Happy Old Year - Happy New Year!
torsdag, december 31, 2009, 15:53
LÄNK TILL NYA LÄSDAGBOKEN 2010
Det finns ett Baywatchtorn här på Tofta Beach, men låt oss idag ägna oss åt bookwatch. Dags för retrospektiv introspektion, d.v.s tillbakatitt på Läsåret 2009. Totalt antal lästa böcker blev 120 (jfr. med tidigare år) och det är en bra siffra. Har överträffat mina egna förväntningar genom att läsa ett antal fullängdsromaner på italienska - och dessutom danska, helt oplanerat. Lite sorgligt är det faktum att sakprosan nästan varit mer givande än vanlig prosa i år. Hela läslistan här.

Årets projekt: Italienåret - så roligt att jag tar det med mig in i 2010.
Tänk om den motivationen och målmedvetenheten kunde överföras till andra, mindre lustfyllda områden i livet.

Årets hörbok: Maskarna på Carmine Street. Note to self, när jag tappar tron på svenska språket och skrivarkonsten - ta fram en Nesser!

Årets smartaste intrigflätning: Engleby och kopplingen till en viss pub i Cambridge

Årets mediahoror: i ordets allra, allra mest reclaimade och positiva bemärkelse - de mighty bokhororna tar allt mer plats i tidningar, TV och radio och jag blir stolt som en bordellmamma!

Årets porrigaste: den voyeuristiska vännen i A Sport and a Pastime

Årets igenkänning: thirtysomethingparets livsstil i Nick Hornbys Juliet, Naked, som om det inte fanns en morgondag. Touché!

Årets intertext: Norska Frode Grytten skrev noveller till Edward Hoppers tavlor.

Årets textstöld: fransklärarkollegor har lovprisat Schmitt, men han har ju snott rakt av från Romain Gary. Au voleur!

Årets A to Z: Mozipedian där man bl.a. lär sig att You Have Killed Me inspirerats av Cathys sista ord till Heathcliff i Wuthering Heights, en av Moz favoritromaner.

Årets HBTQI: I står för italofili och Gus & Waldo är för pingvinvänner med sinne för humor.

Årets 70-talist: Bokhyllan Billy fyllde 30!

Årets bok-och-film-upplevelse: The Secret Garden

Årets blast from the past: omläsning av tonårsboken Inte som andra döttrar på en sylta i Camden och den på det omedelbart följande vallfärden till Sid & Nancys hus i Maida Vale

Årets rysare: Hjulskifte. Tänk att en dag känna sig mätt på litteratur och tappa läslusten. Må det aldrig hända oss!


I morgon är ni välkomna till Läsdagboken 2010.
Gott Nytt Läsår!
kommentarer 120 kommentarer 120 ( 33 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 366 )

Extramuralt & extramaritalt i Visby
onsdag, december 30, 2009, 21:47


Kärleksroman - Carina Burman, 2009

"Tiden: ungefär nu. Platsen: Visby. Ämnet: Kärlek. Självfallet kärlek."

"They live in idyllic intra-muros squares, speak with tripthongs and love in triangles" för att travestera den gamla beskrivningen av Bloomsburygruppen i London. Burmans humor och stil är i burleskaste laget för mig, det visste jag sedan tidigare*, men jag letade romaner förlagda till deckarbefriad gotlandsmiljö och då blir utbudet genast begränsat. För övrigt är det här Burmans bästa hittills, även om hon ironiskt nog ofta skriver om deckare.

Förutom visbyskildringen uppskattar jag samtidsmarkörer som Obama och Google eftersom jag en tant que pute littéraire annars har för vana att förlusta mig vilt och spretigt i litteraturen och inte läser sprillans nya böcker särskilt ofta, framför allt p.g.a. pocketpolicyn.

Burmans ordförråd är bitvis trilobitiskt thesauriserat (?), ja, onödigt ålderdomligt och krusidulligt, då, med vissa pinsamma inslag av enstaka "Fett!". Å andra sidan är det modigt att försöka balansera Catullusreferenser med The Cure-låttexter - händelsevis favoritraden "You make me feel that I am fun again" från Love Song. 'Vita nova inquit' är ett återkommande latinskt citat och det passar ju nu när vi snart går in i år 2010.

Titeln är Hjalmar Gullberg-inspirerad och det finns otaliga allusioner på äldre prosa och lyrik ā la Södergran, Shakespeare och Dante, men kan man tänka sig en mer karg miljö ur erotisk synpunkt än Riksantikvarieämbetet? Barren, barren och basta, men det är feltänkt, för romanidén bygger på antagandet kulturell medelklass + tristess = kättja. En av karaktärerna är präst i Domkyrkan, en bizarro-Gregorius med dreadlocks. Övriga förlustar sig till höger och vänster via bekantskaper från Rotarymöten och Montessoriförskolan. Det är provocerande att någon - även om det är en romanfigur - kan känna sig olycklig och orättvist behandlad över oplanerad jobbflytt till Gotland - själv hade jag uppgivit ett gigantiskt glädjetjut!

Intramuralt mellandagsmys igår, nära Norrbys Bokhandel, där boken inhandlades:*Länk till Läsdagboken om Cromwells huvud och Vit som marmor
kommentarer 7 kommentarer 7 ( 65 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 376 )

Läsdagboken älskade: bästa svenska pocket 2009 - topp...4?
tisdag, december 29, 2009, 18:37


Ack, thän swänska utgifningen - eller snarare tillgången för mig - har inte varit så gynnsam, eftersom jag rest, bott borta och läst på utrikiska kanske mer än någonsin i år. Topp 10 går inte, men jag kanske kan klämma fram en lite kortare lista:Första sommarpocketen i hängmattan är alltid helig. I år blev det Grundläggande genetik - mer slumpartat än rituellt utvald - men visade sig vara rena bespokeboken, spookily enough. Ponera att bokmatch.com hade existerat och jag hade kryssat i de spretiga preferenserna 60-tal, frankofili, London, redigerarjobb, Sthlms skärgård, psykiatrimuseum, åskbollsfåtölj, Camus m.m. Först efteråt när jag letade efter fler böcker av samma insåg jag att Fant var debutant. Verkligen imponerande.

Lite senare under sommaren roades jag av vännernas råd till nyskilda K-M och hans våndor i valet mellan brödlimporna Harmoni och Längtan i Jag tror vi behöver prata faktiskt. Läste att den ska ges ut på franskt förlag. Enfin, voilā, så får fransoserna tillgång till en riktig svensk roman och inte bara le polar nordique ā la Läckberg.

"Egentligen gillar jag inte novellen som form" - otaliga läsdagboksinlägg har inletts med denna disclaimer. Dags att omvärdera denna uppfattning? I år överraskade bl.a. Jens Liljestrand med Paris - Dakar. En härlig höstbok var Helena Henschens Hon älskade och vem älskar inte en roman där Hjalmar Söderberg dyker upp som karaktär. Handlingen utspelas dessutom under Charcots, Edvard Munchs, André Gides och Ellen Keys tid m.fl. Lärorik läsupplevelse.BA-Bordeaux:ens dimhöljda böcker; fyra böcker jag förmodligen rafsat åt mig i pocketshoppen på Arlandas utrikesterminal någon trött söndagkväll med Sverigeseparationsångest-cum-Common-Sundayitis och försökt läsa på flighten tillbaka trots trötthet och tankarna redan inne i kommande arbetsvecka. Förlåt, men de här författarna hade inget att säga mig. Tafdrups karaktärer är ju som istappar, vilket kontrasterar mot titeln och jag ogillar lyrikens formspråk i prosa. Halvardsson skriver om Dregenkult och gymnasieångest i Nässjö - vilka är målgruppen? Hildebrandt utger sig för att skriva om krigets Irak, men förlorar sig i en obehaglig och överdrivet sentimental kärlekshistoria samt utforskar vad som tycks vara vissa kvinnliga journalisters erotiska dröm om en het affär med en snygg minister (jag tror vi anar vem föremålet för fantasierna är - se även Vi som hade alla rätt). Amanda Svenssons s.k. roman är väl lite småkul med den kaxiga kvinnliga hjältinnan, Malmömiljön och Morrissey, men mycket tunn i flera bemärkelser och ger illusionen att vem som helst kan bli författare. Jfr. Martina Lowdens Allt eller alla Fabio Volos böcker.


I Damernas nummer 1 finns ett reportage om kvinnliga författare som debuterade sent i livet. Elsie Johanssons väg från postkassörska mot kulturell medelklass är ett vanligt exempel och Maria Ernestams språk och stil har verkligen berikat den svenska litteraturen. Beskrivningen av Linda Olsson är så anti-jante det kan bli "framgångarna med romandebuten har gjort henne ekonomiskt oberoende och i dag äger hon en nästan obegränsad frihet". Hmm, ā propos illusioner...Tillbaka på brottsplatsen. Fotot är från Tofta B-b-b-beach idag där havet dånade och poolen var bottenfrusen. Föredrar verkligen öjn off-season. Glesbefolkat och kargt, JAA, champagnesprut på Kallis, NEEEJ! Hibernerande hwila på Gotland och i stugan finner jag spår av sommarens abibliofobiska utsvävningar och popkulturtörstiga tidskriftathon anpassat till ICA Toftas magra utbud. Med Allas följde Anna Janssons (specialskrivna?) kortkrimroman Vem är utan skuld? och det (enda) roliga med den är att den utspelar sig precis här i Gnisvärd och Tofta.

Tidigare idag letade jag lokal litteratur på Bokia på Adelsgatan. INTE NÅN BLOOMIN' GOTLANDSDECKARE var enda kriteriet och till slut famlade jag desperat efter Nattfåk, trots att den faktiskt utspelar sig på Öland! Bättre lycka i Norrbys Bokhandel där jag fann Carina Burmans senaste, om Visby - och kärlek!Nu slog det mig att jag glömde en mycket bra svensk låt när jag började lista 00-talet igår. Den är skriven av ingen mindre än gotlandsgrabben Eric Gadd, som jag följt ända sedan Love for Love- och Bara himlen ser på-tiden. Vad har han för sig nu för tiden? Senast jag såg honom sportade han en cool Georges Perec-frilla och är han fortfarande tillsammans med Cornelia från gymnasiet? C'mon, C'mon, let's love long-term.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 24 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 373 )

Läsdagboken listar 00-talet: filmer, låtar och... frisyrer stranger than fiction
måndag, december 28, 2009, 13:18


2009:s och 00-talets bästa böcker måste jag fundera vidare på, men här kommer en popkulturell mjukstart och några nedslag i det snart gångna decenniet. För mer info, använd sökfunktionen eller imdb:a, spotifaja, YouTube:a eller googla externt. Älskar listor - skicka länkar till era!

10 oförglömliga filmer jag gärna ser om:
Beau Travail
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
The Science of Sleep
Lost in Translation
Waltz with Bashir
Persepolis
Caos Calmo
Looking for Eric
Love Actually
Finding Nemo


10 låtar som fick mig på gott humör under 00-talet:
Förmodligen minns jag just de här så tydligt för att jag har powerpumpat eller Puma-jobbpendlat så många ggr till brända CD-skivor eller lite senare under 00-talet iPod-powerwalkat eller gått på ngt gig i London och hört låten lajv:

Trick Me - Kelis
Family Affair - Mary J. Blige
Jerk it Out - Caesar's Palace
Butterfly - Crazy Town
Big Sur - The Thrills
Pop Porno - Il Genio
Feel - Robbie Williams
These Words - Natasha Bedingfield
Break My Stride - cover av Blue Lagoon
We are the People - Empire of the Sun


10 andra låtar som berörde på ett mer melankoliskt och v*a*c*k*e*r*t vis:
Someone New - Eskobar & Heather Nova
Touch Me - Weeping Willows
Numb Encore - Linkin Park
23 - Blonde Redhead
Back to Black - Amy Winehouse
Smoke without Fire - Duffy
Hope There's Someone - Antony & The Johnsons
Lolita - cover av Julien Doré
Wonderwall - Ryan Adams cover
Sweet & Tender Hooligan - cover av Nouvelle Vague (eller Killing Moon)


Ja, så var det frisyrerna och diverse huvudbonader från olika jobbfaser, uppdrag, resor, fester och bekantskaper. LOL, LOL, LOL. Bad hair decade?


kommentarer 91 kommentarer 91 ( 6278 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 440 )

Tågläsning: Train to Trieste
söndag, december 27, 2009, 19:34


Train to Trieste - Domnica Radulescu, 2008

Ouf! Übersociala december rubbar mina läsecirklar och läsdagbokandet. En ljuvlig läslucka tillika tågfärd på sex timmar ToR uppstod dock häromdagen då jag skulle hälsa på vänner i Göteborg, med viss anknytning till Triestetrakten dessutom. Under loven tar jag gärna läslov från den sedvanliga dutydansens bokcirklar - pedagiogik, psykologi, latin, frankofili, anglofili... - och väljer riktiga romanromaner som utspelar sig så långt från min vanliga verklighet det bara går.

Här har vi en rumänsk coming-of-age-historia som tar oss från en het men varaktig sommarromans -77 via Italien, vilket titeln antyder, därefter vidare ända till Chicago nästan i nutid. Egentligen existerar inte titelns tåg till Trieste, men det symboliserar människornas frihetslängtan och drömmen om ett bättre liv under Ceausescus kommunistiska regim. Författaren flydde själv landet på den tiden och arbetar nu som lektor i franska, italienska och Women's studies vid Washington och Lee University. Övriga temata är identitet, integritet och kvinnlig kättja - yay! Ergo, perfekt tågtidsfördriv.


Italienåret - il seguito? Lurar på en liten italienskkurs i Trieste eller Venedig under 2010. Efter överläggning med ovannämnda vänner lutar det trots allt åt Venedig. På skolans webbplats kan man läsa om logi i ett ombyggt kloster con wifi - låter ottimo!

Mer tågromantik i Läsdagboken - lista över tåglåtar m.m. I skrivande stund befinner jag mig, besynnerligt nog, på en tåglös plats - Gotland. Under julhelgens långa bil- och färjefärder har jag istället för läsning ägnat mig åt att tänka ut allehanda listor över 00-talsfenomen. Coming soon...
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 91 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 411 )

På dansktoppen - den ambulerande bibliofilens modus operandi
söndag, december 20, 2009, 16:32


Kunsten at græde i kor - Erling Jepsen, 2002

Den här boken har stått på min svenska önskelista ett tag, men blev ju förtjust i danska som lässpråk tidigare i höst efter ett liknande impulsköp i Kastrups ankomsthall. För mig är det här mer en tragisk än komisk coming-of-age-berättelse från den sønderjyska hillbillylandsdelen - även om den torde vara plattare än den amerikanska varianten - av Jepsens skildringar att döma. Det jag fnissar mest åt är danska ord, särkilt invektiv som - Din fedtsyl! (Snåljåp?) Filmen var Danmarks Oscarsbidrag förra året.Läs om bokens handling här.

Se filmtrailer här.

För den som vill veta hur det gick sedan.

I'll give you something to cry about..?
Klimatkonferensreklam på Kastrup.
Ominös Obama.


kommentarer 10 kommentarer 10 ( 109 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 399 )

Kiss Kiss Stamp Stamp
söndag, december 20, 2009, 11:51


Vagabonds webbshop säljer nu - till lägre pris och mer lättillgängligt - de i Läsdagboken ofta ombeskrivna Modestyväskorna i båda modellerna, så att man kan ta med sig sin Willie Garvin på äventyr och eventuellt egen version av Simon's Cat. Alla som har katt vet att de älskar resväskor och hur hjärtskärande det är att lyfta ur katten innan man ska åka bort utan honom/henne.


Från samma försäljningsställe finns en ur bibliofilperspektiv överambitiös bok. I själva verket finns det ju bara 2 (TVÅ) saker att göra på en flygresa: läsa böcker en masse och dricka BA:s Bordeaux ā gogo. Världens kortaste bok.
kommentarer 6 kommentarer 6 ( 49 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 377 )

Sex, drugs, Dury & Gainsbourg: hit me with your biopics
söndag, december 13, 2009, 18:46
Hey, alla listnördar, Noughtiesnedräkningen har börjat! På Sunday Times topplista över mest sålda böcker här i Cool Britannia under 00-talet har Dan Brown tre titlar på Topp 5, vilket är något av en "deception point" per se. På plats nummer tre hittar vi, lite överraskande men mycket välförtjänt, Mark Haddons The Curious Incident...

Om man tittar vidare på Topp 10 så ligger allas vår Sebold på plats fem med The Lovely Bones, före Atonement och The Kite Runner m.fl. Well done! Tycker mig höra Harry Potter-fansens högljudda protester ända hit, men de böckerna finner man fortfarande på barnlistan. Är du lönsam, lille vän?

Sunday Times wordsmiths har roat mig igen med Hit me-rubriken i samband med nyheten om en kommande film om Ian Durys liv, med den något slitna titeln Sex. Drugs & Rock'n'Roll. Ljusår före Lady Gaga sjöng Dury och hans Blockheads Hit Me With Your Rhythm Stick. Se Läsdagboken on location: Ian Durys interaktiva bänk och Marc Bolan-monumentet.


Snart kommer också filmen Gainsbourg, vie héroique. Spännande att se Birkin, Bardot och Juliette Gréco m.fl. gestaltade på film. Har inte läst någon kommentar av dottern Charlotte. Filmaffischen är ju Gainsbourgissimo och soundtracket redan givet. Trailer här.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 28 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 410 )

This booknik has issues
lördag, december 12, 2009, 14:15


This Book Has Issues - Christian Jarrett & Joannah Ginsburg, 2008

'Adventures in popular psychology' är undertiteln och även om det inte är uttalat är det här verkligen for dummies: sömn, perception, minnets funktion, personlighetspsykologi, locus of control, PTSD m.m. Fann en del intressant i avsnitten om kreativitet och kärlekens kemi. "The Broken Escalator Phenomenon" hade jag aldrig hört talas om; det beskriver den ostadiga känslan man får när man måste gå uppför en rulltrappa som står still för att hjärnan simulerar den respons som en rullande, fungerande rulltrappa normalt skulle framkallat.

Se även den något bättre 50 Psychology Ideas och den mer avancerade 50 Psychology Classics


Följer ni den omtumlande och härliga serien 100 känslor? Någonstans finns filip&fredrikska övertoner men jag tycker mycket om idén. Senaste uppdateringen är Parnevik om Tiger Woods. Crouching Tiger, Hidden Hydrant var för övrigt Sunday Times sluga sammanfattning om denna tragiska Woodsgate.


Boken ovan kommer, liksom Psychogames-lådan, från ICA:s museishop och kan tillsammans med 100 känslor komma till användning om det blir tid över i slutet på någon psykologilektion. Testerna är överraskande omfattande och seriösa. Själv har jag hittills gjort bildtesterna "vilken fåtölj är du?" och "vilken trädgård representerar din relation med den som står dig närmast?" och blev förvånad över de detaljerade diagnoserna.


Höstens SvD:s serie 'Piller eller Prat' kändes skräddarsydd för min kurs och det har haft positiv påverkan på elevernas resultat. Slutklämmen ser ut att vara det fantastiska terapiträdet

Sedan sist har jag blivit trogen läsare av WeMind-bloggen. När jag ser en av nyheterna tänker jag på den discipulus som ville hjälpa la prof med omvärldsbevakningen av ämnet och sade: - Camilla, visste du att KBT nu även kan bota inkompetens? Kanske en freudiansk felsägning per se? Hur som helst, lika LOL:issimo som förra veckans diagnos efter fallbeskrivning: - Det är tydligt att den här personen lider av svår depression, även kallad monogami. Inkontinens, dude, och melankoli, baby!
kommentarer 114 kommentarer 114 ( 5528 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 399 )

John Malkovich kliver in i Coetzees värld - che disgrazia?
fredag, december 11, 2009, 18:37


På bio: Disgrace, 2009

I dessa Herta Müller-tider passar det att rapportera annat Nobelrelaterat, för nu har Coetzees roman Disgrace blivit film. John Malkovich spelar den luriga Professor Lurie, som fördelar gracerna mellan Wordsworth-föreläsningar på universitetet och glamouriserade besök hos Kapstadens prossies.

"It surprises him that ninety minutes a week of a woman's company are enough to make him happy,
who used to think he needed a wife, a home, a marriage."


Då Lurie själv och hans lilla familj blir föremål för post-apartheid-Sydafrikas grymheter tar boken/filmen en oväntad och icke önskvärd vändning genom dotterns reaktion. Är det handlingsförlamning eller nödvändig strategi? Malkovich är fåordig i filmen - var Afrikaansaccenten för svår? - och många stilistiskt sköna passager från boken går förlorade, men det är ett mer framträdande fokus på fader-dotter-reationen i filmen. Egentligen är det svårt att jämföra eftersom det var så länge sedan jag läste boken (Läsdagboken 2003). Möjligen tänkte jag inte på att ta med den på Dödslistan av samma skäl. Out of bokhyllesight, out of mind.

Greppet att tonsätta She Walks in Beauty har vi för övrigt redan sett i Fåfängans Fyrverkeri - och då med bättre resultat.


Biografen för dagen ligger på behändigt promenadavstånd från Italienska Institutet, där vi just hade haft julavslutning* och panettonemingel med il Direttore. Då jag klev in där på ICA tyckte jag mig fortfarande känna The Buddha of Suburbia-buzzen och museishoppen är en fest för popkulturälskare.


*Nivå C 1.1. avklarad och det här måste vara det första nyårslöfte jag någonsin hållit. Inför 2010 gäller gitarr...Evening Class - Maeve Binchy, 2006

On that note fick jag för mig att läsa en Maeve Binchy för första gången sedan Tara Road. Miljön är förstås Dublin**, karaktärerna många till antalet men kravlöst okomplexa. Den här gången handlar det om en latinlärare som är lite förbigången i ledningens karriärplanering, men en kvällskurs i italienska kan han starta och det tillsammans med Signora - en irländsk dam med brustet hjärta sedan tiden på Sicilien. Inslaget av italienska begränsar sig till några kursiva mozzarella och mi chiamo. Förblev oengagerad, kanske för att jämförelse med den underbara danska filmen Italienska för nybörjare är oundviklig.


Nästa italienska film blir den vi studerade på sista lektionen, Manuale d'amore - en italiensk Love Actually?

Buon Natale e Buon Panettone a tutti!

** För några veckor sedan började jag läsa Marian Keyes senaste, men ogillar spökidén... Har någon läst hela?
kommentarer 21 kommentarer 21 ( 9190 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 439 )


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa> >>