svenska boknördosfären. Även defictionalization tycks ha blivit ett vedertaget begrepp. Tyvärr verkar omvärldsbevakningen avstannat något, men här har vi några nya sedan den senaste rapporten och som jag bedömer användbara:

intexticated


adj. Preoccupied by reading or sending text messages, particularly while driving a car.

Skulle även kunna användas som beskrivning för någon som är helt uppslukad i en bok. Med tanke på gårdagens inlägg kanske man kan tänka sig varianten intertexticated, för den som fascineras av bok- och filmpar som Wuthering Heights - Twilight.

lifestreaming


n. An online record of a person's daily activities, either via direct video feed or via aggregating the person's online content such as blog posts, social network updates, and online photos.

Det är så behändigt och bra att kunna ha den här vardagliga kravlösa kontakten med vänner och familj även om man bor långt ifrån varandra i olika städer och länder. Själv är jag t.ex. en usel mailare, men inom en kvart på Facebook eller Twitter kan jag se vad vänner i t.ex. Paris, Sydney, San Francisco, Stockholm, Göteborg, Helsingborg, Halmstad, Vejbystrand, Växjö, Nybro, Katrineholm m.fl. gör/tänker/känner just nu. Roligt och oumbärligt!

frequency illusion


n. The tendency to notice instances of a particular phenomenon once one starts to look for it, and to therefore believe erroneously that the phenomenon occurs frequently.

Ordet illusion kunde kanske bytas ut mot 'fallacy', annars är det en bra beskrivning av det där fenomenet när man tycker sig se något som är aktuellt i ens eget liv överallt: kanske gravidmagar, ett speciellt plagg, personer med en viss frisyr eller hårfärg. För mig, Ford Puma - innan jag skaffade min hade jag aldrig sett någon, nu hundratals - och kajaker.

MacMillan Dictionary har en sida för buzzwords. Ett riktigt bra är:

notspot


n. an area that has no broadband Internet or 3G mobile phone coverage, or where this is very slow and unreliable

Jo tack, har märkt det med min Orangedongle. Verkar endast funka på Starbucks, som egentligen inte är en hotspot för mig ur kaffemässig synvinkel.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 282 )

Heathcliff, bite me! (i baktakt)
fredag, augusti 21, 2009, 20:52


Noterar att Wuthering Heights-omslaget blivit twilightat samt begåvats med blurben 'Bella & Edward's favourite book'. Med Love Never Dies som tagline hoppas blodsugande förlagskapitalister nå nya svindlande försäljningshöjder. Förra terminen när jag höll upp orginalet med de karga Yorkshirehedarna på omslaget och påpekade Stephenie Meyer-sambandet under ett intertextualitetsprojekt räckte någon upp handen och sade entusiastiskt: - Så det är en vampyrbok?

Lärdom: Let's call a spade a spade.

I min TBR-hög ligger Windward Heights, Maryse Condés västindiska variant av den odödliga Brontëstoryn, som det alltid tycks finnas anledning att återkomma till. Handlingen utspelar sig på Guadeloupe och Cuba och får fungera som sängvärmare under någon novemberkväll.

Nästa vecka visar ITV en ny TV-version i två delar av Wuthering Heights. Här berättar manusförfattaren hur han har tänkt, bl.a. fick inte Mr Lockwood vara med alls. Det är han däremot i filmversionen från 90-talet med Ralph Fiennes som Heathcliff och Juliette Binoche som Catherine.

På EnB-kursen brukar vi först lyssna på Kate Bush-sången. Enda informationen som ges är att det är en låt inspirerad av en berömd och beundrad bok. Man gissar plot, theme, characters, setting etc. och det letas kontraster, känslouttryck och naturbeskrivningar typiska för epoken. Därefter läser vi i romanen fram till fönsterscenen, ser de första 8 minuterna och jämför. En stor skillnad är att i boken är det en drömscen, i filmen mer "verklig". Efter detta intro har många blivit Brontëbitna, ber att få låna hem boken och läser färdigt på eget initiativ. Det blir alltid bäst när inre motivation ersätter yttre.


kommentarer 3 kommentarer 3 ( 24 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 279 )

May the Female Force be with you!
torsdag, augusti 20, 2009, 22:05


De kallas bio comics, berättar om en inflytelserik kvinnas bakgrund och ges ut i USA under förlagsserienamnet Female Force. För ett tag sedan var Oprah-albumet den hetaste nyheten, men det var före Stephenie Meyers 'bio bit lit'. Får man stillsamt fråga vad Prinsessan Diana gjorde för att förtjäna en plats bland dessa superwomen? Tycker i så fall att t.ex. Thatcher hade mer stake.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 287 )

"You have beautiful thighs" - walk the walk med la Youtubiana Italiana!
onsdag, augusti 19, 2009, 21:35


Behövde lite ny input till en betraktelse kring italienskt kroppsspråk och bland mycket skräp fanns de här små trevliga klippen, även om många av favoriterna inte är med här. Se nästa Lingua eller min och Sarahs lilla skola sul Libro delle Facce. Il botten was nådd när ett klipp ur filmen La professoressa di lingue dök upp. Gissa genren? Möjliga heta titlar/vinklar skulle möjligen kunna vara Rörmokaren, Brevbäraren, Sjuksköterskan eller Sekreteraren, med någon saucy undertitel, men Språkläraren??? Mamma mia, che disgrazia! Bara i Berlusconis Italien, bambini...
kommentar 1 kommentar 1 ( 3 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 287 )

IT'S A GIRL-ballongen som brast : bara i Anne Tyler-böcker, barn...
måndag, augusti 17, 2009, 22:34


Digging to America - Anne Tyler, 2006

En augustidag 1997 samlas två familjer i ankomsthallen på Baltimores flygplats. En dubbel uppsättning MOM och DAD-badgebeklädda föräldrapar står redo med bilbarnstolar för att ta emot varsin adoptivbebis från Kina. Gräva till Kina, gräva till Amerika, get it? Tilldragelsen dokumenteras med videokamera och denna Arrival Day ska komma att föra de två mycket olika familjerna samman under många år framöver, men firandet blir allt mer absurt ju längre tiden går.

Ja, bara i Anne Tyler återfinns den här varma, vardagliga tonen och samtidigt skärpan, personporträtten, baltimoremiljöerna. Den här gången var temat tillhörighet och boken var en present från ett mycket bra månadsmagasin, Psychologies. Av Tyler har jag tidigare läst, och gillat, A Patchwork Planet och just nu är hon aktuell med Noah's Compass. Egentligen ville jag läsa An Amateur Marriage, men avvaktar eftersom jag redan av någon anledning har läst om och lyssnat på andra skilsmässostories (om det är en sådan) den här sommaren, t.ex. i Jefferson Klingberg samt i senaste podcastserien, P1-pärlan Flytten


Till tonerna av melankoliskt Amélie-accordéon talas det om flytt i fyra program: vi flyttar hemifrån, vi flyttar ihop och isär, flyttar till ny lägenhet, till eller från hus - oavsett orsak måste man förhålla sig till det. Logistiken tar ofta över det känslomässiga, men med skilsmässoparet var det så märkligt: han verkade t.ex. ha kompromissat bort sig själv - hade separationen rent av kunnat undvikas om han fått bära ner böckerna och vinylskivorna från vinden och sticka ut och springa lite då och då och vad tänker, känner och vill hon egentligen? Vad är det vi gör med varandra? 89-åriga Berta flyttade ut ur huset hon bott i sedan 1944 för att ge plats åt barnbarnet och hennes flickvän och där möter vi ytterligare tre genuina personer med insikt. Bra lyssning!

What a convenient coincidence! På morgondagens personliga agenda står... att packa upp flyttlådor och skruva ihop Billybokhyllor på jobbet, men efter det här riskerar jag att bli jobbig och börja faffa runt och filosofera istället för att rationellt rafistulera. Kanske tar jag till och med fram det parisiska dragspelet* så snart jag lokaliserat min franskinstitution slash basker- & baguettedepå.

* Faktum är att risken/chansen är större att jag tar fram ett annat instrument. Såg idag att en vän/kollega som flyttade, ja, flyttade, före sommaren hade lämnat kvar en djembetrumma till mig. Glad! Det var nästan 10 år sedan jag spelade, p.g.a... orsaker, men för mig är just denna djembe ett monument. Av tradition har jag alltid erbjudit mig att bära just den på väg hem genom det nattliga London efter vännens pianospelningar de senaste åren. Möjligen har jag ett litet hörn för den här på mina 7 (?) kvadrat. Har ju även höstliga kajakplaner.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 30 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 312 )

Mid-August Lunch: matriarkalisk mozzarellaporr & molto mys
söndag, augusti 16, 2009, 21:09


På bio: Pranzo di Ferragosto / Augustilunch i Rom

Kan man tänka sig en bättre tidpunkt att se denna charmiga film än vid lunchtid under italienarnas Ferragosto-helg? I begynnelsen var det en Jungfru Maria-relaterad religiös högtid, men Mussolini - "the gentleman who made the trains run on time" - gjorde den till nationell högtid i samma liga som jul och påsk.

Richmond FIlmhouse ligger bara ett ankmatningsbrödbitskast härifrån, på andra sidan floden, och lockar alltid med insiktsfulla filmval, gott filmvin från baren och klurigt förpackade Curzonsnacks, t.ex. wasabiärtor. Idag inledde man med ett litet talk om "the use of non-professional actors" med en mängd filmklipp, bl.a. från iranska filmer, men redan de gamla italienska neorealisterna använde detta grepp, som nu återuppstått för att göra augustilunchen sådär charmigt autentiskt.

Gianni är en man i övre medelåldern. Han bor i Rom och hankar sig fram ekonomiskt i ett bostadsrättskomplex i Trastevere tillsammans med sin gamla mamma, en krävande donatellaversacesque 80+dam. Under den stekheta augustihelgen får han även två andra äldre kvinnor att ta hand om. Det ska ges mediciner och lagas mat, mest lagas mat och lagas mat. Sade jag att det lagas mycket mat i den här filmen? Den obligatoriska scooterfärden* i ett förföriskt vackert Rom får vi förstås också. Själv satt jag och hade lite stillsam CIRCE-revival från augusti förra året i Trastevere. Bellissima! En liten tröst är att vi numera ska jobba på ett annat American University. Kan man hoppas på proseccopauser på campus?

* Här i London, nu i augusti, presenterar Italian Film Society evenemanget Vespa & Film och visar bl.a. Roman Holiday & Respiro på det coolissimo caféet Scooterworks i Bermondsey.

Bara i London, bambini, bara i London!


kommentarer 5 kommentarer 5 ( 31 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 300 )

Leggere e viaggiare: armchair travel för anglofiler och italofiler
lördag, augusti 15, 2009, 15:03


Sökte böcker som utspelar sig i Florens och fann en enorm lista på Fictional Cities, en själfull sajt av den londonboende, kattälskande bibliotekarien Jeff Cotton. Jag är allt annat än besviken. Som god Nextopian inleder jag höstlovspeppen redan innan sommarlovet slutat, men fann också ett hav av Londonböcker* på samma ställe och vem vill inte läsa om den magiska staden Venedig?

* Trodde jag läst "alla" Londonböcker, men kunde placera John Lanchesters Mr Phillips och Stewart Homes Down and Out in Shoreditch and Hoxton på önskelistan.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 297 )

Akta er, indiekillar, här kommer NME-redaktören och hon är...
fredag, augusti 14, 2009, 13:42


För första gången i musiktidningens 57-åriga historia är chefredaktören en kvinna, från 1 sept. Karriärstege är ett främmande begrepp i min värld, men här kan man tala om det då Krissi Murison började på NME 2003 som junior staff och därefter har jobbat sig upp, vilket bör bekräfta att det inte är fråga om en pk:ig kvotering under nådens the Noughties sista år, 2009, utan att hon är jävligt kompetent - för att fortsätta Skugge-allusionen.

Passar på att påminna om att idag är sista manusdag för årets tredje nummer av Lingua, som för övrigt fick sin första kvinnliga redaktör redan 2007 efter endast dryga 70 år.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 307 )

Filmnytt i Nextopia: må Lovely Bones-peppen blomstra!
måndag, augusti 10, 2009, 10:54


Hög tid att tänka ht. Förra året rådde Obamania i många klassrum världen över, kan man tänka. Efter en titt på kommande filmpremiärer kan man konstatera att det blir mer relevant än någonsin att damma av de gamla brittiska klassikerna samt införliva nya moderna klassiker i undervisningen. Att som engelsklärare inte slå motivationsmynt av detta under läsåret 2009/2010 vore korkat:

Bäst att verkligen tydliggöra att det handlar om LEKTIONSTIPS idag, för alla nyexade, panikgooglande engelsklärare. Been there, so be my guest, på villkor att du, språklärare eller lärarstuderande, genast går med i LMS, föreningen för dig! Det finns en särskild plats i helvetet för språklärare som inte hjälper varandra.

9 sept: Dorian Gray: Narnia-Ben Barnes och Colin Firth m.fl.

6 nov: A Christmas Carol: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Robin Wright Penn, Bob Hoskins...

26 dec: Sherlock Holmes med bl.a. Robert Downey Jr och Jude Law.

29 jan 2010: The Lovely Bones. Äntligen! Can't wait! Nytt sedan postertrycket är att Ryan Gosling ersatts av Mark Wahlberg.

5 mars 2010: Alice in Wonderland: Johnny Depp, som The Mad Hatter, vem annars? + Helena Bonham Carter, Stephen Fry, Alan Rickman, Michael Sheen, Anne Hathaway m.fl.

Datumen avser UK-releaserna, men så här stora filmer brukar väl ha världspremiär.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 17 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 297 )


<< <Tillbaks | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Nästa> >>