Normandie Noir, fantastisk fransk-belgisk omtolkning av Fallet Kitty Genovese
måndag, juli 28, 2014, 10:10


Film: 38 témoins (38 vittnen), 2012

Öppningsscenen är överraskande och hänförande. Om man finner containerfartyg fascinerande, vill säga. Senast under Ravennaveckan blev jag ofta stående vid hamninloppet i Porto Corsini vid en liknande vy.

I filmen följer vi hamnlotsen Pierre Morvands arbete. Det är nutid, i Le Havre. Hans fru Louise återkommer från en affärsresa i Shanghai. Hon finner maken tystlåten och tyngd av ett förtvivlat mörker. Freudianska unheimlich:a vibbar. Ett mord har skett i deras kvarter. Ingen av de övriga 37 grannarna har hört något... säger de.

Den som läst minsta översiktskurs i psykologi, eller är allmänbildad, känner nu igen ramarna från ett av de mest kända fallen inom socialpsykologin, mordet på Kitty Genovese i Queens 1964.Roman: Est-ce ainsi que les femmes meurent? - Didier Decoin, 2009

Den här gången gjorde jag som jag brukar och läste boken först. Decoins bok påminner om Rosenthals viktiga tunnis 38 Witnesses, med några (fiktiva) olikheter. Ett välkommet inslag är att Offret får vara Människa. I första kapitlen kör Kitty omkring i Queens sjungandes i sin röda Fiat och vi får bl.a. veta att hon varit en briljant historiestudent vid Prospect Heights High School.

Så kommer ofrånkomligen den där marsnatten, då hon attackeras av nekrofilen Moseley. En usel teori, lanserad av Decoin själv, är att hon ev. var lesbisk och att grannarna inte larmade polis som ett slags straff för det. Förresten existerade inget 911-nummer för allmänheten pre-Genovese.

När jag sedan omedelbart ser filmen ser jag inga speciella stråk från just Decoins skildring, möjligen fokuset på det journalistiska arbetet kring fallet. Hur som helst är detta ett briljant bok & film-projekt, där båda berör starkt.N.Y. Times-artikeln gestaltad i grafiska romanen Watchmen, där det finns ett samband mellan Rorschachs mask och Kitty G.

Ett annat känt fall inom socialpsykolgin är kidnappningen av Patty Hearst, i april -74, nästan exakt ett decennium efter Genovese-mordet. Här rekommenderar jag den "retrospektiva essän" Patty's Got a Gun med mycket Zeitgeist.


Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 1.3 / 4 )

Läser på datjan: Dostojevskij
söndag, juli 27, 2014, 17:55


Why must you always turn every birthday party into a Dostoevskian affair? Då, i april, tänkte jag att jag omedelbart skulle läsa originalverket, en novella (på 180 sidor, så varför inte roman?). Det blev idag. Återbesöker Herr D för första gången på decennier. Konstaterar att jag föredrar filmversionen. Stop the clocks! För estetiken, symboliken med alla stängda dörrar, det ständiga inre och yttre mörkret samt underdogadministratörens psykosframkallande dagliga kval.

Se den roliga reccen "Only masochists need apply."
Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 0 / 0 )

Kunden har alltid rätt
lördag, juli 26, 2014, 15:16


- På Etsy känner jag mig FÖRSTÅDD!
(Mind the Book på divanen, med handen för pannan.)
kommentar 1 kommentar 1 ( 3 visningar )   |  permalink   |   ( 4 / 1 )

"Richard Fords Kanada, som många läser nu."
lördag, juli 26, 2014, 14:58


Hört hos Alex & Sigge. Men, tycker mig inte sett något utslag på #boblmafometern?
Länk till Glansholm.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 13 visningar )   |  permalink   |   ( 0 / 0 )

Livspusslet enligt Keats
fredag, juli 25, 2014, 19:49

"O for a life of Sensations
rather than of Thoughts!"


kommentarer 2 kommentarer 2 ( 8 visningar )   |  permalink   |   ( 1.5 / 4 )

Hand upp om du googlat 'Biskops-Arnö + sommarkurs'
onsdag, juli 23, 2014, 21:03
Kanske särskilt efter Min Kamp, var det 3:an eller 4:an? Blev påmind igen om B-A, bildningens, kulturens, kreativitetens, kärlekens och vänskapens ö, efter att ha klickat på lite äldre program i min kvällspodd:


I Allvarligt talat hörs Birgitta Stenberg och Märta Tikkanen berätta om hur de blev vänner i samband med ett seminarium där -78. En intensiv pappersbrevskorrespondens inleddes och pågår möjligen fortfarande. Please, publicera!
Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 1.5 / 4 )

Ravens revisited
tisdag, juli 22, 2014, 10:53


"Reread something", uppmanar bokbingot nedan. Det gör jag aldrig, men tänker på en stekhet sommarpocket, en av de bästa svenska jag läst de senaste 10 åren: Thomas Bannerheds Korparna. Till min förvåning råder inte den där dallrande sommarhettan hela romanen igenom, utan årstiderna växlar. Kan jag i mitt bokminne blandat ihop bokens temperatur med den icke fiktiva luften omkring mig?

Har ni exempel på en riktigt somrig sommarpocket?

UPPDAT: Fyller på här efter hand
Avallones Stål har en självklar plats, liksom Klings sommarstockholmsflanör.


Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 0 / 0 )

Ett moln i jeanshorts. Bokbingokoll IV #BOTNS
måndag, juli 21, 2014, 18:15


Fyra turkosa kryss sedan sist:

Currently on the bestseller list
Sweet Salt Air är mycket riktigt en perfekt och beachhousig sommarbok. Utspelar sig på en fiktiv ö utanför Maines kust. Delar av den tangerar den lökigare underhållningslitteraturen, tänk: sex i vattenbrynet med fåordig, brunbränd bad boy med midnattsblå ögon - och ännu värre, skämskudde, när denna inbitna öbo ska Crocodile Dundee-socialiseras. Allt annat gillade jag. Den magiskt blomdoftande romanen läses med fördel på en ö. Den fick mig tidigt att resa mig ur solstolen, åka till växthuset och köpa lavendelplantor, bara det.

An audiobook
Eller thriller/suspense, tvekade lite var jag skulle kryssa, eftersom båda kategorierna är sällsynta i mina läsvanor. Köpte Tom Rob Smiths The Farm på iTunes och spänningsromanen passar för ljudboksformatet, även om uppläsarnas försök till svensk accent är skrattretande. Annars: psykiatri, Falkenbergsmiljö (!), London och HBTQ.

Science Fiction
Normalt hade den här rutan förblivit ohjälpligt okryssad, men via sociologiboken kom E.M Forster som en SciFi Ex Machina, med den dystopiska novellen The Machine Stops.

That you started but never finished
Jag! Ett moln i jeanshorts läste ut Torbjörn Säfves Jag brinner efter något eller några års uppehåll. Har inte glömt den där förvaltningsrevisorn, som sadlade om i livet efter läsningen. I min hjärna råder lite för mycket post-Almedalspolitisk sommarstiltje för dylik respons, men Säfve är skicklig och vem älskar inte Majakovskij?

Gillar att dokumentera min lässommar på det här kravlösa viset. Nästa redovisning blir må 4 aug.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 6 visningar )   |  permalink   |   ( 0 / 0 )

'Social Issues in Literature'-serien. OMG!
söndag, juli 20, 2014, 10:29


Thoreauing your life away, Wanderlustfaktorn, naturen, människorna, konsumtionssamhället, frihetsprojektet, rastlösheten, rädslan, ensamheten, roadtripgrejen, Eddie Vedders soundtrack, McCandless inspirationskällor... Brukar ni också komma på er själva med att prata om filmen Into the Wild väldigt ofta? Härom dagen hände det mig igen under en grillkväll vid grannens nybyggda Thoreauhus.

Det slog mig idag att jag aldrig läst hela originalverket Into the Wild. Vet inte ens om det är en biografi, självbiografi eller postuma utdrag ur CMC:s dagbok. I sökandet efter den hittade jag en fantastisk bokserie som i själva verket består av en parad av alla Mind the Books favoritförfattare och hjärtefrågor. Så här vill jag leva, tänka och undervisa. Utifrån litteraturen!

Coming of age in Krakauer's Into the Wild utkommer i december i år. Här ett litet urval av alla de titlar som redan nu finns tillgängliga:

The Environment in Henry David Thoreau's Walden
Class Conflict in Emily Brontë's Wuthering Heights
Women's Search for Independence in Jane Eyre
War in Kurt Vonnegut's Slaughterhouse-Five
Depression in Sylvia Plath's The Bell Jar


Hoppas att det inte generellt är så att kvinnofrågorna är det personliga och lokala medan männens litteratur får förklara samhällsfrågorna och världen. Fler titlar hos Book Depository. Min första tanke är förstås 'Hej, sociologiinstutition', men detta kan också motivera mig till omläsning, något som alltid blir bortprioriterat till förmån för nya läsupplevelser. Hej igen, Vonnegut, Plath, Brontë och andra gamla favoriter!


kommentarer 2 kommentarer 2 ( 9 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 310 )

Slå dig ner. Läs. Dagdröm.
lördag, juli 19, 2014, 15:54


IKEA wowar Mind the Book för första gången sedan BILLY, ungefär. Vi åt just våfflor i en berså (berså!) tillhörande ett nyöppnat café i Tofta. Trädgård med skönt mixade sommarmöbler, bl.a. två HÖGSTEN. Mycket vacker design. Och bekväm på det unikt öronlappska sättet. Får sommarbilder i huvudet från Strandvejen mellan Helsingör och Köpenhamn.

Bild lånad från ikea.se.
kommentarer 8 kommentarer 8 ( 33 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 493 )

Sommarkvällskompatibel Waterloo Sunset-romantik
torsdag, juli 17, 2014, 20:42


French Film, 2008

France vs. Britain, igen.

- Ah, på den tiden då Eurostar gick från Waterloo, kan till och med jag tänka. Här är en lågmäld och måttligt engagerande dramakomedi i Londonmiljö: mycket Southbank och Nååf London. Cantona gör en deadpanroll, liknande den i Looking for Eric, här som skrivbordsrökande prettoregissör med Sanningen om livet och kärleken. - Pompous prat, tänker Hugh Bonnevilles karaktär, men behöver samtidigt relationsråd. Härliga slutscener.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 6 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 921 )

E.M. Forsters underjordiska rum utan utsikt #novell #scifi #dystopi
onsdag, juli 16, 2014, 16:32


Novell: The Machine Stops - E.M. Forster, 1909

Då jag till slut läser Abercrombie leds jag, som alltid, in på intressanta sociologiska sidospår. I kapitlet 'Who do we love?' handlar det om mellanmänskliga relationer och en för mig okänd dystopisk novell nämns i förbigående:

"... describes a future in which people live in individual cells underground sustained by a machine which does everything for them - giving food, medical attention and entertainment."

#boblmaf får nu abibliofobiska tankar och Skriet-ångestskriker inombords, men det finns en litteraturknapp i cellen, samt ett badkar med varmt, parfymerat vatten som kommer upp genom golvet när man önskar. Inte så dumt, so far, n'est-ce pas? En efterlängtad läspodd, ju.

Vid en blindläsning hade jag gissat på Bradbury*, absolut inte Forster! Novellen skrevs som sagt 1909 och förutspår bl.a. internet och sociala medier. The Matrix-fans känner igen sig. Huxley och Orwell har nog läst. Totalitärt styre, men individerna får utveckla intellekt och idéer, så länge det inte är subversivt.

Jordens yta och naturen ligger öde. Människokroppen är inte intressant, atleter får dödshjälp i tidig ålder, om jag minns rätt. Som tur är, och som så ofta i den här typen av scifi, finns EN dissident. En ickekonformistisk individ som skiljer sig från massan genom att tänka "Det måste finnas något mer därute." och "Vi måste förändra den här världen."Ja, strax därpå pdf-läser jag alltså i hängmattan, på den samtida mänsklighetens mest vardagsfuturistiska apparat, iPad Air, samtidigt som jag drar extra djupa andetag och lite extra uppskattar den blå himlen, de gröna träden och Walden-mångfalden omkring mig p.g.a. novellens innehåll. Mer vill jag inte säga, why don't you find out for yourself, som Moz säger. I det här intertextuella fallet är det dock Level 42, som står för musiken.

I found the air
down here in the chambers
you warned me of danger
but I want to stop this - for a moment
there must be someone - in the open


I februari i år publicerades också en serie grafiska romaner inspirerade av Forsters verk. Läs mer.

*Se även:
There Will Come Soft Rains
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 12 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 1204 )

Nick Cave. Filmen!
tisdag, juli 15, 2014, 17:57


"I awake. I write. I eat."

Specialvisning "with a rare, intimate solo performance by Nick Cave", står det på den amerikanska filmaffischen. Please, please, please låt mig få uppleva detta i London under hösten.

Källa och mer info: Il Post.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 3 / 1430 )

Bibliofil = pluviofil
måndag, juli 14, 2014, 10:33

kommentarer 3 kommentarer 3 ( 15 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 1749 )

"I was traveling light - with only a suitcase and my typewriter."
lördag, juli 12, 2014, 17:10


The Pursuit of Happiness - Douglas Kennedy, 2001

I'm on a bloodbuzz Maine efter att ha kunnat försjunka i andra tegelstenen på en vecka, båda i NY-miljö och amerikansk östkust. Men, åh, hur kan de här karaktärerna vara fiktiva, de känns ju så levande. Jfr. den lyckoblandade tomhetskänslan efter en riktigt bra John Irving eller Anne Tyler. Som vanligt hos Douglas Kennedy finns otaliga orsaker till litterära endorfinduschar:

De latinska och franska lånorden som används ledigt i löpande text:
gravitas, terra firma, modus vivendi, paterfamilias, joie de vivre, raison d'ętre, habitué, en route, en passant, détente, carte blanche, denouement, femme fatale, tęte ā tęte

Igenkänning i hanterandet av livskriser, ja, eller livet i allmänhet:
kaffe, kaffe, kaffe, whisky, double-feature eftermiddagsbio, strandpromenader

... eller kreativa kriser
Nu har jag alltför länge varit "a muse-free zone", tänker Sara.

Oförglömliga karaktärer:
Särskilt Aunt Meg, "professional spinster" med snärtiga repliker och relationsråd som "fuck that social-climbing bozo". När systerdottern (Sara) senare blir mycket förargad, säger hon inför nästa besök
" - Should I put on a flame-retardant dress before you get here?"

Litterära referenser en masse:
Att känna sig som "a character in an Ibsen play" eller som Emma Bovary m.fl.

"Poe-style Gothic" om arkitekturen i ett New York-kvarter.

"Kafka comes to Rockefeller Center." McCarthyismen* slår till mot nöjesbranchen och sedan är man färdig att skriva sin "own Ballad of Reading Gaol."

"I'm a minute from Riverside Park. I've got the Hudson. I've got my garden..."
- Stop it, or you're going to sound like Thoreau at Walden Pond."


"I don't want you leaving here thinking you're Thomas de Quincey." En läkare vill dra ner på morfinet.

Det enda jag störde mig på var överanvändandet av ordet 'juncture' samt en del trista privatekonomiska redogörelser, dollar för dollar. TPOH har en ramberättelsestruktur. Först blev jag besviken över att behöva lämna Kate för en olycklig kärlekshistoria med början i efterkrigstid, eftersom jag gillar modern forty-something-slice-of-life, men jag säger som The Spectator: "Curl up and enjoy." Dorothy Parker möter Great Expectations!


* Här tänkte jag på Woody Allens allvarliga The Front.

Se även:
Five Days och andra tidigare lästa DK i Läsdagboken
Vad vore värld(slitteratur)en utan de excentriska mostrarna?
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 28 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 2140 )


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa> >>