Läsdagboken listar 00-talet: filmer, låtar och... frisyrer stranger than fiction
måndag, december 28, 2009, 15:18


2009:s och 00-talets bästa böcker måste jag fundera vidare på, men här kommer en popkulturell mjukstart och några nedslag i det snart gångna decenniet. För mer info, använd sökfunktionen eller imdb:a, spotifaja, YouTube:a eller googla externt. Älskar listor - skicka länkar till era!

10 oförglömliga filmer jag gärna ser om:
Beau Travail
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
The Science of Sleep
Lost in Translation
Waltz with Bashir
Persepolis
Caos Calmo
Looking for Eric
Love Actually
Finding Nemo


10 låtar som fick mig på gott humör under 00-talet:
Förmodligen minns jag just de här så tydligt för att jag har powerpumpat eller Puma-jobbpendlat så många ggr till brända CD-skivor eller lite senare under 00-talet iPod-powerwalkat eller gått på ngt gig i London och hört låten lajv:

Trick Me - Kelis
Family Affair - Mary J. Blige
Jerk it Out - Caesar's Palace
Butterfly - Crazy Town
Big Sur - The Thrills
Pop Porno - Il Genio
Feel - Robbie Williams
These Words - Natasha Bedingfield
Break My Stride - cover av Blue Lagoon
We are the People - Empire of the Sun


10 andra låtar som berörde på ett mer melankoliskt och v*a*c*k*e*r*t vis:
Someone New - Eskobar & Heather Nova
Touch Me - Weeping Willows
Numb Encore - Linkin Park
23 - Blonde Redhead
Back to Black - Amy Winehouse
Smoke without Fire - Duffy
Hope There's Someone - Antony & The Johnsons
Lolita - cover av Julien Doré
Wonderwall - Ryan Adams cover
Sweet & Tender Hooligan - cover av Nouvelle Vague (eller Killing Moon)


Ja, så var det frisyrerna och diverse huvudbonader från olika jobbfaser, uppdrag, resor, fester och bekantskaper. LOL, LOL, LOL. Bad hair decade?


kommentarer 91 kommentarer 91 ( 5577 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 512 )

Tågläsning: Train to Trieste
söndag, december 27, 2009, 21:34


Train to Trieste - Domnica Radulescu, 2008

Ouf! Übersociala december rubbar mina läsecirklar och läsdagbokandet. En ljuvlig läslucka tillika tågfärd på sex timmar ToR uppstod dock häromdagen då jag skulle hälsa på vänner i Göteborg, med viss anknytning till Triestetrakten dessutom. Under loven tar jag gärna läslov från den sedvanliga dutydansens bokcirklar - pedagiogik, psykologi, latin, frankofili, anglofili... - och väljer riktiga romanromaner som utspelar sig så långt från min vanliga verklighet det bara går.

Här har vi en rumänsk coming-of-age-historia som tar oss från en het men varaktig sommarromans -77 via Italien, vilket titeln antyder, därefter vidare ända till Chicago nästan i nutid. Egentligen existerar inte titelns tåg till Trieste, men det symboliserar människornas frihetslängtan och drömmen om ett bättre liv under Ceausescus kommunistiska regim. Författaren flydde själv landet på den tiden och arbetar nu som lektor i franska, italienska och Women's studies vid Washington och Lee University. Övriga temata är identitet, integritet och kvinnlig kättja - yay! Ergo, perfekt tågtidsfördriv.


Italienåret - il seguito? Lurar på en liten italienskkurs i Trieste eller Venedig under 2010. Efter överläggning med ovannämnda vänner lutar det trots allt åt Venedig. På skolans webbplats kan man läsa om logi i ett ombyggt kloster con wifi - låter ottimo!

Mer tågromantik i Läsdagboken - lista över tåglåtar m.m. I skrivande stund befinner jag mig, besynnerligt nog, på en tåglös plats - Gotland. Under julhelgens långa bil- och färjefärder har jag istället för läsning ägnat mig åt att tänka ut allehanda listor över 00-talsfenomen. Coming soon...
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 90 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 492 )

På dansktoppen - den ambulerande bibliofilens modus operandi
söndag, december 20, 2009, 18:32


Kunsten at græde i kor - Erling Jepsen, 2002

Den här boken har stått på min svenska önskelista ett tag, men blev ju förtjust i danska som lässpråk tidigare i höst efter ett liknande impulsköp i Kastrups ankomsthall. För mig är det här mer en tragisk än komisk coming-of-age-berättelse från den sønderjyska hillbillylandsdelen - även om den torde vara plattare än den amerikanska varianten - av Jepsens skildringar att döma. Det jag fnissar mest åt är danska ord, särkilt invektiv som - Din fedtsyl! (Snåljåp?) Filmen var Danmarks Oscarsbidrag förra året.Läs om bokens handling här.

Se filmtrailer här.

För den som vill veta hur det gick sedan.

I'll give you something to cry about..?
Klimatkonferensreklam på Kastrup.
Ominös Obama.


kommentarer 10 kommentarer 10 ( 105 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 461 )

Kiss Kiss Stamp Stamp
söndag, december 20, 2009, 13:51


Vagabonds webbshop säljer nu - till lägre pris och mer lättillgängligt - de i Läsdagboken ofta ombeskrivna Modestyväskorna i båda modellerna, så att man kan ta med sig sin Willie Garvin på äventyr och eventuellt egen version av Simon's Cat. Alla som har katt vet att de älskar resväskor och hur hjärtskärande det är att lyfta ur katten innan man ska åka bort utan honom/henne.


Från samma försäljningsställe finns en ur bibliofilperspektiv överambitiös bok. I själva verket finns det ju bara 2 (TVÅ) saker att göra på en flygresa: läsa böcker en masse och dricka BA:s Bordeaux ā gogo. Världens kortaste bok.
kommentarer 5 kommentarer 5 ( 45 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 489 )

Sex, drugs, Dury & Gainsbourg: hit me with your biopics
söndag, december 13, 2009, 20:46
Hey, alla listnördar, Noughtiesnedräkningen har börjat! På Sunday Times topplista över mest sålda böcker här i Cool Britannia under 00-talet har Dan Brown tre titlar på Topp 5, vilket är något av en "deception point" per se. På plats nummer tre hittar vi, lite överraskande men mycket välförtjänt, Mark Haddons The Curious Incident...

Om man tittar vidare på Topp 10 så ligger allas vår Sebold på plats fem med The Lovely Bones, före Atonement och The Kite Runner m.fl. Well done! Tycker mig höra Harry Potter-fansens högljudda protester ända hit, men de böckerna finner man fortfarande på barnlistan. Är du lönsam, lille vän?

Sunday Times wordsmiths har roat mig igen med Hit me-rubriken i samband med nyheten om en kommande film om Ian Durys liv, med den något slitna titeln Sex. Drugs & Rock'n'Roll. Ljusår före Lady Gaga sjöng Dury och hans Blockheads Hit Me With Your Rhythm Stick. Se Läsdagboken on location: Ian Durys interaktiva bänk och Marc Bolan-monumentet.


Snart kommer också filmen Gainsbourg, vie héroique. Spännande att se Birkin, Bardot och Juliette Gréco m.fl. gestaltade på film. Har inte läst någon kommentar av dottern Charlotte. Filmaffischen är ju Gainsbourgissimo och soundtracket redan givet. Trailer här.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 28 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 503 )

This booknik has issues
lördag, december 12, 2009, 16:15


This Book Has Issues - Christian Jarrett & Joannah Ginsburg, 2008

'Adventures in popular psychology' är undertiteln och även om det inte är uttalat är det här verkligen for dummies: sömn, perception, minnets funktion, personlighetspsykologi, locus of control, PTSD m.m. Fann en del intressant i avsnitten om kreativitet och kärlekens kemi. "The Broken Escalator Phenomenon" hade jag aldrig hört talas om; det beskriver den ostadiga känslan man får när man måste gå uppför en rulltrappa som står still för att hjärnan simulerar den respons som en rullande, fungerande rulltrappa normalt skulle framkallat.

Se även den något bättre 50 Psychology Ideas och den mer avancerade 50 Psychology Classics


Följer ni den omtumlande och härliga serien 100 känslor? Någonstans finns filip&fredrikska övertoner men jag tycker mycket om idén. Senaste uppdateringen är Parnevik om Tiger Woods. Crouching Tiger, Hidden Hydrant var för övrigt Sunday Times sluga sammanfattning om denna tragiska Woodsgate.


Boken ovan kommer, liksom Psychogames-lådan, från ICA:s museishop och kan tillsammans med 100 känslor komma till användning om det blir tid över i slutet på någon psykologilektion. Testerna är överraskande omfattande och seriösa. Själv har jag hittills gjort bildtesterna "vilken fåtölj är du?" och "vilken trädgård representerar din relation med den som står dig närmast?" och blev förvånad över de detaljerade diagnoserna.


Höstens SvD:s serie 'Piller eller Prat' kändes skräddarsydd för min kurs och det har haft positiv påverkan på elevernas resultat. Slutklämmen ser ut att vara det fantastiska terapiträdet

Sedan sist har jag blivit trogen läsare av WeMind-bloggen. När jag ser en av nyheterna tänker jag på den discipulus som ville hjälpa la prof med omvärldsbevakningen av ämnet och sade: - Camilla, visste du att KBT nu även kan bota inkompetens? Kanske en freudiansk felsägning per se? Hur som helst, lika LOL:issimo som förra veckans diagnos efter fallbeskrivning: - Det är tydligt att den här personen lider av svår depression, även kallad monogami. Inkontinens, dude, och melankoli, baby!
kommentarer 108 kommentarer 108 ( 4743 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 488 )

John Malkovich kliver in i Coetzees värld - che disgrazia?
fredag, december 11, 2009, 20:37


På bio: Disgrace, 2009

I dessa Herta Müller-tider passar det att rapportera annat Nobelrelaterat, för nu har Coetzees roman Disgrace blivit film. John Malkovich spelar den luriga Professor Lurie, som fördelar gracerna mellan Wordsworth-föreläsningar på universitetet och glamouriserade besök hos Kapstadens prossies.

"It surprises him that ninety minutes a week of a woman's company are enough to make him happy,
who used to think he needed a wife, a home, a marriage."


Då Lurie själv och hans lilla familj blir föremål för post-apartheid-Sydafrikas grymheter tar boken/filmen en oväntad och icke önskvärd vändning genom dotterns reaktion. Är det handlingsförlamning eller nödvändig strategi? Malkovich är fåordig i filmen - var Afrikaansaccenten för svår? - och många stilistiskt sköna passager från boken går förlorade, men det är ett mer framträdande fokus på fader-dotter-reationen i filmen. Egentligen är det svårt att jämföra eftersom det var så länge sedan jag läste boken (Läsdagboken 2003). Möjligen tänkte jag inte på att ta med den på Dödslistan av samma skäl. Out of bokhyllesight, out of mind.

Greppet att tonsätta She Walks in Beauty har vi för övrigt redan sett i Fåfängans Fyrverkeri - och då med bättre resultat.


Biografen för dagen ligger på behändigt promenadavstånd från Italienska Institutet, där vi just hade haft julavslutning* och panettonemingel med il Direttore. Då jag klev in där på ICA tyckte jag mig fortfarande känna The Buddha of Suburbia-buzzen och museishoppen är en fest för popkulturälskare.


*Nivå C 1.1. avklarad och det här måste vara det första nyårslöfte jag någonsin hållit. Inför 2010 gäller gitarr...Evening Class - Maeve Binchy, 2006

On that note fick jag för mig att läsa en Maeve Binchy för första gången sedan Tara Road. Miljön är förstås Dublin**, karaktärerna många till antalet men kravlöst okomplexa. Den här gången handlar det om en latinlärare som är lite förbigången i ledningens karriärplanering, men en kvällskurs i italienska kan han starta och det tillsammans med Signora - en irländsk dam med brustet hjärta sedan tiden på Sicilien. Inslaget av italienska begränsar sig till några kursiva mozzarella och mi chiamo. Förblev oengagerad, kanske för att jämförelse med den underbara danska filmen Italienska för nybörjare är oundviklig.


Nästa italienska film blir den vi studerade på sista lektionen, Manuale d'amore - en italiensk Love Actually?

Buon Natale e Buon Panettone a tutti!

** För några veckor sedan började jag läsa Marian Keyes senaste, men ogillar spökidén... Har någon läst hela?
kommentarer 23 kommentarer 23 ( 9220 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 497 )

"Too smart, too fat, too loud."
fredag, december 4, 2009, 01:13


Lord-of-.the-Rings-Peter Jacksons filmversion av The Lovely Bones hade rödamattanpremiär på Leicester Square häromdagen, men arrogant nog kommer filmen fortfarande inte att komma upp på vanliga biografer förrän i januari.

I Sunday Times fanns en läsvärd intervju med Sebold. En sak jag inte tidigare tänkt på och som kan förklara bokens enorma succé, särskilt i USA, är 11 septemberkontexten då många sökte tröst. Utöver egna mycket svåra erfarenheter av våldtäkt, även beskrivet i boken Lucky: A Memoir yttrar författaren följande: "I have always felt extremely weird, she said once. But I am very happy with my weirdnesses and I want other people to be very happy with theirs." Sebold berättar om åren då hon provade på allt från undervisning till heroin... Angående skrivvanor går hon upp klockan tre på morgonen för att hon gillar att skriva i mörker - om mörker.


Psykologiklassikern Trauma and Recovery nämns och jag visste inte att en av fallbeskrivningarna bygger på Sebolds hemska upplevelser.

Tidigare inlägg om Sebold: The Almost Moon
kommentarer 11 kommentarer 11 ( 65 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 405 )

Love Begins in Winter... Love Begins in Winter... Love Begins...
måndag, november 30, 2009, 01:51


Love Begins in Winter - Simon van Booy, 2009

Kommer på mig själv med att bara sitta och stirra lyckligt på omslaget och upprepa titeln för mig själv ty jag är mycket betagen i denna bok. Se den lilla startrapporten nedan.

"All parks are beautiful when quiet and you see things like a book forgotten on a bench read by the wind."

Hela texten har samma effekt på mig som en serie svartvita fotografier som ett efter ett läggs framför mig på bordet. Fotona är tagna med kärlek och eftertänksamhet och stämningen framkallas framför allt av bildspråket, även om författaren ibland går ner sig i sentimentalitetens och obegriplighetens träsk. Kan inte erinra mig att jag reagerat så här sedan Adam Hasletts You're Not a Stranger Here.

Två personer färdas i tystnad från San Francisco söderut längs Pacific Coast Highway:
"We passed a dozen Craftsman houses from the 1930s. People were inside. We could see them. A couple sat in separate armchair watching television. They laughed at the same time but did not look at one another. In another house, a small boy sat before a kitchen table. He was peeling an orange. In another, a woman undressed and then turned off the light. I pictured Edward Hopper across the street in a fedora gazing up from the shadows."

Noveller är egentligen inte ett format för mig. Att komma in i en boks handling kräver tid och energi och jag har svårt att acceptera att efter 10-30 sidor är det dags att glömma allt och förflytta sig kanske till en helt annan tid och plats med helt nya karaktärer. Här med Van Booy är övergångarna smidiga, men tydliga. Den här öppningen är både lättförståelig och oemotståndlig:
"One bright Wednesday morning in Rome, a young American diplomat collapsed onto a bench at the edge of St. Peter's Square.
There, he began to sob.
An old room in his heart had opened because of something he had seen.
Soon he was weeping so loud that a young Polish priest parking a yellow Vespa felt inclined to do something."


Det började ju med I'm-a-cellist-get-me-out-of-here och slutar med skridskoåkning i Kungsan. La vita č strana.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 25 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 363 )

Vilken bok skulle Morrissey ta med sig till en öde ö?
söndag, november 29, 2009, 15:53


"My castaway this week is... Morrissey" trodde man aldrig man skulle få höra i det legendariska radioprogrammet Desert Island Discs. Moz spelade New York Dolls, Lou Reed och Mott the Hoople och berättade om sin uppväxt i Manchester och jag har nog aldrig hört en sorgligare version av det ofta ombesjungna utanförskapet.

Angående Smithshypen, som mer än 20 år efter uppbrottet fortfarande florerar, säger han sig vara "baffled" och "irked". Vidare medgav han att LA-flytten var en medelålderkris och här har vi Moz om settling down, livet i stort - och i högsta grad döden - i dagens sändning, med reservation för att det inte är 100% korrekt citerat ur minnet:

"Nothing comforts me."
"Life is a serious offense."
"Self-destruction is honorable."
"I didn't want to grow up to be a happy couple."
"I think the world is a mesmerising mess."
"Success seems to authenticate any madness."
"I want people to hear the music. I don't want to be an island, only emotionally."


Boken då? The Complete Works of Oscar Wilde, elementary my dear Moz-fan.
The luxury item? Antingen en säng eller "a bag of sleeping pills. I might want a quick exit."
Mozipedian har blivit liggande ett tag, men nu får jag ny lust att läsa ut den.

Podcast här.

Tidigare Ldb-inlägg om DID
Ian Durys interaktiva parkbänk
Moz i Malmö
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 30 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 368 )


<Tillbaks | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa> >>