Fyra nyanser av gröna böcker och ett rött biblioteksprojekt
tisdag, augusti 4, 2009, 15:30


Bland bloggande boknördar har fenomenet färgutmaningar dykt upp under våren, bl.a. angående färgen orange. Vad är modebloggarnas motsvarighet till detta - "alla era nyanser av lila pashminasjalar?" eller gadgetbloggarnas - "alla era nyanser av pianolackade portabla hårddiskskal"?

Har så smått gått och väntat på att någon glad bibliofil skulle bygga en regnbågsfärgad Pride-bokhög. Tills vidare hoppar jag på Snowflakes utmaning om gröna böcker. Det är ett trevligt sätt att bonda med sin bokhylla och återupptäcka gamla favoriter:

Améliegrönt är väl en nyans för sig, andra omslag går åt limegrönt eller turkos och om det räknas som grönt eller blått vet jag inte. Hos mig fanns klassiker som Lady Chatterleys älskare och The French Lieutenant's Woman, barnboken Linnea i målarens trädgård i fransk översättning och Den fula ankungen. Fick anledning att damma av min första italienska nybörjarbok från 1992 och en allt annat än upphetsande fransk grammatik. Konsten att älska står bredvid Om tingens natur - den senare en bokvinst från den lika generösa som geniala Latinbloggen. Den som behöver skratterapi kan med fördel läsa Loes Expedition L. För chick-lit-with-a-twist-fantasten har vi Caipirinha med döden och Cuban Heels. Lad lit-kungen par excellence är ju Mike Gayle, men svenska Jens Ganmans debut Mess utgör en god svensk motsvarighet. (vad hände med Ganman? har han skrivit fler böcker?)


Annars har jag tänkt RÖTT hela dagen. Triggern fanns hos Fiktionista i form av en länk som ledde vidare till en ny förälskelse - en illröd måttbeställningsbar Modesty-matta. Så sent som igår bestämde jag mig för att byta ut mina gamla Billy mot nya röda BILLY. De nya kombinationerna var inte lika flexibla färgmässigt som jag trodde, så det lutar åt en lång rad vita överskåp med glasdörrar - och så stegar förstås! Till detta tänker jag mig en åskbollsinspirerad fåtölj. Ett billigare alternativ är dock att beställa den via brittiska ebay. När jag bodde i Chiswick provsatt jag en Real McCoy-Åskboll på The Old Cinema. Tyvärr är den inte så bekväm, så den är mest för Charlies skull för "När en katt ligger och sover i ett rum finns det inte mycket mer för en inredare att göra där." för att citera Ernst Kirchsteiger.

Detta RÖDA RUMMET-projekt blir perfekt pyssel på det röda lovet, jullovet, vilket blir nästa gång jag återser mina kära böcker. Jag känner mig extra upprymd eftersom jag inte haft något intresse för inredning på länge, vilket är lite konstigt eftersom jag brukade lägga ner massor av tid på t.ex. Läsrummet och Läsbalkongen. Senaste åren har jag börjat tänka lite mer Thoreau - Simplify! Simplify! - och Into the Wild-inspirerat, men sent skall supermaterialisten vakna, hur o-credit crunchigt det än kan verka. Strand-on-the-Green-studion hade ju shabby chic-potential och nu på Fritz kan det aldrig bli annat än shabby, men det är en grön och skön variant av Londonliv.

Lovar att återkomma runt den 24 dec med fotodokumentation av projektet iförd tomteluva! Kanske blir det rött, det rödaste Röda Rummet ever, kanske blir det något helt annat, on verra!
kommentarer 5 kommentarer 5 ( 18 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 303 )


<< <Tillbaks | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa> >>