The pot calling the kettle black - ett typexempel från teatervärlden
söndag, december 11, 2011, 15:21


"Ibsen är fruktansvärd. Svart, destruktiv, negativ[...]"


"Vaknade. Ångest."
Finner Noréns dagböcker mkt fascinerande. Läser honom av ungefär samma skäl jag läser Knausgård. Det allmänmänskliga: Motgångar. Framgång. Förälskelser. Denna ständiga frihetslängtan. Och sjukt mycket städning. Gissar jag att jag är ca 700 sidor in i den opaginerade über-thud:iga dagbokens första del. Just nu, januari 02, samma månad som bokbloggen Läsdagboken såg dagens ljus.
kommentarer 5 kommentarer 5 ( 22 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 364 )

Läsdagboken går på Nobelprisutdelningen
lördag, december 10, 2011, 22:29


Tranströmer!
Tack, SVT Play.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 12 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 352 )

Addendum till Crimbo-listan
lördag, december 10, 2011, 15:22

... and writes her blog posts in any spare moments she can squeeze in between the day job and her social network addiction.


Någon som inte känner igen sig? Byt ut 'blogg' mot 'bok' och så beskriver Cally Taylor sitt skrivande. Trots den förberedande, juliga chick lit-spaningen nedan blev inköpet ett annat. Home for Christmas har det oemotståndliga innehållet

"a dream job in a charming independent cinema by the seaside".

Bokens huvudperson, indiecineasten Beth, går och väntar på en kärleksförklaring från den befintliga pojkvännen när Matt-Ex-Machina träder in på scenen, "devilishly handsome", men också manager för en Multiplex-biograf och han är ute efter Beths lokaler. Triangeldrama och You've Got Mail-antagonism - what's not to love?

Eftertext med bonusmaterial:
trevligt skriven artikel om Camdens stolthet, Primrose Hill Bookshop-around-the-corner.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 3 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 359 )

Proseccomingel på Läsdagboken - Herzlich Willkommen!
onsdag, december 7, 2011, 21:52


Långvarig läspepp, aldrig sinande skrivlust och beständig bloggkärlek en masse har det alltid funnits plats för här på Läsdagboken. Enkäter, utmaningar och jerkor, däremot är något av en akilleshäl, även om jag gärna läser det hos andra.

När jag som bäst sprang omkring och lekte Kate Winslet på Montauk Beach knackade (kvackade!?) The Book Pond på här på Ducks Walk-dörren med en glänsande Liebster-award under armen. Den medföljande motiveringen lyder:

Läsdagboken - har en lång och trogen tjänst som bokbloggare. Bor i London, men är ständigt på resande fot och delar gärna med sig. Expert på ordlekar, gärna tvåspråkiga.


Strax därpå skickade Emmas Bokhylla en till. Ända från Afrika! Motivering:

Läsdagboken 2011 - Reser, fotar och kommenterar mycket av det som händer i både Sverige och resten av Europa. Är så språkbegåvad att jag blir lite grön av avund och hittar alltid roliga anekdoter och kulturfenomen att filosofera om. Läs!


Vad fint! Tack, snälla, snälla! Jag blev mycket glad över detta. L'heure est grave, nu är det hög tid att skicka vidare till ett urval av alla favoritbloggar i länklistan till höger. Jag brukar klicka mig igenom den ca. en gång i veckan, eftersom jag inte gillar inte feed-konceptet:

Ta nu på dig din svåraste svarta turtleneck och häng med på mingel. Allra först reciprokerar jag med varsin award till:

The Book Pond, som jag följt i många år, för att hon skriver bra om böcker jag gillar och en stad jag jag gillar, Malmö. Bloggnamnet är mkt stiligt, med brittisk touch, tycker jag.

Emmas Bokhylla, en fellow expat som skriver om livet i Tanzania - och om små hattaffärer på hörnet.

Andra bokbloggar jag gillar mycket - och därför förärar varsin award, är:

Stringhyllan - stringent och icke stockholmsbaserat om stringhyllor och skrivande.

What You Readin'?, för den chick lit-kaxiga specialinriktningen - och en märklig bieffekt av bloggläsning här är att det intensiva uggle-intresset smittat av sig på mig.

Spectatia, för att hon inspirerat mig till litteraturistande, t.ex. Whitby och Chesil Beach.

Aber, warum Prosecco? Jo, outgrundliga äro frankofilens vägar. I veckan har jag blivit lite besatt av en TYSK poplåt med orden ohne Prosecco i refrängen och fick därmed en ny prosecco-by-proxy-halsbandsidé.Skål! Mit Prosecco!
kommentarer 5 kommentarer 5 ( 25 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 332 )

L'amour et la grammaire - och den JÄVLA solen sken
tisdag, december 6, 2011, 01:47


Le soleil brillait... solen sken, fåglarna kvittrade...PLÖTSLIGT körde jag på en älg! Je craque om jag hör mig själv säga det en gång till för att illustrera växlingen imparfait - passé composé. Här är ett betydligt intressantare exempel. Det är en avdammad kortfilm från Paris, Je t'aime. Första gångerna jag såg filmen gillade jag mest den med den amerikanska turisten, det bråkande paret på Père Lachaise, mimartisterna samt den kollektivtrafikresande barnvakten bl.a. men nu inser jag hur vacker den här är.


Min lilla 10-årsjubilerande skolfröken har varit lite trött på sistone, men hon kan skicka tydligare textfil till den som önskar närläsa. Den poetiska, transkriberade tillbakablicken på förhållandet börjar 3.31 in i filmklippet. Bon courage!

För ett tag sedan såg jag även New York, I Love You , men gillade knappt en enda av kortfilmerna, möjligen den om de två främlingarnas erotiska möte i natten. Bien sûr.

Innan jag går och lägger mig och vältrar mig i Noréns kärleksförklaringar till Gotland tittar jag ut på floden och säger - London, I Love You! Och förstås - Roma, ti amo!
kommentar 1 kommentar 1 ( 3 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 266 )

Kärlek & snöflingor: chick lit-spaning i december
söndag, december 4, 2011, 17:08


'Tis the season att känna sig lite sårbart sentimental när det gäller de här glammiga omslagen med glittriga snöstjärnor. Jag har spanat in Wrapped Up in You - bör Vita Massajen-varning utfärdas? - och Breakfast at Darcy's, trots att jag blev måttligt förtjust i From Notting Hill with Love...Actually, efter att ha sprungit rakt på den i Heathrows ankomstterminal, precis som Martine McCutcheon hoppar upp i Hugh Grants famn i filmen.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 28 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 328 )

Tänk att läsa Purpurfärgen i den här!
söndag, december 4, 2011, 13:55


"Escape to another world free from the daily hustle and bustle in this dramatic Phantom swivel chair made from sumptuous Italian purple velvet. Its curvaceous high back is designed for extreme comfort and support with flared corners for added visual impact."

"Sumptous Italian purple velvet" - sono innamorata! Provsatt LÄNGE på Habitat. Öronlappsfåtöljen 'Orson' var inte heller så tokig, men den verkar inte finnas i nätbutiken. Habitat och HMV är två exempel på butiker som lagts ner till och med i annars o-credit crunchig:a Richmond.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 351 )

Objektsrelationsstati: It's complicated. Extremely complicated.
lördag, december 3, 2011, 18:01


Fredagkvällen bjöd på fortbildning hemma hos självaste Sigmund Freud. I rummet på övervåningen där det brukar visas arkivfilmer från Freuds korta tid i London, strax innan han dog, visades igår en dokumentär om objektumsexualitet. Det finns ca 40 personer i världen som ägnar sig åt detta. Agnieszka Piotrowska har filmat tre kvinnor på gränsen till psykotiskt sammanbrott. De tror att de har verkliga kärleksrelationer med Golden Gate-bron, Empire State Building, Eiffeltornet och Berlinmuren m.fl.

Vi voyeurer följer dem under mötena med föremålen för deras kärlek. Jag hade intalat mig själv att gå dit med tolerant och öppet sinne. Inledningsvis tyckte jag att det var ganska vackert och fascinerande, för att senare känna allt mer sorg över deras situation: klänga på staket och stöna, ligga i sängen och klappa foton eller modeller över en åtrådd byggnad, viska kärleksord till Empire State Building och bli avvisad av vakterna, dra ner underkläderna och lägga sig över en kall balk på Eiffeltornet, ligga under en karusell och smörja in sig med olja viskandes "I want your fluids". Milde tid, så makabert. För mig var det intressant att höra Freudianernas (bitvis ännu mer bisarra) tolkningar av allt detta efteråt - "det representerar modersmjölken" etc. Filmvisningen var inledningen på en konferens kring ämnet 'infantila inslag i kärlek och sexualitet'.Det finns flera höjdpunkter i samband med besök på Freudmuséet, t.ex. museishoppen, vackert inhyst i Freuds inglasade altan. Inköp: Mad, Bad and Sad. Neråt Finchley Road finns bl.a. flera bra italienska caféer och restauranger.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 323 )

Norge, ni talar latin
fredag, december 2, 2011, 17:49


Cappelen Damm meddelar att lommelydboksvarianten av Min Kamp 6 beräknas vara tillgänglig 'primo desember' i stället för 'medio' dito. Fast, idag är det ju den 2/12?! Hur som helst, nu har jag beställt. För övrigt gläder det mig att man använder latinska uttryck i den norska kalendern.

Tur att det är jullov snart - och att det är extra långt i år. Just nu har jag Noréns dagböcker som kvällslektyr till råga på allt. 2012 kanske borde bli tunnisens år hemma hos mig, som motvikt.
kommentar 1 kommentar 1 ( 4 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 276 )

True Brit: hopplöshet & Harringtonjackor
onsdag, november 30, 2011, 14:28


Norénpjäser och Bergmanfilmer, huka er. UK:s utbud skiljer sig från SVT:s julrepertoar; Channel 4 goes gritty och visar 3 x 1 h This is England '88. Såg trailer på bio härom dagen och allt verkar lika bedrövligt, bisarrt och brutalt som vanligt.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 307 )


<< <Tillbaks | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Nästa> >>