"The first great post-Iraq novel"?
tisdag, april 19, 2011, 21:28


The Ask - Sam Lipsyte, 2010

Bitter, medelålders & medioker akademiker - you talkin' to me? Moi? De bästa boktipsen är de riktigt personliga och bespoke:iga, som när en kollega säger "jo, jag har läst en bit i den här boken och tänkte att du skulle gilla den", varpå den genast amazonades hem till Ankgången. Jadå, svart humor i New York-miljö är ju right up my pretzel stall.

Romanen är mycket riktigt underhållande, men lite för cynisk och mörk för mig. Av någon anledning tänker jag att det är ett ganska typiskt manligt mörker à la Martin Amis, Philip Roth eller J.D. Salinger. En gatsby:esque "blue afternoon" finns det bland miljöbeskrivningarna och en mustaschprydd man fingrar på densamme med "a kind of cunnidigital ardor"...

Tonen påminner om en av höstens bokcirkelböcker, The Slap; pessimistisk this-country-is-going-to-the dogs-livssyn, medelklasskritisk, drogliberal tristess och inga karaktärer att tycka om. Språket är dock briljant och det sätt på vilket huvudpersonen Milo förhåller sig till sonen Bernie samt de judiska inslagen är intressanta. Den som stör mig mest är den dekadenta s.k. vännen Purdy, tror jag, men det är tack vare honom romanen gör anspråk på att vara "the first great post-Iraq novel".Här har medelålders Milo lämnat det mediokra universitetet för att överraska frun på lunchen i parken. men vad ser han? Hon sitter förvisso på en parkbänk enligt planen, men alldeles för nära kollegan Paul, som just i det ögonblicket lägger handen på hennes lår. ("Gay touch or straight touch?") Milos copingstrategi:

"I headed for the doughnut shop. I wanted doughnut-scented air. My pain had earned me both a Bavarian cream and a coconut chocolate flake. I was the only customer and sat and ate my doughnuts, pictured myself that lonely diner at the counter in the famous painting. I'd always studied it from the artist's perspective, the stark play of shadow and light. But to be the fucker on the stool was another kind of stark entirely."På det flikar jag in ett post scriptum angående Nova York. Noterade under Parisvistelsen nyligen att Sara Stridsbergs Drömfakulteten har fått det här fina omslaget i Frankrike.
kommentarer 3 kommentarer 3   |  permalink   |   ( 0.3 / 243 )

Saviano om Camus 'Lo Straniero'


Schhh, per favore, la fidanzata är i läskomatost tillstånd under den ooofiska devisen En Om Dagen.

Tills vidare, se - och framför allt hör - Saviano tala om en av mina favoritromaner, Främlingen. Ibland blir man lite trött på de här männen som tar sig själva på för stort allvar och med överdriven taltid- och otaliga konstpauser - måste förklara världen för oss, men Saviano är abbastanza bene.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 0.4 / 260 )

Oliver Sacks fallstudie från -77 blir film
fredag, april 15, 2011, 23:06


När jag nu öppnat mig för neuropsykiatrisk influx, då dyker det ena efter det andra upp, bland annat en kommande film, som gör mig mycket uppspelt, särskilt med tanke på att Sacks är en av husgudarna i mitt profana laraltares psykologiska avdelning. På senare år har han studerat musikens inverkan på människan, bl.a. i Musicophilia.

Nu under 2011 kommer filmen The Music Never Stopped och den bygger på patienten Greg F.. Titeln skvallrar om Grateful Dead-soundtrack! Hela fallbeskrivningen finns att läsa i An Anthropologist on Mars. Fint omslag!

Men ååhh, näää?? Jaa!!! Pause you who read this, vad skådar mitt norra intertextualitetöga? Jo, Bibliotekarien läser-bloggen berättar att Mister Pip ska bli film 2012! Så sent som i morse pratade jag om romanen med EnB-disciplarna.

/Kvinnan som förväxlade sin läsdagbok med en filmdagbok
kommentar 1 kommentar 1   |  permalink   |   ( 0.4 / 256 )

Självmordsaffären blir film
onsdag, april 13, 2011, 17:21


Voilà, en raison d'être åtminstone till 2012 för oss frankofila bibliofiler!
Minns boken som en enda morbid skrattfest. När det gäller 2D-cum-3D-filmatiseringen hoppas jag på något i stil med L'illusionniste.
kommentarer 3 kommentarer 3   |  permalink   |   ( 0.4 / 258 )

Bipolär bok, unipolär film
tisdag, april 12, 2011, 20:00


Electroboy - Andy Behrman, 2002

I Frankrike har det förekommit några tragiska fall av 'malbouffe' på sistone. Två tonåringar har dött efter att ha beställt en vanlig kebab på olika junkfoodställen. Än har ingen McFreud orsakat några bestående, besvärande symptom, men de ger sällan några uppslag till den mer avancerade kursen Psykologi B. Därtill är de för tunna i alla bemärkelser. Därför blir jag extra glad när jag träffar på något mer 'meaty' och gärna manodepressivt, som Andy Behrmans memoarer.

Electroboy figurerade i Stephen Frys dokumentär och i boken får man hela bakgrunden. Ganska osorterade och definitivt odarlingdödade dagboksteckningar på drygt 300 sidor blir bitvis enahanda. Det är dock mycket intressant att läsa om art dealer-världen i New York och Behrmans gränslösa leverne i de hypomaniska faserna. En perfekt nattbok och en av de bästa ECT-skildringarna jag sett. Glöm Gökboet! Se även sajten Electroboy.På DVD: It's Kind of a Funny Story, 2010

Underbart smart dramakomedi om en stressad ung kille med självmordstankar och hans korttidsvistelse på en psykiatrisk avdelning i NY. DSM-IV flimrar förbi i doktorns bokhylla = en högtidsstund! Och hur ska det gå för Bobby, den katatoniska Muqtada och de andra? Min favoritscen är den Glee-inspirerade, initialt tondöva, 'musical exploration'-lektionen, Under Pressure:F.n. planerar jag ett avsnitt om hjärnan. Några boktips? Inledde idag med synestesi för den garanterat intresseväckande mystiken. Ska kolla den pedagogiska potentialen i Ladbergs Den mänskliga hjärnan samt BBC-dokumentären The Brain - A Secret History.

Vår kära Couch Fiction-Philippa Perry, som gästade en lektion i februari, talade oväntat mycket om hjärnan. Vill gärna tala om hjärnans plasticitet och hur naturvetare nu närmar sig humanisterna eftersom man insett att kulturupplevelser har en gynnsam effekt på hjärnan. På Bokmässan 10 berörde en mängd seminarier detta ämne.

Post scriptum: perfekt artikel om Tourette's i söndagens The Independent. Alternativt, se HELA dokumentären Mad But Glad här. En liknande favorit - inkl. psykiatrisk historia - från i höstas var artikeln Autism's First Child.
kommentarer 2 kommentarer 2   |  permalink   |   ( 0.3 / 227 )

More Sugar, please, we're British


Vi är många som sett fram emot den här filmatiseringen av The Crimson Petal & The White ända sedan BBC:s pressmeddelande att den var på gång för något år sedan. Miniserien började sändas tidigare i veckan och fick mycket utrymme i helgens tidningar. Framför allt fokuserar man på flickans fellatrixfärdigheter.

Öppningskapitlet i Fabers roman är fortfarande bland det mest suggestiva jag läst inom postmodern victoriana. Besviket konstaterar jag nu att TV-versionen handlar mer om en prostituerad och hennes stamkund än om London.Läsdagboken on Location:
I Fabers 199 steps - och Spectatias! - fotspår i Whitby
kommentar 1 kommentar 1   |  permalink   |   ( 0.3 / 243 )

Författarfotboll i London


Fin sommarfotbollsmorgon på Royal Hospital Grounds i Chelsea när Svenska Författarlandslaget mötte det brittiska med den vackra Battersea Power Station i bakgrunden.

Jag och ett gäng glada kollegor utgjorde en liten, men entusiastisk publik, efter att ha bjudits in av Tröja nr 86, med vilken nya former av samarbete ständigt utvecklats under året, inte bara inom psykologiämnet. På bilden t.h. signerar han ytterligare några böcker i all hast. Efteråt ställde alla upp på lagbild.Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 0.3 / 240 )

Stepping out of the page into the sensual world
torsdag, april 7, 2011, 16:19


Den kanske vackraste rubriken i Läsdagbokens drygt 9-åriga historia lånar jag från Kate Bush. Hon fick däremot inte låna James Joyces textrader i låtskrivandet till det där albumet 1989.

Nyligen fick Bush äntligen tillåtelse att avända Molly Blooms monolog, vilket har resulterat i en ny version av ovanstående sång, omdöpt från The Sensual World till Flower of the Mountain. Läs mer på BBC Northern Ireland.

Albumsläpp för Director's Cut är 16 maj.

Två Kate Bush-favoriter:
Den ena med litterär anknytning. Noel Fielding, som är så rolig i Never Mind the Buzzcocks nu, gjorde en oförglömlig version på Red Nose Day för Comic Relief.
Den andra en smärtsamt melankolisk cover av Placebo:


Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 0.3 / 215 )

Läsare, jag vill gifta mig med rubriksättaren

Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 0.3 / 220 )

Du och jag, Larousse
tisdag, mars 29, 2011, 19:03


Finns det fransk, helt okomplicerad, populärkultur? Mais oui!
Det roliga med den här låten var att jag lärde mig ett nytt ord jag ALDRIG noterat förut, les embruns,
och jag tänker på Romain Gary i Big Sur.

Aznavour sjöng väl både Toi et Moi och Toi Contre Moi, fler liknande titlar av franska artister:
Toi + Moi - Grégoire
Juste Toi et Moi - Indochine
Moi Vouloir Toi - Françoise Hardy

Se även:
Norstedts lexikonränder går aldrig ur oss som studerat språk...
kommentarer 2 kommentarer 2   |  permalink   |   ( 0.4 / 243 )


<< <Tillbaks | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | Nästa> >>