Avdelningen 'Ambitious Drama'
tisdag, januari 11, 2011, 01:24


Med en annu dazumal-blinkning från den era Filip & Fredrik kallar DDR-TV tittar vi idag på vad grannkanalen BBC2 har på gång under våren. Vi som inte vågat tro på att det verkligen kommer en Sugar kan nästan andas ut, ser det ut som. Första kapitlet i The Crimson Petal & The White får fortfarande mitt Londonhjärta att klappa hårt.One-off-dramat om "the formative years of Christopher Isherwood" i "pre-war Berlin" verkar också bedårande.

Se även:
DVD-serie: The Line of Beauty
Läsdagboken on location: Michel Fabers 199 steps i Whitby
kommentar 1 kommentar 1 ( 3 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 335 )

Montalbano + Wallander = Rufus goes Zen
måndag, januari 10, 2011, 03:08


Bland de böcker jag inte läste ut förra året fanns en Dibdindeckare, även om miljön passande nog var Kalabrien. Skälet var trist story och sexism à la "the mayor was creaming in her pants" eller "the cost-per-fuck-ratio was good".

Trots detta skyndar jag mig hem till kl 21 som god lokalpatriot (!) för att se the dishy Twickenham bloke Rufus Sewell spela Aurelio Zen på BBC1. Resultatet har blivit en märklig expat-Sherlock Holmes och han verkar vilse i pizzan. Heta italienskor står i kö för att få klänningsdragkedjan uppdragen och Rom-miljöerna är snygga, men vi har sett det förut. Aaaaaalldeles för lite Vespafärder - ett oskick - faktiskt rentav Angels & Demons-artade fejkaccenter och biljakter.

Ser istället om Père Lachaise-scenerna ur Paris je t'aime och blir på gott humör igen.A proposito di Roma, har någon läst The Imperfectionists?
Omslaget är oemotståndligt, men innehållet fångar mig inte så mycket som jag hoppades.
kommentar 1 kommentar 1 ( 4 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 356 )

Elokvensens enfant terrible
torsdag, januari 6, 2011, 22:09


Pluralis majestatis, "the royal we", är vi bekanta med, men krystad presidentiell konjunktiv? Alla som läst franska ett par år minns säkert första gången man semispontant - triumferande men något besvärat - producerade konjunktiv presens-meningar som "il faut que j'aille". Sarkozy har kritiserats för sitt simplistiska och syntaktiskt inkorrekta språk, men tycks nu ha upprustats med avancerade verbala missiler. Den franska räven rev...

Notera ansiktsuttrycket när han yttrar den nu omdiskuterade meningen "J'aurais souhaité qu'il restât au gouvernement." Pas mal, men casse-toi, pauvre konjunktiv ety videoklipp # 2 visar användning av det episkt creddiga latinska utrycket expressis verbis, uttryckligen. När allt kommer omkring har de för närvarande ivrigt Indignez-vous-läsande fransmännen annat att blir upprörda över.På DVD: Neuilly sa mère, 2009

Filmtips: en kille flyttar från banlieue-racaillernas 'la cité' till den eleganta stadsdel där Sarkozy var borgmästare i många år (och där Svenska skolans gymnasium är beläget). Delvis feelgood, men det finns många satiriska sarkoreferenser, bl.a. ang. hans fatala Kärcher-faux pas efter upploppen 2005. Senast nu på nyårsafton brändes så många bilar att det exakta antalet tystats ner.

Trots att jag själv är gammal Passy-bo rekommenderar jag följande lyssning där NAP-livsstilen parodieras.

... och les putes littéraires, Bokhora meddelar att en No et moi-filmatisering är på gång.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 312 )

... och Rodin funderade och funderade...
onsdag, januari 5, 2011, 20:53


Ett vanligt yngremedelåldersmellandagsscenario är att fika med goda vänner medan barnen roar sig i ett angränsade rum med sina julklappsfilmer. Precis som Professor Balthazar fick jag en lektíonsidé när den här scenen flimrade förbi i Night at the Museum 2.

I samma fiktiva sal där på Smithsonian i Washington hänger Hopper och en Lichtenstein m.fl. och vissa av dem får liv. Om jag minns rätt höjer den svårmodiga bonden med spinsterdottern från American Gothic på ögonbrynen åt Tänkarens flirtande med en romersk venusstaty i marmor o.dyl. Riktigt roliga scener, men skådespelarna ser toecurlingly korkade ut och vad är det med det fossiliserade pilsnerfilmspråket i den dubbade allapratarsvenskaversionen. Vem använder ord som 'pyttsan' eller 'nå' år 2010?
kommentar 1 kommentar 1 ( 4 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 332 )

Emotional baggage allowance? And don't call me Sheryl.
tisdag, januari 4, 2011, 17:55


Hur jag lärde en FBI-agent att dansa marengo och hur jag smugglade 14 Heberlein i gitarrfodralet.
If it makes you unhappy, I can't be that bad for Psychology B.
kommentar 1 kommentar 1 ( 5 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 320 )

Pardon my Par-Don
måndag, januari 3, 2011, 21:40


I'm just a girl, standing in front of a café assistant, asking her to lovingly make me a take-away cappuccino. Eder digital nomad är tillbaka i Laptopistan efter att ha omfamnats av Urban i Heathrows ankomsthall. Nej, men jag sprang i allafall rakt i armarna på boken From Notting Hill, with Love... Actually på Terminal 5:s W.H. Smith. Ser lagom feelgoodlovande ut för jobbbiga januari.Jarvis Cocker här uppe i headern representerar mitt franglofila Par-Don-ideal. Eva Mattsson på Dixikon har hittat den perfekta boken "för oss som suttit vid fontänen nedanför Rue Mouffetard, promenerat i Jardin des Plantes, strukit utmed kanten på Luxembourgträdgården och tagit en espresso nära Carrefour de l'Odéon." Note to Books(h)elf: Assez parlé d'amour av Hervé Tellier. Det lär även finnas en passning till Perec, som också bevärdigats med bild överst på Läsdagboken 2011. Name of cat withheld.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 45 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 338 )

Röda tråden i Knausgårds kamp
måndag, januari 3, 2011, 01:21


... är blå. Betty Blue. Minsann, i Min Kamp 5 dyker hon upp I-G-E-N. Karl Ove har flyttat till Bergen och det lyssnas till Gabriel Yareds soundtrack. Trots den sedvanliga detaljrikedomen framgår det inte om filmaffischen fortfarande hängts upp på väggen. Tarvar erratalista.

Nu har jag några norska språkspörsmål igen, men eftersom det är lydbok kan jag inte googla. Hur stavas egentligen studentbostad? Hybel, hübel... eller vad? Och ordet för juridik låter till min förvåning - eller är det en förhoppning inför mina nomenklaturlektioner? - som det latinska ordet 'ius', rakt av, stämmer det?

Se även:
C'est le vent, Karl Ove

Karl Ove går på bio

Ur One Day: Life can't always be like the opening of Betty Blue

Läsdagboken on Location: semester på Betty Blues strand

Biosexuell buzz: Béatrice Dalle i Bye, Bye Blondie 2011

Hoppas på fler BB-referenser i kommande kapitel. Utöver det är det njutbart att ta del av den postgymnasiala friheten och första tiden i studentstaden, i det här fallet Bergen. Detta får mig att ångra att jag valde bort den erbjudna alternativa BA-rutten med 10 timmars uppehåll just där förra veckan p.g.a. snökaoset i London.
kommentarer 5 kommentarer 5 ( 42 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 330 )

1 bok bak och 2 böcker fram: är det litteraturmissarna man minns?
söndag, januari 2, 2011, 12:33


Läs & res med Reader's Map. Klicka på staden, finn böcker, eller lägg till egna favoriter. Ett boksajttips av Wille Crafoord, vilket påminde mig om en trevlig kväll på Hamra Krog här på Gotland för ett par år sedan. Fastnar bl.a. för Night Letters eftersom Italienåret #3 just inletts.

'Travel writing' per se är ofta en trist genre - undantaget Vroom with a View, möjligen. Att däremot läsa romaner som utspelar sig i den miljö man befinner sig i intensifierar både res- och läsupplevelsen.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 21 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 333 )

Ivanhoe, I know it's over. Still I cling.
lördag, januari 1, 2011, 18:49


- Vad tycker du om filmens slut?
- Påminn mig om slutet.

Den som glömmer slutet på Ivanhoe har ingen själ. I'll never never watch it again. Not until next time. Aftonbladet Klick krossar ivanhoeillusionerna genom intervjun med Anthony Andrews. Ska vi glädja oss åt att han var "svag för Olivia Hussey" i vad vi kan kalla verkligheten?

Ja, och härmed besvarades min egen stilla undran om Morrissey verkligen fortfarande förtjänar en såpass framträdande plats i mitt liv som att agera läsdagboksheader.

Pax vomozcum.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 28 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 337 )

(Nyårs)löfte i gryningen och Camus gör en cameo
lördag, januari 1, 2011, 13:55


Löfte i gryningen - Romain Gary, 1960

Vid fyrtifyra års ålder drömmer jag fortfarande om den stora ömheten.


På klipporna vid Big Sur summerar den store författaren sitt liv. Pre-Seberg, tycks det. Medaljbehängd av självaste De Gaulle efter kriget är Gary nu glamourös dignitär, posterad i Los Angeles i egenskap av fransk generalkonsul. När han behöver tänka kör han ut till "sin kulle" vid kusten och jonglerar med tre äpplen. Det, eller rysk saltgurka, lugnar nerverna. Chacun son truc.

Här handlar det mest om mamman, Madame Kacew, ständigt kämpandes för sin sons ära och karriär. Ta bort den blå Gauloisen ur hennes mungipa - usch, så oskandinaviskt ohälsosamt - och det finns en mängd tragikomiska, projicerande per procura-paralleller till nutidens neurotiska curlingföräldraroll. Hon vill - nej, kräver - att sonen ska bli berömd violinist, balettdansör, målare, tennisspelare, fäktare, författare, militär och ambassadör.

Samtidigt måste sonen vara en social succé, duktig på allt från fäktning till dans och förstås gifta sig med en präktig flicka, bo i London och ha automobil och skräddarsydda kostymer. Den tidiga uppväxten i Litauen påminner om första kapitlen i Sartres självbiografi Les Mots med tanke på faderns svek, men senare flyttar de vidare till Polen och Nice och ofattbart nog infriar Romain majoriteten av moderns önskningar.

Via Peter Englunds blogg berättas det att Anders Paulrud använde raderna ovan om att vara 44 och tro på ömheten i inledningen till sin roman Amamamor. Fler citat:

En kommentar till gårdagens mossinsikt:
"Livet är stensatt med försummade tillfällen."

Om behovet av vatten och vidder - och katter:
"Jag kan inte tala om havet. Det enda jag vet är att det löser mig från alla förpliktelser [...] och ännu i detta ögonblick när jag ligger mellan himmel och hav och mitt gamla behov av vänskap kommer över mig igen och jag tänker på min katt Mortimer som ligger begravd i en trädgård i Chelsea[...]"

Om skapandet:
"Genom det sublima nederlag som konsten alltid är försöker människan i sitt självbedrägeri att vända allt det till ett svar som är dömt att förbli en tragisk vädjan."Fler frankofila läsare har kanske /åter/upptäckt Löfte i gryningen efter att ha sett franska feelgoodfilmen La tête en friche där den snälla gamla damen läser högt för Depardieus Teletubbykaraktär. Garys La vie devant soi är en roman jag ständigt återkommer till, men jag har aldrig vågat mig på någon annan bok ur Romain Garys författarskap. Tack vare ett bespokeboktips och en antikvariatsslump blev det till slut så. Fann samtidigt ett antal utgåvor som passar i den där Pure Delight-hyllan vi boknördar alltid drömmer om.

Välkomna till Läsdagboken 2011 - vad läser ni idag?
kommentarer 10 kommentarer 10 ( 77 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 339 )


<< <Tillbaks | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |