Eddie Vedder-klicket
måndag, september 8, 2014, 01:24


Fick för mig att lyssna på Society (Into the Wild, igen!) på vår kollaborativa lista Sociology Songs på Spotify. Fick samtidigt syn på omslaget till Ukulele Songs och det kändes skräckinjagande bekant.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 1 visning )   |  permalink   |   ( 3 / 231 )

Mozomobilen, för den som undrat #popkulturism
söndag, september 7, 2014, 22:34


- Nu förstår man ännu mer mörkret i Morrisseys texter,
sade medresenärerna från Dublin, efter fem minuter på Manchesters gator.

Kände mig närmast euforisk under den tre timmar långa turen. Det här är den enda form av turism jag tycker om. Tänk t.ex. att åka längs Southern Cemeterys kyrkogårdsmur och samtidigt höra i högtalarna "All those people, all those lives, where are they now...?" Självklart stannade vi vid grinden. A dreaded duggregnig day, inte fullt så regnig som i Macclesfield förra året vid den här tiden. Är väldigt kär i Manchester nu, speciellt The Northern Quarter: kreativitet, kultur och kaféer.

I flera år har jag frågat varje mankunian jag mött i något socialt sammanhang i London: finns det några spår av Madchester, en gata uppkallad efter Morrissey, musikmuseum eller liknande? Svaret har alltid varit nej, men nu är det tydligt who put the M in Manchester.


Se även:
Magical Mystery Tour - Mind the Book goes Liverpool
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 1 visning )   |  permalink   |   ( 3 / 233 )

Vad jag såg på Salford Lads' Club
söndag, september 7, 2014, 01:06

Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 1 visning )   |  permalink   |   ( 3 / 226 )

När ALLA andra 'höstens nyheter' bleknar! #jarleklepp #morrissey
torsdag, september 4, 2014, 21:53


There's a Jarle Klepp that never goes out. Efter sommarens tätt sända Tore Renberg-trilogi har alla Jarle i färskt minne. Marikas bokdagbok har just läst FJÄRDE delen och alla våra indiehjärtan fylls av ljus!
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 1 visning )   |  permalink   |   ( 3 / 245 )

Vi ses på The Grand #bookslam
torsdag, september 4, 2014, 08:45


Fuori dal cinema-känslan när vi sammanstrålar i september för Book Slam. Här: Mark Watson. Vår favorit är värdinnan Felicity Ward med sin galna, bitska, högljudda, platstagande och samhällskritiska humor.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar ( 1 visning )   |  permalink   |   ( 3 / 262 )

Jag är en 'Little Sunshine Cream Iron Garden Lover Bench' i London
måndag, september 1, 2014, 23:17


Har nu alla i #boblmaf läst Augustiresan, så att vi kan vända blad och gå in i september?

Vi måste montera vår trädgårdsbänk, som Voltaire sade. Detta har jag ägnat en del av måndagkvällen åt och känner mig lika nöjd som Amélie Poulains pappa med tapeten.

Hoppas på en oändlig och varm Londonhöst, där jag kan sitta och lukta på min hortensia under Heathrowplanen och i tankarna vandra omkring i "the many great gardens of the world, of literature and poetry, of painting and music...". (Thomas More)

Se:
Jag är en grön bänk i Paris
kommentarer 4 kommentarer 4 ( 28 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 236 )

Tes: Hela #boblmaf är en produkt av Fem myror #brasse
lördag, augusti 30, 2014, 14:01


Tack Magnus, Brasse & Eva, för att ni fick oss att älska ord!
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 10 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 202 )

Litteraturen möter verkligheten x 3
fredag, augusti 29, 2014, 23:35


Efter en heldag out and about i London sammanfattades den på omslaget till Speedboat, fast med New Yorks motsvarigheter i arkitektur och infrastruktur. Ett boktips från you-know-who.Slumpens poesi. Ett annat bokpaket innehöll Poe, för props till Camden på söndag. Första sidan jag slog upp i utgåvan från 1970 var Annabel Lee. Idag läste jag om Bruno K. Öijers Och natten viskade....Förr eller senare ska jag läsa campusromanen Penelope, sade jag för ett år sedan. Nu gör jag det och det första jag lade märke till på jobbets campusanslagstavla idag var 'icecream social' för de nyanlända amerikanska studenterna.
Lägg till kommentar Lägg till kommentar   |  permalink   |   ( 3 / 200 )

Thoreau your life away!
tisdag, augusti 26, 2014, 21:22


Har bestämt mig: nu flyttar TV:n ut. I det nya tomrummet får det precis plats ännu en liten bokhylla, om Componibilin går med på att omlokalisera till hallen. Med tanke på produktnamnet, Maine, vore det inte trevligt att fylla den med Newenglandiana!? Resurser finns. Att vakna och se titlarna varje morgon skulle ha samma effekt som att kratta en zenträdgård.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 11 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 193 )

"Karakterisera några bipersoner, som ni fäst er vid!" #BOTNS
tisdag, augusti 26, 2014, 00:39


A classic that you should have read in school

Ett av de svåraste bokbingokryssen. Kom på till slut att Kallocain är en sådan, trots att jag haft den i min ägo i Sverige i flera decennier. Lånade hem en utrangerad expatutgåva från Esselte Studium, tryckt -79. Läser med stort bibliofilnöje sidan längst bak med 'Förslag till studieuppgifter', formulerade av en Helge Gullberg. Gissar på gammal Lundaprofessor. Vissa frågor är en litterär njutning i sig själva. Notera den korrekta kommateringen, samt det filitiga användandet av passionerade frågetecken!

"Anför några ställen, som griper genom sin tankekraft!"

"Samla några särskilt verkningsfulla uttryck och bilder!"

"Vad är det, som gör tillvaron i Världsstaten så outhärdlig?"


Om jag ska välja en stark mening blir det den möjligen konventionella i analyssammanhang "För första gången i mitt liv anade jag vad makt var, kände den i min hand som ett vapen - och förtvivlade." Tänkt av Leo på sidan 170. Minns en icke bokintresserad bänkkamrat i 7:an, som talade i veckor om Rissen och de andra i Kallocainvärlden. Själv hade jag just upptäckt Dorothy Parker i den gröna (?) antologin och har aldrig blivit mig lik.
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 12 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 203 )

Hedersbegriplighetspris till Sara Lövestam
söndag, augusti 24, 2014, 23:00


Grejen med verb. Grammatik som du aldrig sett den förut - Sara Lövestam, 2014

Författaren: - Jag skulle vilja skriva en bok om verb.
Förlaget: - För smalt! För trist! För torrt! Otidsenligt! Okommersiellt!

Så tänker jag mig responsen, men bokbeviset ligger framför mig på bordet. 156 sidor snyggt förpackade verb. Den 157:e sidan är en tacksida, där läsaren får veta att "Piratförlaget [...] på en gång förstod att Sverige behövde en ny bok om verb. Trots att de egentligen inte ens ger ut facklitteratur." Det närmaste jag kan komma på i genren är La grammaire est une chanson douce av den franska akademiledamoten Erik Orsenna.

Tonen är kåserande och kaxig, men också inkluderande - perfekt för att nå in i t.ex. gymnasieelevers språksjälar. Här en beskrivning av konjunktiv: "en bedårande liten verbform som typ bara finns i Bibeln, på gratulationskort och i Abbas svenska version av Fernando". Exempel på första konjugationens verb är, zeitgeistigt: claima, googla, fucka och zlatanera. Allsången "Jag kan förstå nominalfras" (mel. Jag är en jävel på kärlek) är en av de komiska höjdpunkterna. Huruvida Lövestam varit aktuell för Begriplighetspriset vet jag inte, men allt är högst begripligt. Och HUMORISTISKT!

Förordet utlovar grammatikporr och det levereras i form av kopulaverb, deponensverb, partikelverb, tempusharmoni, verbens valens, inkoativ (!) och det transitiva verbets trängtan. Tänker hela tiden att modusavdelningen kommer att utgöra bokens klimax, men det kallas 'överkurs' och får inte så mycket utrymme. Nu hoppas jag på den hardcorepornografiska - och, liksom nu, hardcorepedagogiska - uppföljaren...Modusmojängen?

För oss som inte kunde delta i Sigtuna Litteraturfestivals Grammatikfrukost igår finns ett bokmässeseminarium med Sara Lövestam på fredagen kl. 14.30:Rec.ex. från Piratförlaget, som på en gång förstod att Mind the Book behövde en bok om verb

Grammatikrelaterat på Mind the Book:
Precoitalt konditionalis, anyone?
En prepositionspretto kasuskärrings bekännelser
"Här sitter jag och känner in basmorfemen"
Mentalt medlemskap i den italienska föreningen 'Viva il congiuntivo!'

Trots skev grammatikälskarsjälvbildskongruens (psykologisk term), eftersom min personliga språkpassion ofta är estetisk eller auditiv, är insikten efter läsningen: Fuck me, jag ÄLSKAR ju grammatik!


kommentarer 4 kommentarer 4 ( 21 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 264 )

Dr Seuss-bänken
lördag, augusti 23, 2014, 09:08


Bokliga bänkar, ett tillskott i Londons miljöer under sommaren. Och det finns ytterligare 49!
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 16 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 201 )

Det svänger, sociologiprofessorn!
onsdag, augusti 20, 2014, 21:56


Tonen och anslaget i den här podcasten påminner om P3 Soul, men ämnet är sociologi. Poddpedagogen är John Girdwood vid Michigan State University. Han finns även på Twitter. Kände mig sociologiskt uppspelt efter programmet med låttexter av Neil Young och Radiohead som exempel. Får även boktips, Henslins Sociology: A Down-to-Earth Approach.

Har också lyssnat på Professor Diane Elsons podcast om praktisk sociologi där man får insikten att unga, fabriksarbetande kvinnor i t.ex. asiatiska länder ofta bryter sig loss från familjens patriarkala strukturer. "Tänk på det nästa gång du köper en T-shirt"-exemplet.
kommentarer 3 kommentarer 3 ( 10 visningar )   |  permalink   |   ( 3 / 206 )

Back to work-podden par excellence
tisdag, augusti 19, 2014, 20:45


Kropp & Själ är ett favoritprogram, för att det innehåller mycket psykologi. I det här programmet bekräftas det att brainstorming inte fungerar. Om jag väljer att gå till jobbet, i stället för att cykla, får jag 2 x 25 poddminuter per dag, där även den yttre miljön stimulerar både kropp och själ.

1. Upp genom villaområdet förbi ljuvligt doftande lavendelbuskar
2. In i skogen, genom den glänta jag kallar Walden.
3. Ut över stäppen, d.v.s. Richmond Park.kommentarer 4 kommentarer 4 ( 15 visningar )   |  permalink   |   ( 3.1 / 197 )

Husbåtsboende, musik och drama
måndag, augusti 18, 2014, 21:58


Kära nån, jag är full av Fuori dal cinema-pepp. Igår Hector-filmen (don't bother) på trendiga Shortwave Cinema i den gentrifierade delen av Bermondsey, som Hyacinth Bucket säkert skulle tillägga.

Ser verkligen fram emot filmen Rudderless. Filmaffischen skymtade förbi på imdb och jag bara visste: det här är en film för mig. Sundancefilmer distribueras dock ofta nyckfullt, ur biobesökarperspektiv, i det här fallet får vi (i UK) vänta till oktober.

Mvh, The Moviegoer
kommentarer 5 kommentarer 5 ( 17 visningar )   |  permalink   |   ( 2.9 / 202 )


<< <Tillbaks | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Nästa> >>