E.M. Forsters underjordiska rum utan utsikt #novell #scifi #dystopi
onsdag, juli 16, 2014, 17:32


Novell: The Machine Stops - E.M. Forster, 1909

Då jag till slut läser Abercrombie leds jag, som alltid, in på intressanta sociologiska sidospår. I kapitlet 'Who do we love?' handlar det om mellanmänskliga relationer och en för mig okänd dystopisk novell nämns i förbigående:

"... describes a future in which people live in individual cells underground sustained by a machine which does everything for them - giving food, medical attention and entertainment."

#boblmaf får nu abibliofobiska tankar och Skriet-ångestskriker inombords, men det finns en litteraturknapp i cellen, samt ett badkar med varmt, parfymerat vatten som kommer upp genom golvet när man önskar. Inte så dumt, so far, n'est-ce pas? En efterlängtad läspodd, ju.

Vid en blindläsning hade jag gissat på Bradbury*, absolut inte Forster! Novellen skrevs som sagt 1909 och förutspår bl.a. internet och sociala medier. The Matrix-fans känner igen sig. Huxley och Orwell har nog läst. Totalitärt styre, men individerna får utveckla intellekt och idéer, så länge det inte är subversivt.

Jordens yta och naturen ligger öde. Människokroppen är inte intressant, atleter får dödshjälp i tidig ålder, om jag minns rätt. Som tur är, och som så ofta i den här typen av scifi, finns EN dissident. En ickekonformistisk individ som skiljer sig från massan genom att tänka "Det måste finnas något mer därute." och "Vi måste förändra den här världen."Ja, strax därpå pdf-läser jag alltså i hängmattan, på den samtida mänsklighetens mest vardagsfuturistiska apparat, iPad Air, samtidigt som jag drar extra djupa andetag och lite extra uppskattar den blå himlen, de gröna träden och Walden-mångfalden omkring mig p.g.a. novellens innehåll. Mer vill jag inte säga, why don't you find out for yourself, som Moz säger. I det här intertextuella fallet är det dock Level 42, som står för musiken.

I found the air
down here in the chambers
you warned me of danger
but I want to stop this - for a moment
there must be someone - in the open


I februari i år publicerades också en serie grafiska romaner inspirerade av Forsters verk. Läs mer.

*Se även:
There Will Come Soft Rains
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 12 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 1440 )

Nick Cave. Filmen!
tisdag, juli 15, 2014, 18:57


"I awake. I write. I eat."

Specialvisning "with a rare, intimate solo performance by Nick Cave", står det på den amerikanska filmaffischen. Please, please, please låt mig få uppleva detta i London under hösten.

Källa och mer info: Il Post.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 3 / 1603 )

Bibliofil = pluviofil
måndag, juli 14, 2014, 11:33

kommentarer 3 kommentarer 3 ( 17 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 1920 )

"I was traveling light - with only a suitcase and my typewriter."
lördag, juli 12, 2014, 18:10


The Pursuit of Happiness - Douglas Kennedy, 2001

I'm on a bloodbuzz Maine efter att ha kunnat försjunka i andra tegelstenen på en vecka, båda i NY-miljö och amerikansk östkust. Men, åh, hur kan de här karaktärerna vara fiktiva, de känns ju så levande. Jfr. den lyckoblandade tomhetskänslan efter en riktigt bra John Irving eller Anne Tyler. Som vanligt hos Douglas Kennedy finns otaliga orsaker till litterära endorfinduschar:

De latinska och franska lånorden som används ledigt i löpande text:
gravitas, terra firma, modus vivendi, paterfamilias, joie de vivre, raison d'ętre, habitué, en route, en passant, détente, carte blanche, denouement, femme fatale, tęte ā tęte

Igenkänning i hanterandet av livskriser, ja, eller livet i allmänhet:
kaffe, kaffe, kaffe, whisky, double-feature eftermiddagsbio, strandpromenader

... eller kreativa kriser
Nu har jag alltför länge varit "a muse-free zone", tänker Sara.

Oförglömliga karaktärer:
Särskilt Aunt Meg, "professional spinster" med snärtiga repliker och relationsråd som "fuck that social-climbing bozo". När systerdottern (Sara) senare blir mycket förargad, säger hon inför nästa besök
" - Should I put on a flame-retardant dress before you get here?"

Litterära referenser en masse:
Att känna sig som "a character in an Ibsen play" eller som Emma Bovary m.fl.

"Poe-style Gothic" om arkitekturen i ett New York-kvarter.

"Kafka comes to Rockefeller Center." McCarthyismen* slår till mot nöjesbranchen och sedan är man färdig att skriva sin "own Ballad of Reading Gaol."

"I'm a minute from Riverside Park. I've got the Hudson. I've got my garden..."
- Stop it, or you're going to sound like Thoreau at Walden Pond."


"I don't want you leaving here thinking you're Thomas de Quincey." En läkare vill dra ner på morfinet.

Det enda jag störde mig på var överanvändandet av ordet 'juncture' samt en del trista privatekonomiska redogörelser, dollar för dollar. TPOH har en ramberättelsestruktur. Först blev jag besviken över att behöva lämna Kate för en olycklig kärlekshistoria med början i efterkrigstid, eftersom jag gillar modern forty-something-slice-of-life, men jag säger som The Spectator: "Curl up and enjoy." Dorothy Parker möter Great Expectations!


* Här tänkte jag på Woody Allens allvarliga The Front.

Se även:
Five Days och andra tidigare lästa DK i Läsdagboken
Vad vore värld(slitteratur)en utan de excentriska mostrarna?
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 29 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 2312 )

You had me at "Meet me at Heathrow."
torsdag, juli 10, 2014, 12:14


"Set in London and Sweden" med en "unreliable narrator", den här verkar mindthebookworthy även om genren är thriller. Har någon läst The Farm av Tom Rob Smith?
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 20 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 2873 )

Ceci n'est pas en tegelsten #bookish #DIY
tisdag, juli 8, 2014, 22:30


Bokstöd eller installation. Tydligen funkar akrylfärg utmärkt på detta material.
Hittat på Pinterest. Bildgooglingen "paint bricks like books" är också trevlig.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 13 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 3254 )

Bokbingokoll III
tisdag, juli 8, 2014, 11:09


Part of a series
Luftburen visade sig vara andra delen i en trilogi, men gick utmärkt att läsa fristående. En stockholmsskildring av söderbergska eller strindbergska mått och en zeitgeistig relationsroman där nya samlevnadsformer utforskas. Maken möter Den allvarsamma leken - och Blomblad för vinden! Inleds med en beskrivning av huvudpersonen Jan Backmans lite stagnerade vardagsliv: lever en aning kontroversiellt, men stillsamt, med Gertrud, arbetar i flygledartornet på Arlanda, skriver lite i personaltidningen Vindstruten. Så träffar han Jenny vid Nybroplan...

With a red cover
Scarlet Sails färdades från Phoenix, Arizona till min landsvägsbrevlåda på mindre än en vecka, mot alla odds. Sagan är precis så bitterljuv och poetisk som man föreställer sig. Kärlek, utanförskap och upprättelse. Kul läsning samma vecka som Briggen Tre Kronor - med kusinen och hennes prins - legat vid kaj i Visby. Verket är också "a novella" och "set in another country", men det får blir andra bingokryss framöver.

Has been on your TBR for more than two years
Så glad att jag i sista stund fick för mig att packa ner A Tree Grows in Brooklyn. Från hopplös hyllvärmare till av mig hyllad i alla kanaler hela veckan. Tänkte först att det är svårt att veta exakt hur länge en bok legat i Att Läsa-högarna. Tur att vi i #boblmaf är så bra på att dokumentera våra bokinköp.

Se tidigare kryss.
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 16 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 3504 )

Poddpar i kalkbrott #alexosigge
måndag, juli 7, 2014, 12:52


Alex & Sigge live, 6 juli

Med lånecyklar och öppna sinnen tog vi oss fram genom skogen till kalkladan c/o Bungenäs, en plats med Furillen-vibe, fast mer levande och inbjudande, se Mind the Book på Instagram. Först tänkte jag att det var ett lysande spontanevenemang, men penninglystet i överkant att ta betalt för en textrepetition. Samtidigt kunde jag väl tänka mig att köra 2 x 7 mil och bidra med 240:- efter mer än 110 underhållande poddtimmar av dessa två arma kulturarbetare!?

När A & S äntrat scenen och det omedelbart annonserades att någon manusläsning skulle det inte bli fråga om kunde man ana att det beror på att manuset ännu inte existerar. Kände mig lite blåst, eftersom det var min chans som utlandssvensk att höra lite ur höstens show. Publiken var mycket kärleksfullt inställd - och ofattbart ung!!! - men kanske lite förvirrad ang. upplägget. Liksom artisterna?

Om någon mer än jag har förmånen att i den här åldern ständigt lära känna nya människor, ofta vänner, då och då en riktig själsfrände, känner ni igen det här. Efter ett tag börjar vänskapen fördjupas och som Knausgård & Renberg sitter man och "lägger ut livet för varandra", och t.ex. säger " så -96 flyttade jag till en ny stad och började på universitetet - vad gjorde du det året?"

Alex och Sigge gjorde precis detta, medelst en publik PowerPoint-presentation eller en titt i respektive CV:s mörkare regioner. En lättsam odyssée av jobbrelaterade missöden, nederlag light p.g.a. pinsamt eller pretto, eller dåligt säljande romaner. Röda tråden var det binära motsatsförhållandet mellan smalt (Sigge) och brett (Alex) samt den kreativa personens sökande efter sitt rätta forum. Hur många ppt ser jag på ett år? Otaliga. Men det var en kul kväll.Evenemangskalendern, bilradion och jag, så har det varit många ggr på Gotland ända sedan millennieskiftet. Susade hem söderut över ön i sommarnatten till Land och sjöväderrapportens poesi (Fårösund... Norra Kvarken...), P1 Sommars vinjett och sedan en skön timme P3 Soul med Mats Nileskär om Bobby Womack på radion. I Londonlivet lever jag bilfritt och under hela Almedalsveckan reste vi klimatsmart: elbuss, vanlig buss, cykel etc. men jag insåg igår att jag fortfarande är total biljunkie.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 3 / 3564 )

Hej igen, bokhyllor och kulturarbetare!
söndag, juli 6, 2014, 11:21


Efter en tids uppehåll (?) är intervjuvinjetten Hej kulturarbetare tillbaka på DN Kultur.För andra sommaren besöker Jenny Lindh och Mark Levengood kända människor för att observera och analysera deras bokhyllor, Min bokhylla.
kommentar 1 kommentar 1 ( 2 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 3826 )

#boblmaf-blicken
lördag, juli 5, 2014, 11:21
Vem ser lampan?
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 15 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 4082 )

Bildungsroman i Brooklynmiljö
torsdag, juli 3, 2014, 22:05


Sedan en knapp vecka pågår konfettiläsning av Betty Smiths A Tree Grows in Brooklyn. Bokmärket säger mig att jag köpt den på BookCourt och jag vet att jag valde den från Local Authors-hyllan för att jag fastnade för titeln, den vackra utgåvan med papper som känns handskuret samt innerfliksbeskrivningen: "The story of young, sensitive and idealistic Francie Nolan and her bittersweet formative years in the slums of Williamsburg."

Är f.n. på sid 191 av 493. Särskilt kapitel två framkallade starka inre bilder. Det är en sommardag 1912 och vi har just följt Francie på promenad genom kvarteret. Hon har som vanligt instruerats av modern att köpa gammalt bröd hos bagaren, överblivna köttdelar hos slaktaren och man samlar allt möjligt skräp på gatan för att ev. kunna sälja för några slantar hos kvarterets skrothandlare.

Så, äntligen, kan Francie gå till biblioteket, där hon har ett A-Z-läsprojekt, förutom på lördagar, då bibliotekariens rekommendation får avgöra. Till det fina hör den plats där läsningen sedan sker; halvt dold av innergårdens träd bäddar Francie in sig bland några kuddar på brandstegen och läser och läser och läser. Fire escapism. Ett eget rum.


kommentarer 2 kommentarer 2 ( 23 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 4463 )

B-o-u-r-d-i-e-u, eller the rain in Spain...
torsdag, juli 3, 2014, 12:15


Film: Till det som är vackert

Vacker, viktig, vikandrig och Almedalsveckeworthy: en film om klass, kön, makt och strukturer, men också om social rörlighet och kulturens betydelse, t.ex. bibliotekets, även om handlingen mest kretsar kring Konserthuset i Göteborg.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 1 visning )   |  permalink   |   ( 3 / 4600 )

Halvårsrapport #TTT (Tillbaka Till Tresiffrigt)
måndag, juni 30, 2014, 11:52
63, en lovande siffra, trots tegelstenar och konfettiveckor.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 22 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 4988 )

Läskonfetti
söndag, juni 29, 2014, 14:01


Läs: "Brief scraps of reading time scattered throughout a person's day."
Ett användbart begrepp för den där splittrade duttläsningen man ägnar sig åt ibland.
Inspirationskälla: Word Spy.

Just nu håller jag A Tree Grows in Brooklyn i ena läshanden och debutant-Dilbers Dubbelexponering i den andra. Den senare ett impulsköp p.g.a. Gotlandsanknytning.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 1 visning )   |  permalink   |   ( 3 / 4998 )

#TFIOS, filmen
lördag, juni 28, 2014, 22:48


Från första filmrutan till sista.
kommentar 1 kommentar 1 ( 5 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 4835 )


<< <Tillbaks | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa> >>