Brontë goes Bollywood!
söndag, januari 18, 2009, 19:40

- Heathcliff, it's me again. Följer fanatiskt favoritromanillustrationsföljetongen hos Spectatia. Nu på em gick jag förbi The Lyric i Hammersmith, som gav en fantastisk Don't Look Now för några år sedan, och vad skådade mitt culture vulture-öga? Jo, en kommande bollywoodmusikalversion av Wuthering Heights. Book now!

Mer Brontëana och Du Maurier i Läsdagboken:
The Last Chapter - romantisk reserapport, swept away i Scarborough
Daphne - läsupplevelse DeLuxe i Du Maurier Country
Firmin - The Vermin "I changed my name to Heathcliff".
kommentarer 7 kommentarer 7 ( 59 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 370 )

O Tempora, O Mores!
söndag, januari 18, 2009, 17:54


Ciceros första tal mot Catilina är första muntliga provet i vårens Latin A-kurs. Uttalshjälp på YouTube finns nu att tillgå. Ganska snygg och pedagogisk presentationsteknik, jämfört med andra klipp. En annan vettig version finns att lyssna på hos en harvardprofessor.


Stilpoäng till den som reciterar texten med inlevelse och dessutom iförd den här oufiten.
Kan bli hur kul som helst! Dum vivamus, ludimus!
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 18 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 315 )

Wanderlust - off the beaten book
lördag, januari 17, 2009, 17:09


London fragments. A Literary Expedition - Rüdiger Görner, 2007

Ready to ramble? Trevlig, albeit bitvis onödigt sentimental londonskildring med flanörromantik av tysk akademiker med londonkoll. I en knubbig liten bok med tio kapitel bjuds det på boktips, londoncitat och 'Secret London' smultronställen. Vi möter Byron, Shelley & Keats , Hogarth, Woolf, Wilde, Dickens, Poe men även Kureishi och en del andra överraskningar.

Boken inspirerar mig att:
1. Besöka Dr Johnson's House
2. Inrätta en speciell sektion med londoniana i bokhyllan.

Vilken är din bästa Londonbok?
Bok- och londonälskare kan ladda ner The Rough Guide to London by the Book. Om ngn önskar en hard copy har jag tiggt till mig ett 90-tal exemplar från Book Trust. Skicka bara din postadress genom kontaktfunktionen till höger.
kommentarer 16 kommentarer 16 ( 49 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 341 )

Hur fontar det?
lördag, januari 17, 2009, 11:44


Inför ett redaktionellt ställningstagande på fontfronten undrar jag om någon har ett bra förslag på typsnitt för brödtext i en tidning? Den ska vara läsbar, allmänt trevlig och så 2009 som möjligt. Det vore serific!
kommentarer 1813 kommentarer 1813 ( 69 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 300 )

"A room without books is like a body without a soul."
torsdag, januari 15, 2009, 00:50


Årets inredningstrend 2008 måste ha varit väggstickers.
Hos TrendyStickers kan man köpa kända citat, t.ex. om böcker, i självhäftande format och det finns en egen liten sökmotor för det. Klicka på 'citater och ordsprog'.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 27 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 297 )

Bokbindarblogg
tisdag, januari 13, 2009, 19:56


Full of beans i Barnes! Dagen började med the blind leading the blind-kursen med Espresso (boken nedan) och morgonmacchiato på sköna Orange Pekoe. Efter jobbet var floden floodad, så jag dröjde mig kvar och besökte en bokbindare efter en kollegas kontakt på after work-puben, även den översvämmad idag.Flera hantverkare har ateljé i gamla, gamla hus på en mysig mewsgård och först gick jag fel, till en annan bokbindare, så jag fick träffa två! För utomstående ligger det ett romantiskt skimmer över utövandet, bland antika bokstavstyper, stämplar och vackra handgjorda pappersark. Så genuint! Så Dora Damage!Bokbindaren skrev datum för studiebesök med skolan på visitkortet och till och med handstilen har ljuvligt snirkliga anfangsbokstäver. Se bokbindarbloggen eller studions sidor.Lite skrämmande när flodytan är över ögonhöjd och det plötsligt inte är framkomligt på någon sida. Det har inte ens regnat. Vågade inte ens titta här nere på den låga Strand-on-the-Green-kanten. Bodil Malmsten i Bretagne verkar för närvarande uppleva samma sak: "Tidvattnet kommer in, tungt och gråbrunt. Jag har problem."


Harrodsfärgade Hammersmith Bridge - How low can you go?.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 45 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 284 )

Novellissima!
måndag, januari 12, 2009, 23:56


Piccole storie d'amore - A. De Giuli e C.M. Naddeo, 1997/2007

Där satt den! Räknar det här som min första skönlitterära bok på italienska, skön självvendetta efter Penguin Parallel-projektet som poopade ur. Oxymoron, jag vet, men det är en avancerad Easy Reader från Alma Edizioni med kärleksnoveller; passionerade, melankoliska eller underhållande, samtliga med twist! Därtill övningar, facit och lärarhandledning i den lilla boken.

Nu kommer det bästa: den medföljande CD:n med studioinläsningar och olika ljudillustrationer: cafésorl, tågdunk, telefonröster och omväxlande manligt och kvinnligt i dialogen (-Tra noi tutto è finito!). Man formligen transporteras till det där rökiga caféet i Rom, till den afrikanska klubben i Trastevere etc.


Vi har skojat mycket om ett krånglissimo ord i självstudieboken Espresso, och hur stora är oddsen, men första gången jag träffade vår nya italienska housemate kom jag bärande på en Bootspåse med en... asciugacapelli, så det blev tillfälle att öva ordet. Om Nutriheat är en bluff eller blessing för barret återstå att se. Perché io valgo.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 24 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 295 )

På Ordfronten dubbelnytt!
söndag, januari 11, 2009, 19:43


Paris-Dakar - Jens Liljestrand, 2008

Novellformatet är ibland svårforcerat för mig, men sträckläser en efter en av de här historierna på temat Den Moderna Mansrollen. Språk och stämning kan jämföras med Sigge Eklund och Adam Haslett.

Känslomässig kallfront råder på Y-fronten, enligt Liljestrand, och han levererar oss bl.a. toastmastern från helvetet, dokusåpan från helvetet, flickvännen från helvetet, lägerledaren från helvetet, läkemedelsexperimentet från helvetet och anställningsintervjuaren från helvetet...

Mitt i alltihop dyker Lisa Miskovsky och Fanny Ambjörnsson upp som surrealistiska karaktärer från... himlen. Skrattar länge åt kommentaren "Sånt här händer aldrig Mustafa Can".

Läs mer hos Ordfront!Hjulskifte - Vigdis Hjort, 2007

Skräckscenario för bibliofiler: att plötsligt känna sig mätt på läsning, ja till och med få avsmak för det. Särskilt komplicerat är det för litteraturprofessorn Louise. Hon borde ta itu med sitt senaste forskningsprojekt. men hon har tröttnat på litteraturen och tröttnat på sig själv. Jfr. Doppler som var trött på att vara duktig.

Tänk nu: Falling Down meets Grabben i graven bredvid, fast förlagt till Oslo. Vidare välskrivissimo, med drag av metaroman och en mängd littvetreferenser. Litteraturprofessorn lets her hair down, åker på countryfestival och förälskar sig i en yngre Volvoförsäljare. Titeln har tagit sitt namn efter en tänkvärd dikt av Brecht:

"- Jag sitter på dikeskanten.
Chauffören byter hjul.
Jag trivs inte där jag kommer ifrån.
Jag trivs inte dit jag är på väg.
Varför gör mig hjulbytet
så otålig?


Den nya mannen har aldrig läst en bok - hur ska det nu gå? Klyschigt bildningsförakt uteblir, därmot dryftas dynamiken i en dylik relation. Intressant! Förstameningar dröjer ofta kvar i minnet, men i den här romanen etsar sig sistameningen fast. Lysande! Läs den nu! Mer info hos Ordfront.

Mot slutet av 5 års universitetsstudier med dubbla C- och D-uppsatser kände jag mig också nära boklig burnout, men redan efter ett halvår räddade den här Läsdagboken mig tillbaka till livet. Ja, jag skulle inte kalla det ett liv om jag levde utan böcker. Vita sine libris mors est.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 47 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 308 )

Hommage à Haddock
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 21 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 308 )

Ode on alfabetiskt sorterade Billy-bokhylleböcker
lördag, januari 10, 2009, 13:40


Min syster Sophie - Guy Burt, 1996

Post-fyrverkeri och champagne i bistra nyårsnatten förfördes jag av Billy och fann en knubbig liten Forumpocket. Vi bestämde oss för att tillbringa följande natt tillsammans. Emellertid anlade jag vid läsningen samma kritiska min som Balthus bokflicka på omslaget.

Andrabok av ung brittisk debutant med syskonrelationen i fokus. En kille berättar om "den självförmörkade sol som var min syster", manipulativ och brådmogen bärare av familjehemlighet. Mer djup än en vanlig McBook, men om jag hade läst den på 90-talet hade jag säkert uppskattat den mer.Mer Billyporr hos Bokhora och La Bibliofille.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 21 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 328 )


<< <Tillbaks | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | Nästa> >>