Klarar du marshmallowtestet?
onsdag, maj 20, 2009, 23:35


Berömt psykologiskt experiment vid Stanford University på 60-talet. Man utförde testet på 4-åringar, en i taget, och lade en marshmallow framför dem på bordet. De fick därefter två alternativ:

1. äta upp den direkt
2. vänta med att äta den i 15 min, för då skulle de få en till.

Detta kan ses som en mätning av impulskontroll, självdisciplin och behärskning, Personlighetspsykologier menar att det är ett nödvändigt 'trait' för framgång i livet. Freud skulle sagt att en person som genast äter upp den har ett obalanserat det eller ett svagt överjag. En tragisk biologisk faktor sägs vara att FAS-barn har sämre impulskontroll och större oförmåga att skjuta upp behovstillfredsställelse. Studien kan också ses som avskräckande exempel för curlingföräldrar. Ska iscensätta detta på skoj med ett gäng 90-talister på fredag. I den utmärkta UR-serien Det sociala djuret finns inte det här men flera andra experiment att inspireras av och kopiera i klassrummet, dock inte Milgrams lydnadsexperiment av uppenbara skäl.

Det intressanta med marshmallowbarnen ovan är att man fortsatte följa dem under flera år framöver och detvisade sig att testresultaten kan användas för att förutse allt från en individs studieresultat till dennes benägenhet att pensionsspara. De som klarade att vänta lyckades generellt bättre senare i livet.

En snabb självanalys bekräftar. Ja, jag hade för avsikt att ha en jobbkväll igår, men så blev det inte. Ja, jag borde bära ut de tre senaste Sunday Times, som ligger här och skräpar, till återvinningen. Dessutom borde jag rensa i veckans klädhög, borde köra en maskin tvätt, borde anmäla mig till SUF-konferensen i augusti, men väljer detta istället. Because I'm worth it. Perché io valgo.

Samlar titlar till sommarens psykologivecka.
Några bok- eller filmtips inom detta område?

Själv har jag på sistone läst två bra, men olika, böcker om bipolär sjukdom:

Touched with Fire - Manic-Depressive Illness and the Artistic Temperament
"We of the craft are all crazy" - hade Byron rätt? Svaret tycks vara: Virginia Woolf, Baudelaire, Coleridge, Fröding, Victor Hugo, van Gogh, Edvard Munch, Kurt Cobain...

Vulkanutbrott och istider
Varannat kapitel faktabaserat, blandat med med vardagliga skildringar, snarare än gängse fallbeskrivningar.

Favoritmånadsmagasinet Psychologies fortsätter att roa och kompetensutveckla mig, bl.a. handlade en artikel om 'Why do we look up for inspiration?' Aktuellt nu i nationella prov-tider då man förmanar eleverna:Så, varför tycks det underlätta att titta upp för att framkalla något ur minnet? Jo, för en sådan kognitivt krävande uppgift krävs det att man inte blir distraherad. Chansen är större att "komma ihåg vad man glömt" om man undviker att titta på människor eller ut genom fönstret. Hjärnan söker en frizon för ögat eftersom vi omedvetet påverkas av det vi ser och det kan störa tankeverksamheten. Varning för den som tittar upp åt höger istället för vänster ... (eller var det tvärtom? undrar jag tittandes upp i taket) för den personen LJUGER!


Waltz with Bashir belyste PTSD och minnespsykologi på ett fängslade sätt.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 29 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 361 )


<< <Tillbaks | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | Nästa> >>