Geek in Rome
tisdag, november 22, 2011, 22:17


TimeOut Rome har jag aldrig tänkt på att använda mig av förut, men fastnade för beskrivingen av bokbartrenden och traskade mot Trastevere. Bibli var stängt, men på samma gata finns indiefilmparadiset Libreria del Cinema, där jag bl.a. inhandlade Giulia non esce la sera. En annan potentiell pärla på min lista var Freni & Frizioni - även den baren stängd för säsongen, tycktes det, men Friends Art Café några meter därifrån hade både gott kaffe och wifi.Vidare tillhör Vespapaning mina vanliga 'vizi capitali'. Gillade den turkosa nedan, som hade 'Bici & Baci' tryckt på sidan. Trivs i Trastevere, som vi lärde känna ordentligt under en augustivecka på American University in Rome för ett par år sedan, så stannade till solnedgången."I am walking through Rome, with my heart on a string..." Vi hörde den live i Malmö 06 och efter att ha läst Mozipedian lovade jag att gå till den pizzeria i Rom där Moz-mästaren äter sin Margherita. Mission completed, förra året tror jag.

Och nu tycker jag att vi gemensamt i denna sal tittar på denna Rom-romantiska Barilla-reklam. Londra - Roma, with love.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 29 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 269 )

Trumvirvel: Book Drum!
måndag, november 21, 2011, 23:38


Bibliofiler, litteraturister och kartnördar, klicka på Book Drums världskarta och armchair-res i böckernas värld! Jag vill krama (bara krama, inte bita) den som prickat in Draculas Whitby, bland annat. Kanske lite tunt med titlar än så länge, men vi kan alla bidra, ser det ut som.


kommentar 1 kommentar 1 ( 4 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 308 )

Durante il volo, Volo!
söndag, november 20, 2011, 23:50


Popkulturell och politisk input i det Berlusconibefriade Italien. Bland alla nyutkomna romaner blev jag gladast för Fabio Volo. I Le prime luci del mattino är han lika "sincero et intenso" som vanligt. Citat från baksidestexten. Kursutbudet är uttömt för min del på Italienska Institutet, men efter en italofili-input-torftig höst känner jag stark motivation igen - det var syftet med resan - och slukade halva boken på flighten tillbaka. Den här gången handlar det om 38-åriga Elena, totalt uttråkad i sitt äktenskap. Hittills tänker jag lite L'Histoire d'E, if you know what I mean.På biografen vid Barberini fanns en gigantisk reklamposter inför den kommande filmatiseringen av ll giorno in più. Det är precis den typen av info jag vill ha på mina Italienresor! I trailern ser man att Bryant Park, en av mina nyare N.Y.-favoriter från senaste resan, är en av inspelningsplatserna. Själv såg jag Scialla! (= Chilla!) i sal 3 med den mer blygsamma affischen på fotot ovan. En helt ok coming-of-age-komedi med inslag av både vespor, grekisk-romersk mytologi och latinska konjugationer.

Ja, italofilt infall och Rome on a whim, blev det denna soliga novemberhelg. Korsade min Rubicon, a.k.a. Themsen, efter jobbet i fredags och begav mig mot Heathrow. Ruminerade lämplig strategi för att undvika hustle:t och bustle:t runt Termini och fann Hotel Riviera i sista minuten.

Fiumicino är mycket mer än en flygplats! Det är en fin ort vid havet med lugn och skön atmosfär, särskilt nu i november. En del barer och restauranger är åretruntöppna. Fiumicini har även en egen marina och en pittoresk kanal. För att komma in till city kunde man få skjuts med 'lo shuttle' som tillhörde hotellet för att bli hämtad sent på kvällen vid Colosseum. Lite amerikansk magväskevarning, annars mkt smidigt. Jo, jag var medveten om att jag kryssade i 'Junior Suite' med 'vista mare' på sajten, men hade inga höga förväntningar för 79¤. Mamma mia, vad positivt överraskad jag blev. Ett litet i-landsproblem var att jag hade svårt att slita mig från den där otroliga terrasssen:


kommentarer 3 kommentarer 3 ( 14 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 276 )

Avgångshall, actually
lördag, november 19, 2011, 02:07


Departures. Seven Stories from Heathrow - Tony Parsons, 2011

Terminal 5, W.H. Smith, Wanderlust-hyllan. Läser de sju noveller Parsons åstadkom under sin tid som writer-in-residence på Heathrow. En handlar om flygrädsla, en annan om personalen i flygledartornet, immigrationskontrollen, djuravdelningen, brandkåren etc. Lär mig en ny akronym: FOD - Foreign Object Debris, för eventuellt skräp på start- och landningsbanan.

Det är i tunnaste laget och det jag uppskattar mest är ordlekarna i novellernas titlar: Fur, Actually, No Tower for Old Men eller Say Hello, Wave Goodbye. Men det allra bästa var vad jag hörde i högtalarna när jag slog ihop boken:

- We will shortly be landing in Rome.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 9 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 264 )

Moor than this
måndag, november 14, 2011, 21:53

Leave behind my tangerine, tangerine hoodie, Heathcliff, it's me...

Dags att tänka om och ta på sig Wuthering Heights-T-shirten inför kvällens bio. Det fina med Out of Print-kollektionen är etiketterna, som liknar gamla stämpelkort i biblioteksböcker, och på dem står skrivet: "Each shirt is printed to feel like your favourite book (that one you have read eleven times.)"

Mer om Andrea Arnold i Läsdagboken:
Fish Tank "sjönk ner i en biofåtölj på Richmond Filmhouse efter jobbet" - den goda vanan har jag haft alla år i London.
Red Road fortfarande oförglömlig.

UPPDATERING. Tre timmar senare...I'm gutted! Smärtsamt att konstatera, men jag tyckte inte om Andrea Arnolds version. För lite dialog, felcastade skådespelare, för mycket vältrande i lera och kadaver, downsize:at Wuthering Heights-hus och komplicerat skev kronologi. Visst ska det vara blåsigt, regnigt, fullmåne m.m. där på Yorkshirehedarna, men varför zooma in varenda grässtrå och dammpartikel.

Efter ITV-serien från 2009 erfor jag en form av svindlande eufori - om än med melankolisk sordin - efter att ha återupplevt en av de vemodigaste och vackraste kärlekshistorierna någonsin, men ikväll, bara ett hopplöst mörker.
kommentar 1 kommentar 1 ( 6 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 316 )

Crafting teacher, hidden kurslitt
söndag, november 13, 2011, 23:55


Hur bäst belöna sig själv för att ha skickat in en psykologireflektion 5 timmar före deadline? Pyssel! Idag blev det indietant , ' a certain je ne sais quoi', mer Wordsworth samt Stevie Smith.

Massproduktion har inletts, men jag behöver fler idéer nu; Carpe Diem-befriade citat från poesi, romaner etc, per favore. Senast fann jag indirekt inspiration hos Spectatia. Tänker just nu på lämplig illustration till 'tread softly' och ev. något från The Road Not Taken.
kommentarer 7 kommentarer 7 ( 49 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 226 )

Dimissioni completed
söndag, november 13, 2011, 14:35


På DVD: Il caimano, 2006

2009 var det stora Italienåret i Läsdagboken. Så stort att motivationen höll i sig under hela 2010 och en bit av 2011 med kurser, romaner och filmer och s.k. vistelser i målspråkslandet. Nu finns anledning att tänka mycket på Italien igen: firar buffonens dimissioni och kollar BA-flighter för att 'stå på Fiumicino och vänta på känslan', ifyouknowwhatImean.

En av de senaste italienska filmerna jag såg hemma var Nanni Morettis Berlusconikritiska, absurda dramakomedi Il Caimano. Efter gårdagens dramatik skriver Beppe Grillo, revisorn som blev komiker och politisk aktivist, att "l'Antiberlusconismo di facciata morirà con lui".
kommentar 1 kommentar 1 ( 3 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 234 )

Sökte otium, fann litium.
lördag, november 12, 2011, 15:29


The Marriage Plot - Jeffrey Eugenides, 2011

Att det skulle vara angenämt anglofilt och blissfully bibliofilt att läsa Eugenides senaste stod bortom allt rimligt airport edition-tvivel. Amerikansk collegemiljö, 80-tal, Paris, litterära referenser en masse och Cape Cod. Till och med mitt Montauk nämns en passant.

En stor - och helt oväntad - bonus för mig var vad vi kan kalla Fallbeskrivningen Manodepressiva Leo, ur både patient- och anhörigperspektiv. Sedermera har diagnosen fått den nya benämningen bipolär sjukdom, men det är mycket intressant att följa hans reaktioner, maniska perioder, depressioner, vistelser på psykiatrisk avdelning och utprovning av medicinering.

Se även:
Stephen Fry, Ann Heberlein, ElectroboyEugenides verk kommer jag i kontakt med två gånger om året på PsA-kursen då vi, som en historisk tillbakablick inom det psykodynamiska perspektivet, tittar på en scen med Danny DeVito ur filmversionen av The Virgin Suicides. Det är bara en av kanske 30 filmer med postit-lappar märkta '5m50, Rorschachtest', eller '17m43, passivt-aggressivt beteende' e.dyl. Jag tar tacksamt emot ytterligare filmtips av detta slag.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 209 )

In dreams and thoughts sublime
torsdag, november 10, 2011, 22:36


"Security guy thought I was a weirdo." När jag ser andras flickr-foton från bl.a. Columbia Universitys campusbokhandel, Clems arbetsplats i ESOTSM, känner jag att jag vågar outa lite fler filmnörderier, från Morningside Heights till Montauk.

Do you speak Tangerine?
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 1 visning )   |  permalink   |   ( 3 / 213 )

Pip(p)kultur
onsdag, november 9, 2011, 21:45


Ber om ursäkt för årets mest fantasilösa rubrik. Skyller på jetlag i kombination med prestationsångest efter awarden från The Book Pond (stort tack ännu en gång!). Var det i The Village Voice jag läste filmskvallret om att Mark Ruffalo och Gwyneth Paltrow setts vänslas på en bänk i Central Park? Allt å (den) (sexuella) tjänstens vägnar, vid inspelningen av Thanks for Sharing, som handlar om sexmissbrukare. Blimey, jag gick ju precis där i parken och tänkte på Estella & Pip i GE-filmatiseringen från -98.

Filmkulisskänslan är ständigt närvarande var man än befinner sig i N.Y:
Washington Square
- där Sally släppte av Harry. PS. I det terrakottafärgade huset bodde Edward Hopper i 20 år.
Tom's Restaurant
- där Seinfeld lunchar med George, alltmedan Suzanne Vega tar en kaffe vid disken och läser sitt horoskop. Eller är hon på andra våningen?


kommentarer 3 kommentarer 3 ( 17 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 350 )


<< <Tillbaks | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Nästa> >>