L'amour et la grammaire - och den JÄVLA solen sken
tisdag, december 6, 2011, 01:47


Le soleil brillait... solen sken, fåglarna kvittrade...PLÖTSLIGT körde jag på en älg! Je craque om jag hör mig själv säga det en gång till för att illustrera växlingen imparfait - passé composé. Här är ett betydligt intressantare exempel. Det är en avdammad kortfilm från Paris, Je t'aime. Första gångerna jag såg filmen gillade jag mest den med den amerikanska turisten, det bråkande paret på Père Lachaise, mimartisterna samt den kollektivtrafikresande barnvakten bl.a. men nu inser jag hur vacker den här är.


Min lilla 10-årsjubilerande skolfröken har varit lite trött på sistone, men hon kan skicka tydligare textfil till den som önskar närläsa. Den poetiska, transkriberade tillbakablicken på förhållandet börjar 3.31 in i filmklippet. Bon courage!

För ett tag sedan såg jag även New York, I Love You , men gillade knappt en enda av kortfilmerna, möjligen den om de två främlingarnas erotiska möte i natten. Bien sûr.

Innan jag går och lägger mig och vältrar mig i Noréns kärleksförklaringar till Gotland tittar jag ut på floden och säger - London, I Love You! Och förstås - Roma, ti amo!
kommentar 1 kommentar 1 ( 3 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 266 )

Kärlek & snöflingor: chick lit-spaning i december
söndag, december 4, 2011, 17:08


'Tis the season att känna sig lite sårbart sentimental när det gäller de här glammiga omslagen med glittriga snöstjärnor. Jag har spanat in Wrapped Up in You - bör Vita Massajen-varning utfärdas? - och Breakfast at Darcy's, trots att jag blev måttligt förtjust i From Notting Hill with Love...Actually, efter att ha sprungit rakt på den i Heathrows ankomstterminal, precis som Martine McCutcheon hoppar upp i Hugh Grants famn i filmen.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 28 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 328 )

Tänk att läsa Purpurfärgen i den här!
söndag, december 4, 2011, 13:55


"Escape to another world free from the daily hustle and bustle in this dramatic Phantom swivel chair made from sumptuous Italian purple velvet. Its curvaceous high back is designed for extreme comfort and support with flared corners for added visual impact."

"Sumptous Italian purple velvet" - sono innamorata! Provsatt LÄNGE på Habitat. Öronlappsfåtöljen 'Orson' var inte heller så tokig, men den verkar inte finnas i nätbutiken. Habitat och HMV är två exempel på butiker som lagts ner till och med i annars o-credit crunchig:a Richmond.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 351 )

Objektsrelationsstati: It's complicated. Extremely complicated.
lördag, december 3, 2011, 18:01


Fredagkvällen bjöd på fortbildning hemma hos självaste Sigmund Freud. I rummet på övervåningen där det brukar visas arkivfilmer från Freuds korta tid i London, strax innan han dog, visades igår en dokumentär om objektumsexualitet. Det finns ca 40 personer i världen som ägnar sig åt detta. Agnieszka Piotrowska har filmat tre kvinnor på gränsen till psykotiskt sammanbrott. De tror att de har verkliga kärleksrelationer med Golden Gate-bron, Empire State Building, Eiffeltornet och Berlinmuren m.fl.

Vi voyeurer följer dem under mötena med föremålen för deras kärlek. Jag hade intalat mig själv att gå dit med tolerant och öppet sinne. Inledningsvis tyckte jag att det var ganska vackert och fascinerande, för att senare känna allt mer sorg över deras situation: klänga på staket och stöna, ligga i sängen och klappa foton eller modeller över en åtrådd byggnad, viska kärleksord till Empire State Building och bli avvisad av vakterna, dra ner underkläderna och lägga sig över en kall balk på Eiffeltornet, ligga under en karusell och smörja in sig med olja viskandes "I want your fluids". Milde tid, så makabert. För mig var det intressant att höra Freudianernas (bitvis ännu mer bisarra) tolkningar av allt detta efteråt - "det representerar modersmjölken" etc. Filmvisningen var inledningen på en konferens kring ämnet 'infantila inslag i kärlek och sexualitet'.Det finns flera höjdpunkter i samband med besök på Freudmuséet, t.ex. museishoppen, vackert inhyst i Freuds inglasade altan. Inköp: Mad, Bad and Sad. Neråt Finchley Road finns bl.a. flera bra italienska caféer och restauranger.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 323 )

Norge, ni talar latin
fredag, december 2, 2011, 17:49


Cappelen Damm meddelar att lommelydboksvarianten av Min Kamp 6 beräknas vara tillgänglig 'primo desember' i stället för 'medio' dito. Fast, idag är det ju den 2/12?! Hur som helst, nu har jag beställt. För övrigt gläder det mig att man använder latinska uttryck i den norska kalendern.

Tur att det är jullov snart - och att det är extra långt i år. Just nu har jag Noréns dagböcker som kvällslektyr till råga på allt. 2012 kanske borde bli tunnisens år hemma hos mig, som motvikt.
kommentar 1 kommentar 1 ( 4 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 276 )

True Brit: hopplöshet & Harringtonjackor
onsdag, november 30, 2011, 14:28


Norénpjäser och Bergmanfilmer, huka er. UK:s utbud skiljer sig från SVT:s julrepertoar; Channel 4 goes gritty och visar 3 x 1 h This is England '88. Såg trailer på bio härom dagen och allt verkar lika bedrövligt, bisarrt och brutalt som vanligt.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 307 )

Farsan, jag vill ha en skrivmaskin
söndag, november 27, 2011, 19:46


Kära jultomten, VAGNRETUR
[...]

Retrofuturister köper julklapparna här.
kommentar 1 kommentar 1 ( 3 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 284 )

Kärleken är klorblå
söndag, november 27, 2011, 13:11


På DVD: Giulia non esce la sera, 2009

Med sin simbasssängblå och outgrundligt sorgliga blick passar Valeria Golino - från Respiro - perfekt för rollen som den mystiska siminstruktören Giulia. Författaren Guido fascineras av henne och för att komma nära henne börjar han ta simlektioner i dotterns ställe.

Den dammiga DVD:n från Trasteveregränden visade sig dölja en film med originell story och välskrivet manus. Inslagen av magisk realism är mycket vackra: författarens karaktärer rör sig runt i Rom i regnet eller samlas i arbetsrummet för att läsa över författarens axel medan han egentligen sitter ensam och skriver på sin Mac. Guido skriver närmast sternbergskt om hopplösa, absurda slut på kärlekshistorier eller t.ex. en katolsk präst som motvilligt går på lapdancingklubb för att se en församlingsmedlem uppträda.

Den här hamnar mycket högt på min italienska topplista, vid sidan av Caos Calmo och La meglio gioventú. Soundtracket består av en blandning mellan melankolisk pop och sentimentala 60-talslåtar på både italienska och franska och avslutas med Piangi Roma.

När jag skriver in filmtiteln och de nya uttrycken: 'att simma 50 längder' (50 vasche) etc. i min italienska skrivbok - självklart för jag italofilnördstatistik! - ser jag till min fasa att rubriken 'Italiensk musik 2011' är helt tom. Aiuto?!!
kommentarer 5 kommentarer 5 ( 9 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 255 )

Min Kamp 6 mot handlekurven
lördag, november 26, 2011, 13:05


Straight from the horse's mouth; den är inläst nu! 45h, 44 min, 21 sekunder. Efter 5 delar med Ribus röst skulle det inte bli samma läsupplevelse i pappersform, knappt ens om KOK själv skulle läsa. Tillgänglig från medio desember, enligt den norska nätbokhandeln.

Är förstås nyfken på den sjukt omspekulerade sistameningen, men undrar också om Betty Blue dyker upp i 6:an.

Se även:
Min Kamp 5
Min Kamp 4
Min Kamp 2 & 3
Min Kamp 1
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 13 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 278 )

Urbant, underjordiskt, unikt & underbart!
fredag, november 25, 2011, 22:54


Från Blitzen till V for Vendetta. Fredagsplanen var att fånga dagen och gå ner i den sedan länge stängda tunnelbanestationen man kan se ingången till vid Strand. Tyvärr inte bara Urbant, Underjordiskt, Unikt & Underbart, Utan även Utsålt.

Snabbare på tangenterna var jag ang. biljetter till Underground Cinema Club. Det är sommarens East London-hippa Rooftop Film Club, som ämnar hibernera under Roundhouse i Camden. Ser att jag inte ändrat åsikt eller smak sedan i somras utan insisterar på Dr Strangelove.

We are not underwhelmed.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 7 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 298 )


<< <Tillbaks | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> >>